Nicolae Anghel, de la Castelu, al patrulea primar din Constanţa lăsat fără mandat de prefectul Ion ConstantinŞicanele dintre Prefectura Constanţa şi primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel (UNPR), au luat sfârşit. Cel puţin pentru moment. Ieri, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a anunţat că prefectul Ion Constantin a emis ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului lui Nicolae Anghel. Acesta a avut în vedere decizia penală nr. 998/15.11.2015 a Curţii de Apel Constanţa, prin care Anghel a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate.
 
Hotărârea emisă de Curtea de Apel statuează: „Admite ca fondat recursul declarat de Parchetul de pe Lângă Judecătoria Medgidia, casează sentinţa penală nr. 622 din 13.03.2013 a Judecătoriei Medgidia şi, rejudecând, dispune: în baza art. 334 cod pr. penală, schimbă încadrarea juridică din infracţiunea prev. de art. 246 cod penal - abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în infracţiunea prev. de art. 249 cod penal - neglijenţă în serviciu. În baza art. 249 alin. 1 cod penal, condamnă pe inculpatul Anghel Nicolae la pedeapsa de şase luni închisoare. În baza art. 81 cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de şase luni închisoare. În baza art. 82 cod penal, durata suspendării condiţionate a pedepsei aplicate este de doi ani şi şase luni, compus din şase luni durata pedepsei aplicate şi doi ani termen de încercare. Atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării disp. art. 83 cod penal privind revocarea suspendării condiţionate în cazul săvârşirii de infracţiuni în cursul termenului de încercare. Ia act că partea civilă Muflic Dumitru a renunţat la calitatea de parte civilă în procesul penal. Menţine celelalte dispoziţii. În baza art. 192 cod pr. penală, obligă inculpatul la 2.500 de lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă“, după cum se arată în minuta dictată de judecători.


 
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, însă acesta nu a răspuns mesajelor noastre. Dacă o va face, vom publica ulterior răspunsul său.  
 

Cine îi ia locul?

Potrivit prevederilor Legii Administraiei publice locale - 2015/2001, atribuțiile de primar vor fi preluate de viceprimarul localității. Antoneta Prodan în cazul de față. Înainte de a intra în administrația locală, aceasta a fost directorul școlii generale din Castelu. Potrivit celei mai recente declarații de avere postate pe Site-ul Agnenției Naționale de Integritate – 2012, Antoneta Prodan deține în Castelu o casă construită în 1993. De asemenea ea declară că mai are din 2007 fonduri de investiții inclusiv fonduri private de pensii având o valoare la zi de 31.101,41 de lei. În 2012 menționa că în anul fiscal anterior depunerii declarației de avere un venit de 42.736 de lei ca director al școlii. Soțul său era angajat al SC Electric Montaj SRL, fără a menționa venitul obținut, însă era asociat cu 10% în această firmă.
În declarația de interese din 2012 declara un venit de 216,66 de lei de la Asociația Speranța Castelu unde deținea o treime din hârtiile de valoare. De asemenea este membru al SLSIP, iar la vremea aceea era secretarul Organizației Locale a PDL Castelu.

Amintim că, la începutul acestei luni, Corpul de Control al Prefectului a descins la Primăria Castelu, după ce, în luna octombrie, prefectul Ion Constantin a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa o plângere penală împotriva a doi funcţionari publici din cadrul acestei primării. Secretarul comunei Castelu, Corneliu Mihon, este suspectat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce a refuzat să remită reprezentantului Guvernului în teritoriu un raport cu privire la situaţia primarului Nicolae Anghel. Raportul solicitat de reprezentantul Guvernului în teritoriu făcea parte dintr-o procedură prealabilă şi era necesar pentru ca prefectul Ion Constantin să emită şi să semneze ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Nicolae Anghel.
 
Citeşte şi

Prefectura, în control la Primăria Castelu!: Primarul Anghel a pus toate documentele la dispoziţia Corpului de Control!

