Lăsate în paragină, Zidul cetăţii Tomis, locuirea citadină Petru şi Pavel și Termele Romane intră în administrarea Primăriei Constanța


 

Termele romane, poarta mare a cetății Tomis, locuirea citadină și zidul de incintă sunt acum parte din domeniul public al municipiului Constanța.
 
Zeci de ani au stat în paragină din cauză că nu aveau proprietar.


 
Monumentele istorice au nevoie de restaurare, iar trecerea un domeniul public al municipiului Constanța reprezintă un prim pas, susține Cătălin Iacob, consilier municipal la inițiativa căruia aceste monumente istorice intra astfel în administrarea Primăriei.Încă din primul an de mandat, consilierul a cerut executivului primăriei demararea procedurii pentru intrarea în domeniul public al municipiului Constanţa a 14 monumente istorice arheologice astfel: Bazilica Mare, Bazilica Mică, Bazilica creştină - Poarta I, amfitetru- Ibis, locuire Citadină Tomis - Catedrala Petru şi Pavel, Zidul cetăţii Tomis, Locuire Citadină Petru şi Pavel, apeducte - Portul Tomis, Turn de apărare - Termele Romane, Cavoul cu orant de la Egreta, Valul Mic – Palas, Valul Mare – Brătianu, Valul de Piatră – Palas, Bazilica creştină - Ibis.

Consilierii locali USR Constanța au depus un proiect de hotărâre prin care Consiliu Local Constanța va trimite o solicitare către Ministerul Culturii pentru începerea procedurii de clasare în regim de urgență a clădirii Bar Orient  în lista monumentelor istorice.
 
Vă reamintim că anul acesta, la solicitarea proprietarului clădirii, Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism pentru demolarea Bar Orient.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reabilitarea clădirilor monument Ce i-a cerut președintele PSD Constanța ministrului Culturii?

29 Oct 2023 843

Un bărbat s-a urcat pe un monument şi ameninţă că se aruncă în aer (VIDEO)

14 Oct 2023 1001

Cutremurele fac ravagii în Afganistan. Monumente istorice sunt grav avariate

13 Oct 2023 618

Termen nou în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa! S-a cerut audierea fostei conduceri a Direcției Județene pentru Cultură

09 Oct 2023 921

#DunăreaCălăuzăTuristică Călărași în anii 1930 - „Palatul administrativ în deosebi e cea mai frumoasă clădire a oraşului“

05 Oct 2023 2227

Primăria Constanța 25 de statui și monumente istorice din municipiu sunt în plin proces de restaurare și punere în valoare (FOTO)

13 Sep 2023 671

IPJ Argeș Bărbat reținut după ce furat cruci pentru monumente funerare dintr-un magazin

06 Sep 2023 592

Digitalizarea turismului Coduri QR pe clădirile istorice importante din Constanța

01 Sep 2023 748

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 4847

Știri din Constanța Cu sprijinul organizațiilor minorităților dobrogene vor fi amplasate în municipiu mai multe monumente

04 Aug 2023 1258

Reeducare prin tortură Penitenciarul Pitești, inclus în Lista Monumentelor Istorice! Detalii cutremurătoare despre fosta închisoare a deținuților politici

19 Jul 2023 793

Iniţiativă legislativă pentru înființarea Registrului Electronic al monumentelor istorice propuse spre clasare

04 Jun 2023 895

Contractul încheiat cu Numart MS Kraft SRL pentru restaurarea statuilor și monumentelor istorice din municipiul Constanța, adiționat cu repetiție (DOCUMENTE)

27 May 2023 1538

LIVE TEXT Primăria Cumpăna organizează mai multe manifestări cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului (FOTO+VIDEO)

25 May 2023 968

Portul Comercial SA din Sulina, proces contra Ministerului Culturii, la Constanța, pentru „Atelierele Comisiei Europene a Dunării“. Cine a câștigat (MINUTA)

23 May 2023 1161