Noile averi ale aleşilor judeţeni De ce şi-a înstrăinat vicele Cristian Gheorghe Darie proprietăţile din comuna Topalu? (documente)

Aleşii locali, demnitarii, persoanele cu funcţii de conducere şi control şi funcţionarii publici aveau obligaţia ca, până la data de 15 iunie, să îşi depună sau să îşi actualizeze declaraţiile de avere aferente anului 2013.

Pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au fost încărcate declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor judeţeni, pentru anul fiscal încheiat. Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa va prezenta, pe rând, averea şi interesele declarate de aleşii judeţeni.

Vicele Cristian Gheorghe Darie, profil de latifundiar
Potrivit declaraţiei de avere, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie (mai precis soţia sa, care apare ca titular), este proprietarul a 27 de parcele de teren. Acestea sunt fie terenuri agricole, intravilane ori extravilane, situate în municipiul Constanţa, în staţiunea Mamaia, în comunele Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Agigea, Dobromir 23 August sau Horia. Cele 35 de terenuri însumează câteva zeci de mii de metri pătraţi. Cele mai multe dintre acestea sunt dobândite prin cumpărare, în urma unei licitaţii publice sau a unei licitaţii potrivit prevederilor OG nr.11/1996. Deşi a adunat, între anii 2000 - 2011, sute de mii de metri pătraţi de teren, cele 27 de parcele sunt puţine, comparativ cu cele pe care le declara anul trecut - 35.
 
Şi la capitolul „clădiri“ sunt diferenţe în ceea ce priveşte numărul proprietăţilor. Astfel, în declaraţia de avere a social-democratului Cristian Darie figurează, la fel ca şi în cea completată anul trecut, un apartament în municipiul Constanţa, dobândit în 1991 prin cumpărare, în suprafaţă de 72,56 mp (devălmaş - Ruxandra Luminiţa Darie, soţia sa). Tot în municipiu mai are un apartament de 73,92 mp (64,44 mp în acte) cumpărat în anul 2012 şi încă unul de 40 mp, dobândit prin rentă viageră în anul 2006. Acestora li se adaugă o remiză în comuna Nicolae Bălcescu, dobândită prin licitaţie, în 2002. Nu în ultimul rând, în declaraţia de avere a lui Darie figurează un spaţiu comercial în care funcţionează un restaurant, în staţiunea Mamaia, în suprafaţă de 411,78 mp + 88,18 mp.

Terenuri şi clădiri înstrăinate

Faţă de anul trecut, dintre clădirile aflate în proprietatea familiei Gheorghe Cristian şi Ruxandra Luminiţa Darie nu mai apar patru proprietăţi, toate situate în comuna Topalu. De altfel, şi o parte dintre terenuri, mai precis opt (diferenţa de la cele 35 pe care le declara până anul trecut), au apărut în categoria „Bunurilor mobile, a căror valoare depăşeşte 3.000 de euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni“.
În localitatea constănţeană Topalu, familia vicepreşedintelui avea, până la finele lunii aprilie, două case de locuit şi o casă de vacanţă, care apărea, conform declaraţiei de avere, ca fiind în execuţie. Tot în comuna Topalu, familia Darie deţinea până anul acesta şi patru terenuri: 7 hectare şi 9.600 mp de teren agricol, o parcelă de 3.000 mp, una de 2.145 mp, alta în suprafaţă de 1.563 mp şi încă una de 1.500 mp în intravilan. De asemenea, faţă de documentul completat anul trecut, au apărut alte terenuri, din comuna 23 August (3 hectare extravilan) şi din localitatea Horia (26 de hectare de plantaţie viticolă, 8 hectare teren spre înfiinţare plantaţie viticolă) despre care se menţionează că sunt înstrăinate, fie prin vânzare, fie prin act de donaţie, către Darie Alexandru (fiul său), Murat Nicolae, Voicu Florin Gabriel şi firma Vinum Capidava.

Vinum Capidava

Societatea Vinum Capidava are o istorie cel puţin interesantă. În data de 22 august 2013, aceasta anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire cramă şi anexă parter cu terasă“, propus a fi realizat în comuna Topalu, sat Topalu, judeţul Constanţa. Aşadar, firma Vinum Capidava, al cărei domeniu de activitate este fabricarea vinurilor din struguri, a început să existe, fizic şi concret, la această dată.

