Nicolae Matei, despre noua sa funcţie „Voi fi preşedintele tuturor oraşelor din ţară, dar prioritatea rămâne Năvodari"

Matei_-_Matei_Nicolae_2.jpgSăptămâna trecută, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost ales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România. Cu 63 de voturi pentru din cele 144 liber exprimate, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a devenit noul preşedinte AOR pentru următorii patru ani. Principalii săi contracandidaţi, Nicolae Moldovan - primarul oraşului Beclean şi Emil Proşcan - primarul Mizilului, au primit 46, respectiv 4 voturi.

„Este o mare onoare atât pentru mine, pentru oraşul Năvodari, pentru judeţul Constanţa, cât şi pentru Regiunea 2 Sud-Est, care cuprinde 24 de oraşe din judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Vrancea. Consider că aceasta este o victorie a Regiunii 2 Sud-Est. Funcţia de preşedinte al Asociaţiei Oraşelor este mai mult decât onorifică şi mă responsabilizează. Voi fi preşedintele tuturor oraşelor mici şi mijlocii din ţară, care sunt 217 la număr. În acelaşi timp, prioritatea mea va rămâne oraşul Năvodari", a declarat Nicolae Matei. Vorbind despre proiectele pe care le va demara în viitorul apropiat, noul preşedinte al AOR, Nicolae Matei, a explicat că intenţionează să aducă statutul primarului acolo unde îi este locul. „Dorinţa tuturor este să reaşezăm statutul primarului acolo unde îi este locul. Avem situaţii în care primarul a obţinut mai multe voturi decât parlamentarii. De asemenea, retribuţia unui primar trebuie mărită. Spre exemplu, eu, ca primar al unui oraş de gradul I, am un salariu de 2.500 de lei, în timp ce unii funcţionari publici ajung la un salariu de 6.000 de lei. Nu este posibil ca ordonatorul principal de credite, care are şi mai multe responsabilităţi, să primească un salariu mai mic decât un funcţionar. De aceea, avem cazuri de corupţie în unele situaţii. Salariul unui primar trebuie să fie pe măsura responsabilităţilor şi a muncii depuse", mai spune Nicolae Matei. Un alt proiect se referă la eliminarea anumitor ordonanţe sau legi. „Ne dorim eliminarea unor hotărâri de Guvern şi a unor legi care înfrânează bunul mers al administraţiei locale. Ne dorim să transformăm dezideratul autonomiei locale în fapte concrete şi reale. Spre exemplu, pe umerii primarilor se află asistenţa socială. Dar nu avem şi banii necesari pentru asta", a mai adăugat noul preşedinte al AOR.

Birou central al AOR, la Bucureşti, pentru primari

Nicolae Matei se gândeşte să vină în ajutor tuturor primarilor din oraşele ţării, înfiinţând în acest scop un birou central al AOR la Bucureşti. „Vrem să deschidem un biroul central în capitală, care va oferi tuturor primarilor asistenţă juridică şi administrativă vizavi de instituţiile statului şi autorităţile centrale", a precizat Matei. Printre planurile de viitor ale noului preşedinte se numără şi implicarea primarilor în lucrul cu comisiile parlamentare care elaborează proiectele de legi. „Legile trebuie gândite în favoarea autorităţilor locale", a menţionat edilul din Năvodari.

AOR trebuie să se facă auzită

Matei_-_Matei_Nicolae.jpg

Noul preşedinte al AOR, Nicolae Matei, crede că Asociaţia Oraşelor din România trebuie să colaboreze strâns cu Asociaţia Municipiilor, cu cea a Comunelor şi cu cea a Consiliilor Judeţene, pentru a face front comun şi pentru a avea un comportament unitar, care să garanteze succesul pe toate planurile. „AOR trebuie să se facă auzită şi să se ţină cont de punctul ei de vedere. Nu în ultimul rând, vom avea o relaţie specială şi cu presa centrală şi locală. De altfel, le-am transmis primarilor să se implice în dialogul cu presa, pentru că ea ne ţine pe drumul cel bun", a conchis Nicolae Matei.

Matei, susţinut şi de meşteşugari

Noul preşedinte al AOR este susţinut şi de reprezentanţii Uniunii Judeţene a Cooperaţiilor Meşteşugăreşti. „Ne bucură faptul că a fost ales preşedinte al AOR, Nicolae Matei fiind un om plin de iniţiative în folosul comunităţii. El poate fi un reper din punct de vedere administrativ pentru toate oraşele ţării. Zona 2 Sud-Est este un potenţial de forţă umană, care ar trebui folosită în toate domeniile de activitate dacă la bază ar sta un program economic, social şi administrativ-teritorial", i-a sugerat noului preşedinte al AOR Ioan Solomon, vicepreşedintele UJCM Constanţa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 181

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1590

Irinela Nicolae va candida din partea organizației PSD Constanța pe lista de europarlamentare

27 Mar 2024 882

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 1635

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 504

Învățământ Constanța Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medigia, singurul reprezentant al României la competiția mondială Genius Olympiad

27 Mar 2024 628

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1020

„Drum lin către stele, în eternitate, George Nicolescu!“ Mesaje de condoleanțe transmise după decesul artistului care a lansat celebrul cântec „Eternitate“

26 Mar 2024 625

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Ordinară! Pe ordinea de zi sunt zece subiecte

26 Mar 2024 576

Cumpărări directe Constanța Tecrad Inginerie SRL asigură dirigenția de șantier pentru lucrările de la Școala Gimnazială nr. 3 Culmea, din Ovidiu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 485

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 630

Lupte CS Medgidia, locul întâi pe cluburi la Memorialul „Nicolae Gheorghe“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 477

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 458

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 928

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 515