Administratie locala

Înlocuitor pentru taxa de linişte Decebal Făgădău - „Vom veni cu o altă taxă“… de siguranţăDupă citirea motivării instanţei în cazul ce a decis soarta taxei de linişte, primarul Decebal Făgădău ştie cum va acţiona pe viitor, astfel încât o altă taxă să nu mai poată fi anulată.
Pe 13 septembrie, ca şi în prima etapă a procesului ce viza soarta taxei de linişte, vestea a fost primită de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, tot prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa. Acesta ne declara la acea vreme că nu comentează decizia instanţei şi aşteaptă motivarea.
 
„În primul rând, aştept motivarea instanţei. Este treaba Consiliului Local Municipal să analizeze impactul asupra bugetului local. Eu doar o să le fac o informare şi vor hotărî în consecinţă... Vom stabili… Veniturile sunt astea, cheltuielile sunt astea, pe cale de consecinţă, Consiliul Local va decide... Oricum, aştept să văd hotărârea redactată, comunicată... aşa, la cald, nu am altceva să vă spun“, afirma atunci primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. 

Intuiţie sau confirmarea unei tactici deja stabilite?!

În aceeaşi zi aveam să aflăm şi opinia viceprimarului urbei Dumitru Babu. Deşi, iniţial, a evitat să ofere un punct de vedere din partea municipalităţii, „secundul“ lui Făgădău menţiona: „Nu ştiu. Hai să vedem impactul pe care-l are şi apoi ne dăm cu părerea. Să ni se comunice oficial, să vedem care este impactul şi după aceea vom avea un punct de vedere. Acum nu am o analiză, nu ştiu cât s-a încasat... nu am de unde să le ştiu acum, într-un minut. Nici nu ştiu dacă este definitivă şi irevocabilă. Am pierdut toţi banii?... Nu ştiu dacă-i pierdem, s-ar putea să-i punem la loc cu altceva, este relativ totul... e ca şi cu taxa de mediu... azi, unii o pierd, mâine se pune altă taxă care se plăteşte. Asta este situaţia (...), concluziona Dumitru Babu.
 
Intuiţie perfectă sau anticiparea unei tactici ce deja fusese gândită pentru a fi pusă în practică de către reprezentanţii municipalităţii, la un moment dat?! Cert este că ceea ce afirma Babu acum mai bine de o lună avea să fie confirmat de către edilul-şef, Decebal Făgădău.
 
Orice taxă eliminată are un impact mai mare sau mai mic asupra bugetului local, deci ai la dispoziţie două variante: fie te mulţumeşti cu cât ai, fie cauţi alte soluţii de venituri. Varianta a doua a fost cea pentru care a optat municipalitatea. „Am citit cu maximă atenţie motivarea instanţei şi, dacă instanţa a hotărât că a utiliza o taxă specială cu o destinaţie specială, care vizează doar agenţii economici, nicidecum constănţenii persoane fizice, nu s-a dirijat corect pentru asigurarea pazei pentru bunurile municipalităţii, vom veni cu o altă taxă pentru a implementa sistemul de supraveghere video la nivelul municipiului Constanţa, tocmai pentru a creşte nivelul de siguranţă“, a declarat Decebal Făgădău.

Cine plăteşte „taxa de siguranţă“

Desigur, cel puţin pentru început, noua taxă - din care va fi finanţat un amplu proiect ce are ca obiectiv montarea unui sistem de supraveghere video la nivelul municipiului Constanţa va fi achitată de către agenţii economici.
 
„Taxa se va aplica agenţilor economici în primă etapă. Vrem să facem acest sistem de siguranţă care să deservească şi agenţii economici, dar şi populaţia. Vom modifica taxa de linişte, o vom transforma într-o altă taxă, nu-i vom mări cuantumul, dar rezultatul va fi unul palpabil. Nu gardieni de pază care păzesc sau nu o statuie, o băncuţă, ci un sistem integrat de supraveghere video astfel încât constănţenii şi agenţii economici să fie în siguranţă. Vom merge la instanţă şi vom demonstra că vom utiliza suma exact pentru ce a fost instaurată. Legea conferă dreptul consiliilor locale să instituie taxe speciale cu destinaţie specială, taxe ce sunt cel mai uşor de controlat… Taxa nu este una împovărătoare şi a funcţionat 15 ani fără nicio problemă“, a concluzionat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.   

