Lipsa de transparenţă a Consiliului Judeţean Constanţa, sesizată şi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic



Autorităţile publice din Constanţa nu au excelat la capitolul „transparenţă“. Cotidianul ZIUA de Constanţa a descris de nenumărate ori această atitudine a instituţiei. Ba mai mult, am relatat şi despre procesele câştigate în instanţă cu această instituţie. Au fost trei astfel de procese câştigate cu Consiliul Judeţean Constanţa, în perioada în care la cârma CJC era Nicuşor Constantinescu, după acţionarea instituţiei în instanţă, ca urmare a refuzului de a răspunde unor solicitări în baza Legii nr. 544/2001.

Citeşte şi

Lipsa de transparenţă a Consiliului Judeţean Constanţa a fost constatată chiar şi la nivel înalt. Astfel, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a publicat un document privind situaţia respectării prevederilor Legii nr. 544/2001 şi a altor acte normative (categorii de informaţii afişate din oficiu) la nivelul consiliilor judeţene, act realizat în urma unei analize în luna ianuarie a acestui an.
 
La începutul anului, mai bine de jumătate dintre consiliile judeţene nu au afişat pe site lista categoriilor de documente gestionate conform legii, bilanţul contabil pe anul 2014 sau raportul periodic pe Legea 52/2003. De asemenea, 60% dintre consiliile judeţene nu au afişat lista achiziţiilor publice pe anul 2015, document cerut în legislaţie. Dintre cele 17 categorii de documente studiate şi care sunt destinate informării publice, CJ Constanţa a publicat doar 11. E drept, CJ Mehedinţi „conduce“ acest top, având doar patru astfel de acte făcute publice. Judeţul Caraş-Severin se situează însă la polul opus, având toate aceste 17 acte publicate conform legii.
 
Iată care sunt documentele publice pe care CJ Constanţa NU le-a publicat, aşa cum reiese din situaţia întocmită de ministerul de resort:
  • Numele şi prenumele persoanelor din conducere şi ale funcţionarului public responsabil cu difuzarea informaţiilor publice;
  • Bilanţul contabil pentru anul 2014;
  • Lista documentelor de interes public;
  • Lista categoriilor de documente produse / gestionate conform legii;
  • Raportul periodic pe Legea 52/2003 pentru anul 2014;
  • Achiziţiile publice pe anul 2015. 
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic are şi câteva observaţii privind bunele practici pentru CJ Constanţa: programul de audienţă trebuie publicat pe prima pagină; de asemenea, nu este specificat numele funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice. 

„Daca asta au constatat oamenii… asta e. Eu ştiu că, cel puţin de când mă aflu la conducerea acestei instituţii, am făcut tot posibilul să asigurăm transparenţa decizională. Am răspuns tuturor solicitărilor venite. Cred că mai mult de atât nu pot face în materie de «transparenţă». Dar dacă mai trebuie să facem ceva în acest sens… o să facem“, a declarat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir.

Acesta a părut chiar surprins atunci când i-am spus că printre documentele pe care ministerul reclamă că nu au fost publicate se numără programul de audienţă - publicat pe prima pagină -, numele funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice sau bilanţul pe anul 2014. „Programul de audienţă… păi ce program, că eu sunt acolo mai tot timpul. Persoana care se ocupă de informaţiile de interes public este Magda Boeru, este hotărâre dată în acest sens, la fel cum avem om şi care se ocupă cu declaraţiile de avere, desemnat pentru acest lucru. Iar bilanţul pe anul 2014 trebuie să fie publicat, din moment ce a fost aprobat prin hotărâre de Consiliu. Oricum, nouă nu ne-a trimis nimeni niciun fel de informare şi nici nu am avut niciun fel de dialog cu acest minister, de când a fost înfiinţat“, a mai spus vicepreşedintele Cristinel Dragomir.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Dezvoltării a lansat Harta bunelor practici anticorupție

09 Nov 2016 1978

Constănţenii, pro sau contra furnizării agentului termic. Ce au scris pe pagina de socializare a primarului!

19 Oct 2016 4472

Lipsă de transparenţă Spitalul Judeţean Constanţa refuză sistematic să arate pe ce a dat banii în ultimii trei ani (documente)

19 May 2016 37783

Taxa de butic practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public, ignorată de consilierii locali?

12 Mar 2016 3406

Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)

25 Feb 2016 10727

Semnal de alarmă de la minister Transparenţa, un concept despre care primăriile din judeţul Constanţa nu prea au auzit (document)

13 Feb 2016 2939

Consiliul Judeţean Constanţa a tras linie. Cum arată raportul privind transparenţa decizională pe anul 2015 (documente)

08 Feb 2016 2575

Din raportul Ministerului pentru Consultare Publică Prefectura Constanţa are la vedere doar jumătate dintre actele ce ar trebui publicate pe site (document)

03 Feb 2016 2390

Lipsă de transparență RADET Constanța evită răspunsurile privind datoriile pe care le are către Electrocentrale Constanța SA (documente)

01 Jun 2015 21940

Datorii de peste 200 de milioane de lei către CET Abonaţii îşi plătesc facturile. Ce face RADET Constanţa cu banii? (document)

13 Mar 2015 3616

CN APMC manifesta o lipsa totala de transparenta prin amanari repetate ale intalnirilor cu operatorii portuari privind Master Planul Portului Constanta 4 Martie 2015

04 Mar 2015 1382

Ce spune Freedom House? Lipsă de transparenţă la Primăria Constanţa şi la Consiliul Judeţean Constanţa

04 Aug 2014 5310

Lipsă de transparenţă la Primăria Constanţa Hotărâri de Consiliu Local, anexe şi contracte de concesiune peste care s-a aşternut tăcerea (documente)

24 Jun 2014 42408

Expert Forum Lipsă de transparență! Doar Dragnea știe despre milioanele repartizate primăriilor

21 Jun 2014 2217

Din categoria „lipsă de transparenţă“ SCJU Constanţa barează accesul la informaţiile de interes public privind serviciile de spălătorie (document)

17 Jun 2014 55866