Legea urbanismului, cu amendamentele deputatului Martin, adoptată de Parlament Mai multe restricţii sau haos urbanistic?

Parlamentul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, Legea urbanismului. Amintim că această lege a început să fie modificată în 2011, prin emiterea unei ordonanţe. Pentru ca aceasta din urmă să devină parte din Legea urbanismului, a fost nevoie ca ea să fie aprobată în Parlament. În sensul acesta, în cursul anului trecut, ea a fost dezbătută în Comisia de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor. Interesant este că prevederile ordonanţei cu pricina au fost însă modificate prin amendamentele aduse de deputatul constănţean Eduard Martin (Colegiul 6) şi de fostul deputat Antonella Marinescu, actual consul al României la Toronto.

„Băsescu nu mai poate întoarce legea în Parlament”

Prima reacţie a deputatului PSD de Constanţa Eduard Martin după ce Parlamentul a aprobat Legea urbanismului a fost „Băsescu nu mai poate întoarce legea în Parlament”. Asta pentru că în luna martie a acestui an preşedintele Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, pentru reexaminare. Şeful statului nu a promulgat legea, la momentul respectiv, în forma adoptată de Legislativ pentru că modificările introduse „ar putea afecta unitatea zonelor protejate” şi vor „genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare”. „În cuprinsului actului normativ trimis spre promulgare, respectiv Articolul I pct. 10, se prevede că «modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice» şi că «în această situaţie, coeficientul de utilizare al terenului propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată».

Considerăm că această reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea în elaborarea planurilor de urbanism, ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate. De asemenea, o astfel de dispoziţie legală va genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare”, motiva Preşedinţia în primăvara acestui an.

„Nu se vor mai face PUZ-uri pe bani publici”

Iată, însă, că legea a trecut şi începând cu data de 11 iunie produce efecte. Ce va însemna însă noua Lege a urbanismului? „Pentru Constanţa, această lege va presupune creşterea nivelului investiţional în staţiunea Mamaia, dar şi în oraş. Însă legea impune foarte multe restricţii. Nu se vor mai face PUZ-uri pe bani publici, ci pe banii investitorilor”, a explicat deputatul Eduard Martin. Social democratul a precizat, de asemenea, că urbaniştii şi arhitecţii ar agrea, şi ei, această nouă lege.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC, decizie care vizează DGASPC Snow Clean SRL continuă să câștige contracte la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

18 Apr 2024 477

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților Radarele poziționate în mod vizibil, cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere!

18 Apr 2024 381

Justiție Constanța Proces între primarul municipiului și Profi Rom Food SRL. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

15 Apr 2024 480

Proiect PNL pentru a completarea Legea Cooperativelor Agricole nr. 566/2004!

14 Apr 2024 468

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 414

Producție de energie în largul Mării Negre Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților

09 Apr 2024 520

În atenția amatorilor Se închid sălile de păcănele din localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori

09 Apr 2024 1762

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 399

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024

05 Apr 2024 340

Proiect de lege PNL pentru ca rovinieta să poată fi achitată în termen de cel mult 24 de ore

04 Apr 2024 523

Cine vrea să lucreze la DNA! Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile

31 Mar 2024 616

Ministrul Muncii O parte dintre pensionari vor primi o creștere semnificativă a pensiilor. Despre ce categorie este vorba

31 Mar 2024 681

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 384

Constanța Dosar penal pentru capturarea unor păsări ocrotite de lege (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 678

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 21 martie 2024

22 Mar 2024 346