Locuitorii comunei Cumpăna au sărbătorit Dragobetele (galerie foto)

Cu prilejul sărbătorii iubirii la români, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat duminică, 24 februarie, evenimentul „De Dragobete - Iubeşte Româneşte!”.
 
Cuplurile tinere şi vârstnice s-au bucurat de vizionarea piesei de teatru „Ursul” de A.P. Cehov, un spectacol de Felix Alexa, cu Dana Dumitrescu, Marius Bodochi şi Marian Adochiţei. O bijuterie de piesă, apreciată de publicul de toate vârstele şi de orice condiţie, ideală pentru o primă întâlnire cu teatrul, pentru că poate genera dragoste la prima vedere şi dependenţă pe termen lung. „Suntem convinşi că, indiferent de vârstă, sufletul rămâne veşnic tânăr şi îndrăgostit, motiv pentru care locuitorii comunei Cumpăna au fost alături de noi pentru a sărbători dragostea, cel mai sublim sentiment al omului”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 

Cine a fost Dragobete

 
Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri. A devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, precum cea a păsărilor ce „se logodesc“ în această zi.
 
Dragobete este şi un zeu al bunei dispoziţii, de ziua lui organizându-se petreceri, prilejuind, astfel, înfiriparea unor noi iubiri, logodne şi chiar căsnicii. Odinioară, de Dragobete, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi peste tot se putea auzi zicala „Dragobetele sărută fetele!“. Credinţele populare referitoare la această sărbătoare sunt multe. Astfel, în popor se spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli şi mai ales de febră şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.
 
În unele zone, exista obiceiul ca fetele mari să strângă apă din omătul netopit sau de pe florile de fragi. Această apă, despre care se spunea că e „născută din surâsul zânelor“, era păstrată cu grijă, existând credinţa că avea proprietăţi magice: făcea fetele mai frumoase şi mai drăgăstoase. Dacă de Dragobete nu erau zăpadă şi fragi, fetele adunau apă de ploaie sau luau apă de izvor pentru spălatul părului.
 
În Mehedinţi, exista obiceiul numit „zburătorit“, potrivit căruia, la prânz, fetele se întorceau în fugă spre sat. Fiecare flăcău urmărea fata care îi era dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, goana se sfârşea cu un sărut în văzul tuturor. Acest sărut simboliza logodna celor doi tineri, pentru cel puţin un an.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 229

Șah Anastasia - Maria Gavrilă, de la CS Victoria Cumpăna, vicecampioană națională (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 216

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 1449

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 584

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 841

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 857

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 551

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 606

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 679

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 743

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 611

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 716

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 878

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 855

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 951