Administratie locala

Mica Unire, celebrată la Cumpăna „Nu vom uita niciodată să sărbătorim faptele de vitejie ale eroilor poporului român“ (galerie foto)

Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită cu mare fast de Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, reprezentate legal prin primarul ec. Mariana Gâju. Unirea Principatelor este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre, iar marile sărbători ale acestui popor îi reunesc pe toţi cei cu inima română. La activităţile de ieri, organizate de Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, au participat consilieri locali, elevii unităţilor de învăţământ, invitaţi şi locuitori ai comunei.
 
„La mulţi ani, România! La mulţi ani spunem şi noi, locuitorii comunei Cumpăna! Nu vom uita niciodată să sărbătorim faptele de vitejie ale eroilor poporului român, să omagiem cei mai importanţi ani din istoria creării poporului român unit. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova reprezintă actul politic care stă la baza Românei moderne şi a formării naţiunii române. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate române. Vestea unirii a fost întâmpinată cu bucurie şi entuziasm popular. Vom ridica al treilea monument la Cumpăna, pe frontispiciul căruia vom scrie ziua Unirii, anul formării naţiunii române.
 
Sunt zile pe care niciun român nu ar trebui să le uite, sunt zile care trebuie serbate, cu mic, cu mare. Aniversarea formării statului român ar trebui să fie o sărbătoare sfântă. Oriunde ne-am afla, trebuie să purtăm în inimă steagul tricolor. Unirea nu a fost o simplă alăturare de teritorii, ci a produs o contopire a celor două state româneşti într-un organism bine închegat, cu noi structuri politice, economice şi administrative. În acest moment, la Cumpăna se deschid activităţile dedicate Marii Uniri, activităţi organizate din suflet, dedicate tuturor locuitorilor. Acestea vor culmina pe 1 decembrie 2018. Marile sărbători ale poporului român îi adună pe toţi cei cu inima română, iar Unirea Principatelor Române reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre“, a spus primarul ec. Mariana Gâju.
 
Manifestările dedicate celei de-a 159-a aniversări a Unirii Principatelor Române au debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de oficierea slujbei religioase. Ulterior, primarul ec. Mariana Gâju a vorbit despre importanţa acestui eveniment istoric. Cei prezenţi la manifestări au depus coroane de flori la monumentul din localitate, apoi au asistat la defilarea unei subunităţi din cadrul Unităţii Militare 01737 Topraisar. Veteranii de război Ion Ceapă şi Gheorghe Crăciun au fost premiaţi de autoritatea publică locală, apoi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, simbol al prieteniei şi al unităţii cetăţenilor comunei Cumpăna.
 
Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au încheiat cu un spectacol susţinut de preşcolarii Grădiniţei „Florilor“ şi de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, care au prezentat un montaj literar-artistic dedicat acestui moment istoric. De asemenea, pe scena Casei de Cultură au evoluat şi ansamblurile folclorice „Muguraşii“ şi „Boboceii“ Cumpenei.
 
„Cei 159 de ani care au trecut de la Unire ne-au arătat care este distanţa de la efort la recompensă. Faptele eroilor noştri sunt cele care ne permit nouă să fim ceea ce suntem astăzi. Lupta românilor din toate timpurile a fost dusă pentru noi - cei care suntem acum aici. Pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşita lor, la fel cum mâine sperăm să se bucure copiii noştri de reuşitele noastre. Aducem astfel un pios omagiu tuturor eroilor neamului românesc, mai ales celor care mai sunt astăzi printre noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite“, a mai spus primarul comunei Cumpăna.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dotări noi pentru căminul cultural Primăria Cumpăna cumpără costume populare şi de dans modern (document)

17 Jan 2019 368

Trotuarele amplasate pe șoseaua Constanţei din Cumpăna vor fi reabilitate şi modernizate (document)

14 Jan 2019 991

Trei copii creștinati la Cumpăna, de Sfântul Ștefan

27 Dec 2018 960

Daruri și surprize frumoase Elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, vizitați de moș Crăciun

23 Dec 2018 380

Daruri pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Cumpăna (galerie foto)

20 Dec 2018 557

An cu rezultate de excepţie Cei mai buni sportivi şi antrenori de la CS Victoria Cumpăna, premiaţi la „Gala Sportului Cumpănean“ (galerie foto)

17 Dec 2018 754

Burse pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură, oferite de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

15 Dec 2018 685

Daruri pentru copiii din comuna Cumpăna de la elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 „Anghel Saligny“ (galerie foto)

14 Dec 2018 511

Spectacol, premieri şi cadouri de la Moş Crăciun, la Cumpăna, la „Gala Sportului Cumpănean“

13 Dec 2018 477

Moş Nicolae a ajuns la elevii din comuna Cumpăna încărcat cu daruri (galerie foto)

08 Dec 2018 530

Elevii claselor primare din Cumpăna, vizitați de Moș Nicolae (galerie foto)

06 Dec 2018 431

Suită de evenimente de Ziua Naţională a României, la Cumpăna. Monumentul „Memorialul Eroilor“, sfinţit de ÎPS Teodosie (galerie foto)

03 Dec 2018 568

Monumentul „Memorialul Eroilor”, dezvelit la Cumpăna

28 Nov 2018 664

Dobrogea şi tradiţiile dobrogene, reprezentate de Primăria Cumpănă la şedinţa Grupului politic Alianţa Europeană (galerie foto)

27 Nov 2018 509

Cumpăna, premiul de excelenţă în domeniul fondurilor europene

24 Nov 2018 784