La Tulcea s-a reuşit anularea în instanţă a regulamentului privind debranşarea de la sistemul centralizat (document)

Caz fără precedent la Tulcea. Regulamentul privind procedura de deconectare/debranşare de la sistemul centralizat impus de Consiliul Local Tulcea a fost anulat în instanţă. Astfel, în ciuda interdicţiilor impuse de iniţiatorul acestui regulament, primarul Constantin Hogea, tulcenii se vor putea debranşa mai uşor. La ora actuală, tulcenii achită pentru o gigacalorie 165 de lei, iar agenţii economici - 335 de lei către cei doi furnizori de agent termic: SC Energoterm SA Tulcea şi Dalkia România SA.
 
Pe data de 2.06.2014, pe rolul Tribunalului Tulcea a fost înregistrat dosarul 1105/88/2014, în care prefectul Lucian Simion a dispus atacarea în instanţă a regulamentului privind procedura de deconectare/debranşare de la sistemul centralizat. Tribunalul Tulcea a admis cererea formulată de Simion Lucian-Eduard, prefect al Judeţului Tulcea, în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea, şi a dispus anularea Hotărârii nr. 81 din 15.05.2014. Cu toate acestea, Consiliul Local Tulcea a depus deja recurs, încercând reintroducerea regulamentului. La rândul lor, preşedinţii asociaţiilor de proprietari susţin că prevederea din Regulament referitoare la obligativitatea obţinerii unei autorizaţii de construcţii din partea Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru montarea unei centrale pe gaz metan este ilegală.

Ce prevede regulamentul privind debranşarea

Potrivit hotărârii CLM Tulcea nr. 81 din 15.05.2014, se modifică şi se completează Regulamentul privind procedura de deconectare de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Tulcea, aprobat prin HCL nr. 137/26.05.2011, modificat şi completat prin HCL nr. 105/31.05.2012 şi HCL nr. 83/30.05.2014. „Având în vedere faptul că asociaţiile de proprietari nu au pus în aplicare proiectele întocmite în vederea debranşării, creându-se dezechilibre în cadrul condominiului, fiind afectaţi proprietarii branşaţi la sistemul centralizat, se impune ca eliberarea avizului de deconectare să nu se realizeze până nu se efectuează lucrările de echilibrare hidraulică sau reconsiderare. De asemenea, cei debranşaţi parţial fie să se rebranşeze, fie să facă demersuri pentru debranşare totală“. „Solicitantul va face dovada că şi-a achiziţionat o sursă alternativă de încălzire (centrală de apartament)“, se mai spune în regulament. Totodată, este menţionată o altă condiţie pentru ca debranşarea să fie posibilă: „Debranşările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament, conform art. 249 din Ordinul nr. 91/2007 al AMRSC“. Mai mult, tulcenii primeau aviz negativ de debranşare „în cazul în care în imobilul care a solicitat debranşarea nu există altă sursă de încălzire din afara sistemului de termoficare centralizat organizat la nivelul municipiului.“
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.