Lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa, sistate. Va fi gata anul acesta sau în 2018?

După ce, din cauza contestaţiilor, fondurile europene pentru lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic s-au pierdut, Primăria Constanţa s-a văzut nevoită să aloce 15 milioane de lei din bugetul propriu pentru finalizarea proiectului.
 
Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016 şi ar fi trebuit să fie finalizate. Acest lucru nu se va întâmpla însă mai devreme de toamna anului 2018, deoarece trebuie regândit întreg sistemul de branşamente la reţeaua de apă şi canalizare, dar şi de energie electrică. Acum s-a luat o pauză, tocmai pentru că se impun noi avize şi noi deconturi, care vor conduce şi la o suplimentare a valorii lucrărilor de reabilitare, ne-au precizat surse din Primăria Constanţa.
 
Viceprimarul Constanţei Dumitru Babu spune însă că lucrările se vor finaliza cât mai curând. „Pentru moment, lucrările au fost sistate, aşteptăm avize de la RAJA şi Enel pentru redimensionarea reţelelor existente. Din momentul în care le vom primi, vom da ordin de reluare a lucrărilor, iar din acel moment, constructorul are termen nouă zile pentru finalizarea proiectului. Dacă nu se vor încadra, vor suporta majorări şi penalizări din partea noastră, a beneficiarului“, a declarat Dumitru Babu pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
În plus, viceprimarul a adăugat că, în timpul lucrărilor, arheologii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) au făcut o serie de descoperiri care au nevoie de conservare. Directorul MINAC, Traian Cliante, spune că verificările arheologilor nu vor împiedica continuarea lucrărilor. „Au apărut un mormânt de incineraţie şi o fundaţie, pe care le cercetăm. Oricum, verificările noastre nu sunt în măsură să întrerupă lucrările proiectului. Şi anul trecut, la săpături, au fost descoperite resturi de morminte, dar este firesc, având în vedere zona în care se desfăşoară lucrările“, ne-a declarat Traian Cliante.

SC Mobitom SA (lider de asociere) - asociat SC Pomacost SA, constructorii Parcului Arheologic

Vă reamintim că, pe 18.11.2016, municipalitatea a semnat contractul nr. 159.455 privind reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic. Contractul, în valoare de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro, a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mobitom SA (lider de asociere) - SC Pomacost SA. Scopul contractului este dezvoltarea şi promovarea turismului prin reabilitarea infrastructurii publice urbane, crearea şi modernizarea infrastructurii aferente utilităţilor publice urbane, îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în oraşul Constanţa prin reabilitarea şi amenajarea zonei de promenadă adiacente Palatului Administrativ, situată în centrul municipiului Constanţa, în vederea stimulării creşterii economice locale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă, în contextul protejării mediului înconjurător şi asigurării dezvoltării durabile.
 
Citeşte şi:
 
Recomandările arheologilor contra vandalizării
Când va fi gata Parcul Arheologic din Constanţa? Termenul de 1 mai nu a fost respectat. Noul termen - 15 iunie! (galerie foto)

 
​Ce spune Decebal Făgădău despre lucrările demarate în Parcul Arheologic

Proiect european pierdut. Parcul Arheologic, reabilitat pe banii constănţenilor! Trei milioane de euro pentru Mobitom şi Pomacost! (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINAC asigură supravegherea arheologică în cadrul proiectului „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării” din Constanța

08 Feb 2024 714

Mii de crizanteme plantate zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța

24 Oct 2023 897

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1393

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 1195

Parc Arheologic la Termele Romane

02 Feb 2023 1326

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

30 Jan 2023 1904

Avarie RAJA în Constanţa. Ce constănțeni sunt afectați de lipsa apei

10 Nov 2022 1105

Curtea de Apel Constanța tocmai a decis soarta Parcului Arheologic! Se mai poate face recurs! (MINUTA)

26 Oct 2022 1401

Soarta Parcului Arheologic se decide la Curtea de Apel Constanța! O societate privată vrea să cumpere o bucată din parc

22 Oct 2022 1657

Proiectul de conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris, în linie dreaptă

16 Jun 2022 1154

Se implementează proiectul pentru realizarea documentației tehnico-economică a Parcului arheologic Noviodunum

31 May 2022 1190

O bucată din Parcul Arheologic ar putea intra în posesia unor afaceriști. Răspunsul judecătorilor (DOCUMENT)

28 Jan 2022 3898

Scandal în Parcul Arheologic din Constanța. Mai multe persoane au forțat intrarea la Târgul de Crăciun (VIDEO)

03 Dec 2021 6026

Târgul de Crăciun de la Constanța, cu sau fără restricții? Haosul creat de lipsa de comunicare a Primăriei

03 Dec 2021 6400

Remo SRL va amenaja un patinoar în parcul Arheologic din centrul Constanței. Cât ne costă investiția?

25 Nov 2021 3397