Muzică de petrecere şi voie bună Serbare câmpenească tradiţională de 1 Mai, la Cumpăna

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna organizează, de 1 Mai, o serbare câmpenească ce va avea loc începând cu ora 12.00, pe malul stâng al Canalului Dunăre - Marea Neagră.
 
Ca în fiecare an, locuitorii comunei Cumpăna vor sărbători Ziua Muncii alături de membrii ansamblurilor folclorice „Româncuţa”, „Boboceii Cumpenei”, „Muguraşii Cumpenei”, „Doina Cumpenei”, Ansamblul de Dansuri Turceşti „Kardelen”, Grupul Folktrotter. Pe scenă vor mai urca soliştii vocali Ştefania Luzinschi, Elena Iordan, Cătălin Câmpanu, Andreea Scurtu. De asemenea vor mai evolua elevele Şcolii de Balet „Nicolae Spirescu“, cursante la dans sportiv - „Laura Dance Studio“ şi la gimnastică ritmică. Nu în ultimul rând, invitaţii vor fi încântaţi de muzica populară şi de petrecere a formaţiei Amigo: Iulian Tănase, Marian Bordea, Sandu Gubei, Lucian Costea, Niţu Jan, Mihai Teodor, Aurel Costea, Marian Ungureanu, Gabriel Amza, Stelică Militaru şi fiul, Nenciu Tudorel, Amet Elvis, Osman Vîrlan. Muzica de petrecere, grătarele cu mititei şi voia bună se vor menţine pe durata întregii zile, până târziu în noapte.
 

Semnificaţia sărbătorii

 
1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob şi în multe părţi, inclusiv în România, este zi liberă decretată prin lege. Muncitorii din majoritatea ţărilor industrializate sărbătoresc 1 Mai, dar la origine stă o mişcare a sindicaliştilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Rezultatul grevei de la Chicago şi apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore. Doi ani mai târziu, social-democraţii afiliaţi la aşa-numita Internaţională a ll-a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor. În perioada care a urmat, pe 1 mai au avut loc anual demonstraţii în Statele Unite, majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba.
 
În Europa şi alte ţări din lume, această dată a fost desemnată Ziua Muncii, amintind de jertfa muncitorilor care şi-au dat viaţa pentru obţinerea reducerii normei orare zilnice de muncă la 8 ore. În România, 1 Mai a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare naţională în perioada comunismului, când erau organizate manifestaţii propagandistice de amploare pe marile bulevarde şi pe stadioanele din toată ţara. După căderea comunismului, românii au renunţat la festivităţile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost însă marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului, oamenii merg în minivacanţe la mare sau la munte sau la picnic, pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni şi familie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 437

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 807

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 815

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 533

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 578

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 665

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 730

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 596

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 698

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 860

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 836

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 923

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 616

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 686

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 720