Pentru că documentul solicitat nu a fost transmis la Prefectura Constanţa în timpul legal, luni, 2 octombrie, Corpul de Control al Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa s-a deplasat în control la sediul Primăriei Castelu. Aici, toată documentaţia solicitată a fost pusă la dispoziţia reprezentanţilor Prefecturii chiar de primarul Nicolae Anghel. 
 

Pentru că se afla pe lista neagră chiar din septembrie, atunci când colegii săi de la Tuzla, Mircea Vodă şi Oltina şi-au pierdut mandatele de primari, Nicolae Anghel a solicitat revizuirea dosarului în care a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. Cererea sa a fost trimisă spre soluţionare lui Marius Virgil Ungureanu, magistrat al Judecătoriei Medgidia, însă el a formulat o declaraţie de abţinere. Pe 20  octombrie a fost ultimul termen la care însă s-a amânat cauza până la 8 decembrie, pentru ca  moştenitorii defunctului Dumitru Moflic să fie citaţi în calitate de părţi intimate.
 
Amintim că, pe data de 15 septembrie, trei primari de comune din judeţul Constanţa au rămas fără mandatele de aleşi locali. Este vorba despre gospodarii-şefi ai comunelor Tuzla - Constantin Florian Micu (PSD), Oltina - Gheorghe Chirciu (PNL) şi Mircea Vodă - Dumitru Dedu (PSD). Ulterior, şi viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu, Iulian Boldea, a primit aceeaşi înştiinţare de la Prefect, pe care a atacat-o în instanţă. Prefectul Constanţei, Constantin Ion, a semnat ordinele de încetare înainte de termen a mandatelor celor trei aleşi locali, ca urmare a unor decizii definitive de condamnare la închisoare cu suspendare. Cei trei au atacat de îndată ordinele emise de prefect.

Citeşte şi
„Este vorba despre influenţa cuiva“: Primarii demişi prin ordinul prefectului nu se resemnează. Au atacat decizia în instanţă


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea Digitală In Memoriam Titanul de la Văleni. Nicolae Iorga, despre „Cele trei Dobrogi pe care le-am găsit”

27 Nov 2020 662

Istoricul Stoica Lascu în legătură on-line cu liceenii de la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia

27 Nov 2020 749

#DobrogeaAcademică „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“

26 Nov 2020 1228

#citeșteDobrogea Lecție de istorie dobrogeană necesară. George M. Ghica, primul prefect al Tulcei

18 Nov 2020 996

Un album aniversar de colecție, ca o croazieră memorabilă - „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895-1945”

17 Nov 2020 2434

Universitatea „Ovidius” din Constanța Profesorii și studenții Facultății de Istorie vor oferi lecții online elevilor români din Marea Britanie și Spania

10 Nov 2020 1180

#Dobrogea Digitală In Memoriam regizorul tehnic Nicolae Gheorghiu

10 Nov 2020 1523

#DobrogeaDigitală Alianţele matrimoniale ale Casei Regale a României i-au atras Reginei Maria titulatura de „Soacra Balcanilor“

29 Oct 2020 2345

La doar 56 de ani, istoricul Nicolae Gostar s-a stins din viață în prima zi a sesiunii științifice PONTICA

23 Oct 2020 1309

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 461

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 octombrie 2020

21 Oct 2020 804

Nicolae Anghel, primarul ales al comunei Castelu, județul Constanța, declarație de avere

14 Oct 2020 1648

#DobrogeaDigitală Opera de patrimoniu construit a Regelui Carol I va rămâne de neegalat în istoria României

10 Oct 2020 2727

#citeșteDobrogea Necunoscutele din viața poetului dobrogean Panait Cerna, decriptate de unul dintre cei mai importanți istorici literari români

25 Sep 2020 1402

Expoziția „Maestrul și discipolul”, pe simezele Muzeului de Artă

10 Sep 2020 2753