O ruină... preţioasă Prima şcoală din Hârşova, tot mai aproape de a atrage finanţare europeană

 

Oraşul Hârşova se înfrumuseţează de la o zi la alta. Proiectul prin care fosta şcoala gimnazială din Hârşova ar urma să fie reabilitată pe bani europeni a trecut de primele faze ale evaluării.
 
La finalul lunii septembrie a anului trecut, administraţia locală a oraşului de pe malul Dunării anunţa că a depus un proiect prin care cea mai veche instituţie de învăţământ din localitate urma să fie reabilitată cu finanţare europeană. Astfel, după mai bine de trei luni, timp în care Primăria Hârşova nu a primit niciun răspuns, clădirea care adăpostea şcoala veche din Hârşova este tot mai aproape de a primi aviz favorabil de la Uniunea Europeană, care a cerut mai multe detalii legate de proiect, înainte de a acorda finanţarea.
 
„În aceste zile, lucrăm la transmiterea unor precizări, deoarece am trecut de primele faze de evaluare a proiectului pentru cererea de finanţare europeană. Avem speranţa că vom primi banii necesari. Proiectul pentru reabilitarea Ansamblului Cotovu (n.r. şcoala veche) are toate şansele să devină eligibil şi, mai mult, să devină realitate“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.
 
Dacă toate lucrurile vor decurge bine, Uniunea Europeană va sprijini cu cel puţin 3 milioane de euro, adică jumătate din suma cerută de Primăria Hârşova în parteneriat cu Primăria Krushari din Bulgaria, reconstrucţia vechii instituţii de învăţământ, care este şi un monument istoric.
 
Clădirea, construită în anul 1902, sub supravegherea atentă a inginerului Anghel Saligny, are în prezent acoperişul spart, iar zidurile stau să cadă. Totuşi, pe cât de vechi este monumentul arhitectonic de patrimoniu, pe atât de vastă este istoria sa. În actuala clădire a funcţionat prima şcoală modernă după alipirea Dobrogei la restul ţării.
 
Vă reamintim că Primăria Hârşova a mai încercat şi în anii trecuţi să obţină finanţare pentru restaurarea monumentului istoric, făcând demersuri către Ministerul Educaţiei, dar şi către Ministerul Culturii. Eforturile au fost în zadar, clădirea fiind şi astăzi în paragină. Dacă nici de această dată administraţia locală nu va reuşi să obţină suma necesară restaurării clădirii, edilul-şef a anunţat că va depune proiectul şi la Compania Naţională de Investiţii.
 
Sursa foto: http://www.liceulioancotovu.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Orașului Hârșova, județul Constanța angajează îngrijitoare

08 Dec 2021 877

Anul 2016, sub semnul problemelor la Hârşova Spitalul Orăşenesc, în imposibilitate de a mai trata pacienţii

21 Jan 2016 2835

71 de persoane sunt cazate la primăria și spitalul din Hârșova

18 Jan 2016 1908

Au fost montate camere de supraveghere Cetăţenii din Hârşova sunt bine informaţi, dar şi în siguranţă

19 Jun 2013 2823

Mai mult spaţiu verde la Hârşova. S-a finalizat amenajarea a două parcuri, urmează cel de-al treilea (galerie foto)

04 Apr 2013 3551