Citeşte şi


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Deca

25 Oct, 2016 00:56

1. Sefii pe care se lauda ca i-a destituit sunt inca in functii. 2. Urbanismul nu functioneaza de 4 luni 3. Primaria e la pamant nimeni nu stie nimic la toti le e frica de DNA . Cati banii se pierd zilnic pentru ca primaria constanta este in blocaj? Ei vb de linistea publica ... sa se gandeasca de unde restituiesc sumele care le au incasat ilegal, bugetul local e la pamant din cauza urbanismului o autorizatie de constructie poate ajunge la 10000 ron. Fagadau e depasit total de situatie asteapta alegerile din toamna, daca nu iese psd la revedere e blocat tot.

Nenea Iancu

24 Oct, 2016 16:35

Foarte frumos vorbesc alesii urbei. Si ce frumos gandesc ei la binele cetateanului de rand. O singura intrebare: PE BANII CUI SE FAC ACESTE LUCRURI? Daca beneficiari vor fi toti locuitorii orasului atunci sa plateasca toti.

fani

24 Oct, 2016 08:26

In sfarsit au aparut si solutiile inteligente ! Chiar daca Constanta este ultimul oras din Europa care nu avea aceste sisteme de supraveghere ,merita sa platim pentru implementarea lui !

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Petiţie depusă la Primărie de către Asociaţia de Proprietari MK2 din Constanţa, în legătură cu investiţia de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis (documente)

31 Dec 2018 1378

UPDATE. Seniorii Constanța premiați în cadrul unei festivități organizate la Casa de Cultură (galerie foto+video)

20 Dec 2018 521

Anaid Tavitian şi Eugenia Jianu, doamnele teatrului constănţean, au devenit cetăţeni de onoare ai Constanţei

20 Dec 2018 581

Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa, lăudată pentru activitate de primar

19 Dec 2018 730

Decebal Făgădău anunţă că 20 de autobuze electrice vor fi achiziţionate pentru Constanţa. MADR a lansat licitaţia

19 Dec 2018 406

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Huțucă „Domnule Făgădău, visele dvs nu au nimic în comun cu acest oraș și cu constănțenii“

18 Dec 2018 443

Sala Polivalentă din Constanța va fi construită de firma care a blocat licitațiile pentru Cazino și Parcul Arheologic (galerie foto)

17 Dec 2018 1012

USR Constanţa solicită Consiliul Local Municipal să nu aprobe o vânzare directă a unui teren din staţiunea Mamaia (documente)

14 Dec 2018 1188

Unde ar putea utiliza Primăria Constanţa voucherul de 15.000 de euro pentru wi-fi în spaţii publice

11 Dec 2018 358

Ce spune Decebal Făgădău despre înfiinţarea „Alianţei Vestului”, ca pol de creştere şi dezvoltare

11 Dec 2018 744

Banca Mondială face un studiu privind energia termică Se vor trasa zonele de încălzire unitară din municipiul Constanţa unde nu vor mai fi permise debranşările de la RADET

11 Dec 2018 1833

UPDATE. Ședință de îndată a Consiliului Local Constanța. Două proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

10 Dec 2018 420

Iată mapa tehnică a noilor autobuze Isuzu din dotarea RATC Constanța! (galerie foto+documente)

01 Dec 2018 1751

Autobuze RATC noi pentru constănțeni. Au cel mai înalt standard produs de Isuzu (galerie foto+video)

01 Dec 2018 5803

PUZ-ul lacului Tăbăcărie stârnește patimi Decebal Făgădău - „Până nu voi cere părerea specialiștilor, eu nu-l voi supune aprobării Consiliului Local!“

01 Dec 2018 692