Magistralele CET ar putea fi cumpărate de municipalitate Primarul Decebal Făgădău vrea ca oraşul să beneficieze de o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice

Consilierii locali municipali au aprobat ieri, în şedinţa de Consiliu, preţul gigacaloriei pentru consumatorii casnici din municipiu. Astfel, constănţenii vor plăti până la 1 noiembrie a.c. 517 lei pentru o gigacalorie.
 
Cu acest prilej, primarul i-a reasigurat pe constănţenii care au rămas în sistemul centralizat, cel puţin 60.000 de apartamente la nivelul municipiului, că doreşte să investească în tehnologizarea şi modernizarea reţelelor de transport. Astfel, în şedinţa Consiliului Local Municipal din luna august, edilul-şef va propune consilierilor să fie de acord cu preluarea/cumpărarea reţelei de transport agent termic în vederea modernizării, aflată astăzi în proprietatea Electrocentrale SA şi generatoare de cheltuieli şi pierderi uriaşe.
 
„Este o reţea uriaşă, o reţea în care nu s-a investit absolut nimic, în care nu avem preizolaţii, iar din secunda în care le vom cumpăra vom realiza un proiect prin care să atragem fonduri europene pentru modernizarea reţelei de transport primar a agentului termic. Estimez că preţul de transport va scădea cu minimum 50%, pentru că vom dimensiona corect reţelele, în funcţie de realităţile socio-economice ale oraşului”, a explicat primarul municipiului Constanţa.
Magistralele vor fi cumpărate cel mai probabil în rate de la Electrocentrale Constanţa, companie aflată în insolvenţă, la fel ca şi RADET. Lucrările de modernizare vor fi făcute prin intermediul fondurilor europene, un proiect în acest sens urmând să fie depus în luna septembrie a acestui an.
 

RADET va fi preluat într-o nouă societate

 
Concomitent cu modernizarea magistralelor şi eficientizării punctelor termice, Făgădău vrea ca municipiul Constanţa să aibă o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice. Această societate va absorbi şi actualul RADET, astfel încât nici angajaţii societăţii să nu aibă de suferit.
 
„RADET va fi preluat uşor-uşor într-o nouă societate. Îmi doresc ca municipiul Constanţa să investească, fie cu fonduri structurale, fie locale, într-o companie energetică care să genereze atât energie termică, cât şi electrică. Astăzi nu sunt decât consumatori, nu suntem nici producători, nici jucători pe piaţa aceasta de energie. Vreau să reducem subvenţionarea pierderilor din sistem şi să eficientizăm un sistem construit în anii 60-70”, a explicat Decebal Făgădău.
 
Legat de insolvenţa RADET şi Electrocentrale, primarul a mai afirmat că în momentul de faţă cele două companii lucrează la planuri de reoganizare. De pildă, RADET va lua măsuri de creştere a eficienţei atât în zona punctelor termice, cât şi în zona de deservire a punctelor termice. „Veţi vedea proiecte pentru aprobarea de panouri solare pentru consumul energetic propriu al punctelor de distribuţie, unor capacităţi de producţie ajutătoare, punctual în punctele termice, cu peleţi, cu gaz, hibrid, dar, una peste alta, RADET este forţat să se organizeze. RADET lucrează în momentul de faţă la o ofertă pe care o vor face asociaţiilor de proprietari sau/şi de la locatari - schimbarea sistemului de distribuţie, de la sistemul clasic cu două ţevi tur şi două retur la un sistem pe orizontală, care să permită contorizarea individuală”, a mai afirmat Decebal Făgădău.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cerere de abținere, în procesul fostului primar Decebal Făgădău. Cine a trimis-o

26 Mar 2022 1121

Judecătoarea Claudia Bodean s-a abținut în dosarul Făgădău - Comănescu

10 Mar 2022 1240

Omul de afaceri Gabriel Comănescu, dat în judecată de Decebal Făgădău! Azi, primul termen în apel

09 Mar 2022 1548

Fostul primar Făgădău, la Tribunalul Constanța. Ce a decis instanța în legătură cu procesul său

26 Feb 2022 1692

Dosarul terenurilor din Portul Tomis Decebal Făgădău, sechestru pe avere! Până la ce sumă. Decizia nu este definitivă (DOCUMENT)

05 Feb 2022 2000

Rechizitoriul dosarului Mazăre - Făgădău, „anulat“ la Curtea de Apel! Tribunalul a luat act

02 Feb 2022 984

Ce s-a întâmplat în procesul fostului primar Decebal Făgădău

29 Jan 2022 1442

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Tribunal

28 Jan 2022 2353

Primarul Chițac, la un pas să împărtășească soarta fostului primar Făgădău? Răspunsul instanței

19 Jan 2022 9188

După trimiterea în judecată, Decebal Făgădău a demisionat din PSD Curtea de Apel a constatat nulitatea rechizitoriului din dosarul Mazăre – Făgădău

30 Dec 2021 5060

Curtea de Apel, așteptată să se pronunțe azi în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău

29 Dec 2021 1047

„Zile de permisie“ Radu Mazăre, cerere admisă la Constanța

13 Dec 2021 7274

Când se va pronunța Curtea de Apel în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău

08 Dec 2021 1157

Judecătorul Epure nu mai face parte din complet! Radu Mazăre și Decebal Făgădău, așteptați azi la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

07 Dec 2021 2005

Constanţa Ilie Floroiu împlineşte 69 de ani. Celebrele sale recorduri naţionale sunt de nebătut de peste 43 de ani!

29 Nov 2021 1838