Potrivit datelor recente de la Registrul Comerţului, societatea, înfiinţată în 2006, are, din noiembrie 2012, sediul social stabilit în comuna Topalu, strada Dunării nr. 494B, iar în luna martie a acestui an, şi-a modificat actul constitutiv, unicul asociat fiind acum Alexandru Darie, fiul lui Cristian Gheorghe Darie. El îndeplineşte şi calitatea de administrator, împreună cu Elisabeta Magdalena Andrei.
Până nu demult, potrivit Registrului Comerţului, din acţionariatul firmei Vinum Capidava făceau parte Gheorghe Cristian Darie, care avea 80% din părţile sociale, Alexandru Darie - cu 20% din părţile sociale (ocupa şi funcţia de administrator) şi Elisabeta Magdalena Andrei - administrator.

Rulotă, bărci cu motor, ceasuri şi bijuterii

Mai departe, în declaraţia de avere depusă anul acesta de viceliderul CJC, la capitolul „bunuri mobile“ regăsim o rulotă camping marca Adria, fabricată în 1985 şi dobândită prin cumpărare, o barcă cu motor Cuddy din 2007, precum şi o barcă cu motor / remorcă suport metalic Saphir, dobândită prin cumpărare.
Nu în ultimul rând, declaraţia acestuia include şi un motovehicul nautic / peridoc Yamaha XLT 800, fabricat în 2003.
În rubrica „bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro“ figurează bijuterii (brăţări, cercei, ace de cravată, inele din aur şi argint) dobândite în perioada 1975 - 2009, a căror valoare este estimată la 11.000 de euro. Acestora li se adaugă un ceas Piaget dobândit în 1993, estimat la 15.000 de euro, precum şi obiecte decorative / artă / tablouri / obiecte de artă populară românească şi străină dobândite în perioada 1985 - 2009, estimate la 15.000 de euro.

Datorii şi venituri

În ceea ce priveşte datoriile, Cristian Gheorghe Darie a contractat, în 2007, un credit în valoare de 199.600 de euro de la Volksbank România SA, scadent în august 2013 (modificare convenţie de credit 08.2010). De asemenea, a contractat, de la aceeaşi bancă, dar în 2008, un credit de 840.000 de euro, scadent tot în august 2013 (modificare convenţie de credit 08.2010).
Cât despre veniturile vicepreşedintelui CJC şi ale membrilor familiei sale, realizate în ultimul an fiscal încheiat, Cristian Darie a încasat, de la Consiliul Judeţean, o indemnizaţie de 76.515 lei, în timp ce soţia sa, notarul public Ruxandra Luminiţa Darie, a realizat un venit impozabil de doar 36.250 de lei din activitatea notarială. Tot la capitolul „venituri“ sunt menţionate şi trei surse de venit din activităţi agricole: arendare plantaţie viticolă şi arendare teren agricol, unde nu sunt stipulate sumele, precum şi o subvenţie agricolă încasată de Cristian Gheorghe Darie, de 32.745 de lei.

Interesele lui Cristian Darie

Aşa cum se arată în declaraţia de interese, vicepreşedintele CJC Cristian Darie este membru fondator al Asociaţiei „Better Business Bureau“ - România, al Asociaţiei Clubul Sportiv de Backgammon Constanţa şi al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Topalu. Cristian Darie este, totodată, asociat în următoarele firme: SC Asociaţii SRL, SC General Auto Trading SRL, SC Valcredi Grup SRL, SC General Grup SRL, SC Pleisty SRL.
În schimb, spre deosebire de cele declarate în anii trecuţi, vicepreşedintele CJC nu mai deţine nicio calitate într-o serie de societăţi şi asociaţii, precum:

SC General Auto Service SRL, SC General Auto Internaţional SRL, SC Ball Grup SRL, SC Asociaţii Servicii SRL sau SC PC Dual Logistics SRL.
Nu putem să trecem cu vederea nici peste faptul că Darie este trezorierul Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele lui Iulian Dan Ichim, director Căpitănia Zonală Tulcea! (DOCUMENTE)

19 Oct 2022 2246

Recent, a vândut un imobil. Ce venituri a avut în anul fiscal 2017 vicepreședintele CJC Daniel Learciu (ALDE)? (documente)

02 Jul 2018 3938

Ce venituri a avut în anul fiscal 2017 vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz (PMP)? (documente)

30 Jun 2018 2703

Cu ce avere debutează în CJ Constanța Vicepreședinții, Palaz şi Learciu, cu datorii de mii de euro (documente)

21 Jul 2016 6445

Viitorul ex-vicepreşedinte CJC Cristian Darie, întreţinut de nevastă!? (documente)

15 Jun 2016 5852

Vicepreşedinte al Asociaţiei Parazitologilor Averea şi interesele consilierului judeţean liberal Nicolae Ciucă (documente)

01 Jul 2015 2371