Incredibila aventură trăită de veteranul de război Gheorghe Dobroiu Soldaţi americani prezenţi la manifestările ocazionate de Ziua Armatei la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

Militarii din Mihail Kogălniceanu au adus ieri un omagiu ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei.

Trecătorii s-au oprit curioşi pentru a asista la ceremonialul, care s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor Regimentului 36 Infanterie şi care a beneficiat atât de prezenţa autorităţilor locale, cât şi a reprezentanţilor armatei americane de la baza militară din Mihail Kogălniceanu.
Prezent la sărbătoare a fost şi Gheorghe Dobroiu, veteran de război, care avea 21 de ani, în anul 1944, la momentul eliberării oraşelor Satu-Mare şi Carei, în noaptea de 24 spre 25 octombrie.
Participanţii la eveniment au depus, rând pe rând, coroane de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 36 Infanterie, nu, însă, înainte ca preotul localităţii să oficieze slujba religioasă de pomenire a ostaşilor români.
Manifestările s-au încheiat cu un scurt moment artistic susţinut de copiii şi elevii de la grădiniţa şi şcoala din localitate. 

„Astăzi aducem un omagiu eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă”

Manifestările s-au deschis la ora 10.00 cu intonarea Imnului Naţional. Cea dintâi alocuţiune a făcut trimitere la însemnătatea zilei de 25 octombrie 1944, cinstită ieri în întreaga ţară, zi în care nordul Transilvaniei a revenit României. Potrivit oficialităţilor prezente ieri la Mihail Kogălniceanu, Ziua Armatei României s-a sărbătorit prima dată pe 2 octombrie 1951. În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin decretul numărul 381/1.10.1959, Ziua Forţelor Armate a fost însă mutată pe data de 25 octombrie. „În decret nu se face nicio referire concretă la motivul schimbării datei de omagiere a Armatei, dar la vremea respectivă a fost considerată un act de curaj”, au afirmat, în discursul lor, oficialităţile din localitatea constănţeană. 
Primarul Ancuţa Belu a precizat că în Mihail Kogălniceanu mai trăiesc astăzi trei veterani de război din cei 47, câţi au fost atestaţi. „Astăzi (n.r. ieri ) este o zi de glorie a ostaşilor români. Şi tot astăzi (n.r. ieri) aducem un omagiu eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru independenţa şi suveranitatea ţării”, a declarat, la finalul evenimentului, şefa autorităţii locale.

„Mulţi au murit şi fără glonţ”

La rândul lui, veteranul de război, Gheorghe Dobroiu, şi-a adus aminte de momentele grele petrecute de Armata României în urmă cu 69 de ani. „Acum 69 ani, la ora asta, eram la graniţa României, la Carei, unde s-au dat lupte grele, de stradă. Am participat, aveam vârsta de 21 de ani, ne-a luat cu un an înainte, şi am dus lupte grele. Vă închipuiţi, am plecat de aici, de la malul mării, până la graniţa cu Germania şi am parcurs 2.700 de kilometri la vârsta mea de 21 de ani. Mi-a dat Dumnezeu de am scăpat sănătos. Am ştiut să mă apăr, am ştiut să vorbesc”, a povestit ieri Dobroiu, în vârstă de 90 de ani.
Dobroiu a făcut parte din divizia de Infanterie din cadrul Companiei a 6-a Mitraliere şi l-a avut comandant pe Florin Gheorghe. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat. O iarnă întreagă am petrecut în Ungaria, în Cehoslovacia, în Munţii Tatra, iar malurile de zăpada veneau peste noi. Mulţi au murit şi fără glonţ. Dumnezeu mi-a ajutat, am scăpat şi am venit acasă sănătos”, a mai spus Gheorghe Dobroiu. „Mai suntem trei veterani de război în localitate, dintre care doi la pat. Eu am 90 de ani, i-am împlinit marţea trecută, sunt născut în anul 1923”, a mai mărturisit veteranul. Cât despre celor două decoraţii pe care le poartă pe pieptul stâng, una dintre acestea are semnificaţia eliberării de sub jugul fascist, iar cealaltă este Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial. Alte două distincţii, care le-a primit pe front, i-au fost luate de comunişti. „Am avut cele mai importante - Virtutea Militară şi Bărbăţie şi Credinţă, dar când au venit comuniştii ne-au arestat. Mi-au răvăşit casa şi pe alea le-au luat. Credeau că sunt de aur...”, îşi aminteşte cu regret Gheorghe Dobroiu. Veteranul de război este de profesie tehnician veterinar şi deţine gradul de sergent.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Forţelor Terestre, marcată la 23 aprilie

23 Apr 2024 495

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 476

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 445

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 248

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, din 22 aprilie 2024?

22 Apr 2024 1649

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 519

Un avion rusesc a fost doborât de armata ucraineană

19 Apr 2024 422

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 483

Știri ConstanțaTanchiștii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” în acțiune la Babadag (FOTO)

18 Apr 2024 415

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 640

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 466

Alertă la centrala nucleară Zaporojie! Rusia acuză armata ucraineană că ar fi lovit-o

07 Apr 2024 622

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 656

Batalionul 341 Infanterie "Constanța" este continuatorul tradițiilor de luptă ale Regimentului 34 Infanterie (FOTO)

31 Mar 2024 440

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 773