La Constanţa, spaţiul verde pe cap de locuitor este de doar 13 mp Consilierul Cristina Văsii propune revitalizarea ecologică prin plantare de arbori. Ce presupune proiectul (documente)

Consilierul local municipal Cristina Văsii a depus o cerere de proiect care are ca scop revitalizarea ecologică a oraşului. „Proiectul nu este unic în ţară, ideea fiind ultima oară implementată de către Primăria Ghimbav, Braşov. Proiectul a fost depus săptămâna trecută şi este denumit «Reconstrucţia ecologică a municipiului Constanţa»“, susţine consilierul local liberal.
 
În motivaţia proiectului, este evidenţiat faptul că, la ora actuală, pe raza municipiului Constanţa, suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este de doar 13 mp, ceea ce reprezintă numai jumătate din suprafaţa minimă necesară conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.
 
Potrivit consilierului PNL, orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizaţii de construire pentru locuinţe sau alte categorii de obiective are obligaţia de a planta pomi fructiferi/arbori astfel:
- pentru locuinţele unifamiliale, se vor planta minimum trei pomi fructiferi/arbori;
- pentru locuinţele colective, dezvoltatorii imobiliari vor planta minimum un pom fructifer/arbore per apartament/garsonieră;
- pentru alte categorii de obiective, se va planta minimum un pom fructifer/arbore pentru fiecare 100 mp construibili.
 
Totodată, fiecare cuplu care trece pe la Starea Civilă va putea planta câte un pom fructifer/arbore pe domeniul public, iar pentru fiecare nou-născut, părinţii vor putea planta câte un pom fructifer/arbore, care va purta numele copilului.
 
Promovarea proiectului „Reconstrucţia ecologică a municipiului Constanţa“ este susţinută şi de faptul că prezenţa arborilor duce la o îmbunătăţire a calităţii mediului, iar vegetaţia se constituie ca factor vital principal, având rol esenţial pentru condiţiile de viaţă, principalele funcţii ale vegetaţiei fiind acelea de îmbunătăţire a microclimatului datorită acţiunii vegetaţiei asupra compoziţiei aerului. Totodată, vegetaţia are proprietatea de a ameliora compoziţia fizică şi chimică a atmosferei, condiţionând clima şi, de asemenea, contribuind la reglarea temperaturii, a umidităţii şi a mişcării aerului şi protejând împotriva radiaţiilor solare. Într-un an, un arbore absoarbe peste şase kilograme de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru patru persoane.
 
„Totodată, prin acest proiect, consider că vom contribui pozitiv la conştientizarea necesităţii şi la responsabilizarea tuturor cetăţenilor de a îngriji şi a proteja spaţiile verzi ale municipiului“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, Cristina Văsii.
 
Aceasta a precizat că proiectul a fost bine primit de Serviciul de Administrare Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, condus de George Coman.

Proiectul urmează să primească avize de la departamentele de specialitate şi să ajungă la comisiile Consiliului Local, pentru dezbateri.
Văsii îşi doreşte ca acest proiect să intre cât mai repede pe ordinea de zi a CLM, dacă va fi posibil, chiar în şedinţa de luna aceasta.
 

În cadrul proiectului, sunt prevăzute şi contravenţii pentru nerespectarea angajamentului de plantare. Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 de lei (pentru persoane fizice) şi 3.000 de lei (pentru persoane juridice). Sumele provenite din contravenţii vor fi utilizate numai în scopul plantării de pomi fructiferi/arbori, a completat iniţiatoarea proiectului, Cristina Văsii.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi parcurge expunerea de motive şi proiectul de hotărâre formulat de consilierul local municipal PNL Cristina Văsii.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Constanteanca Verde

11 Apr, 2017 14:05

Ar trebui ca si toate blocurile de locuinte (si alte constructii) sa respecte niste norme: distanta suficienta intre ele, pentru spatiu verde! Ca sa poti planta iti trebuie si SPATIU!! Ar trebui ca tot ceea ce s-a construit nereglementat si la limita legii sa fie demolat! (vezi Bulevardul Lapusneanu, vis-a-vis de parc....vezi Faleza Nord...etc)

Razvan

11 Apr, 2017 09:24

Plantez eu , in parcarea City Park.Am voie?

Articole asemanatoare

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 174

O navă de tip catamaran va transporta pasagerii între municipiul Tulcea și Tudor Vladimirescu (VIDEO)

28 Mar 2024 315

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 604

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

28 Mar 2024 317

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 296

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 566

Construirea noului CET antrenează licitații după licitații. Primăria Constanța caută supervizori !

27 Mar 2024 400

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Iată ce se discută (DOCUMENTE+FOTO)

27 Mar 2024 803

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 479

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 396

Un nou proiect de educație pentru științele oceanice la Liceul Teoretic „Ovidius ”Constanța

26 Mar 2024 368

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 594

Ministerul Educației Proiect de modificare Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

25 Mar 2024 537

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 483

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 505