OMD Constanța-Mamaia, în chinuirile facerii. Primăria încasează, dar nu poate justifica impactul colectării taxei de promovare asupra turismului

  • Termenul pentru depunerea declarației de impunere anuale și pentru plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului este data de 1 iulie 2022.
  • Taxa de promovare a fost instituită prin HCL Constanța în 2013
  • Pentru că OMD nu s-a constituit nici până în prezent, în ultimii patru ani, Primăria Constanța nu a putut justifica impactul pe care l-a avut asupra turismului instituirea acestei taxe, colectate cu titlu de taxă de promovare a turismului în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță
  • Menționăm că în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, autoritățile locale au luat decizia să suspende taxa de dezvoltare și promovare a turismului pentru anul 2020
 
 
 
Operatorii economici, respectiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, dar și persoanele juridice care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță, cât și persoanele fizice, proprietari ai spațiilor situate în aceste zone, utilizate în scop turistic, sunt obligați să plătească o taxă de promovare care de ani de zile nu este utilizată de autoritățile locale în scopul în care a fost colectată.
 
 
Potrivit Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanţa și anul acesta termenul pentru depunerea declarației de impunere anuale și pentru plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului este data de 1 iulie 2022.

Cine nu se conformează, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent va plăti majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracţie de lună, până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
 
Taxele plătite de operatorii economici, respectiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, dar și persoanele juridice care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță vor fi gestionate de Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța care deocamdată nu s-a înființat. Proiectul de înființare al acestei structuri s-a aflat în consultare publică până la jumătatea acestei luni.
Din grupul de lucru fac parte Asociația Patronală RESTO, Organizația Patronală Mamaia-Constanța și Patronatul Marea Mamaia-Constanța iar din partea Primăriei Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu.

După constituire, (n.r. cu mare întârziere), OMD Mamaia-Constanța trebuie să elaboreze strategia de promovare a destinației turistice, din taxa de promovare pe care operatorii din turism o plătesc în ultimii ani fără beneficii.

Taxa de promovare a fost instituită prin HCL Constanța în 2013 privind modificarea şi completarea H.C.L. nr. 330/2012. În trecut această taxă a fost gestionată de municipalitate și prin Asociaţia de Promovare a Turismului Litoral Delta-Dunării.
 
Deoarece acest OMD nu s-a putut constitui nici până în prezent, în ultimii patru ani, Primăria Constanța nu a putut justifica impactul pe care l-a avut asupra turismului instituirea acestei taxe, colectate cu titlu de taxă de promovare a turismului în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță și care au fost activitățile de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic care au dus la promovarea stațiunii Mamaia, ca destinație turistică la nivel național și internațional și de creștere a gradului de expunere a Satului de Vacanță în rândul obiectivelor turistice.

Menționăm că în contextul crizei generate de SARS-CoV-2, autoritățile locale au luat decizia să suspende taxa de dezvoltare și promovare a turismului pentru anul 2020.

Nu se știe cu exactitate câți bani achitați prin  această taxă stau necheltuiți într-un cont la Primăriei Constanța.

Anul trecut de pildă, pentru cazare turistică, precum hoteluri, hoteluri - apartament şi complexuri hoteliere se plătea 4.000 lei.

Pentru moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice şi altele asemănătoare până la 10 camere de cazare – 1.000 lei, iar peste 10 camere-2.000 lei.

Pentru agrement: cluburi/discoteci, cazinouri şi alte asemenea taxa – 4.000 lei pe an.

Pentru agreement: locaţii cu instalaţii şi dotări specifice agrementului touristic, cu activitate de alimentaţie publică - 2.750 lei, fără activitate de alimentaţie publică-1750 lei.

Alimentaţie publică: unităţi de alimentaţie din incinta structurilor de primire cu funcţiuni de cazare, unităţi de alimentaţie publică situate în staţiuni turistice, precum şi cele administrate de societăţi comerciale de turism-3500 lei.

Alimentaţie publică: restaurante, baruri, unităţi de fast food, cofetării, patiserii şi care sunt atestate conform legii –între 200 lei și 3500 lei.
 
 
Citește și:

OMD Mamaia-Constanța va gestiona taxa de promovare turistică. Proiectul de înființare a fost lansat în consultare publică (DOCUMENT)

ZIUA LIVE. Agenții economici din Satul de Vacanță - „Se dorește falimentarea noastră? Se dorește transformarea în zonă rezidențială? Probabil că da!”(VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va arăta Centrul pentru „Sănătatea mamei și copilului“ din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (DOCUMENTE)

10 Aug 2022 580

Primăria a eliberat autorizația de construire și amenajare de șantier, dar lucrările nu vor începe prea curând. Ce presupune investiția „Perdea verde” din zona de sud a municipiului Constanţei (DOCUMENT)

09 Aug 2022 3085

Biletul unic de vizitare a instituţiilor culturale subordonate Consiliului Judeţean Constanţa

07 Aug 2022 732

Un nou șantier în municipiul Constanța? Artera rutieră va face legătura între Soveja și B-dul Aurel Vlaicu

04 Aug 2022 9890

Credit guvernamental pentru spitalul regional Constanța

04 Aug 2022 1063

Cât va costa noul stadion din Constanța vs arenele construite de Compania Națională de Investiții? (DOCUMENTE)

04 Aug 2022 3417

Dispar alte locuri de parcare. Ce planuri are Primăria Constanța pentru bulevardul Mamaia?

02 Aug 2022 3399

Câți bani au fost colectați din plata taxelor de parcare în Constanța și Mamaia până la introducerea gratuității pe timpul nopții? (DOCUMENTE)

30 Jul 2022 6329

Ștefan cel Mare, proiect la cheie, cu multe probleme în teren! Tronsonul cuprins între IG Duca și Ștefan Mihăileanu va fi betonat (GALERIE FOTO +VIDEO)

28 Jul 2022 3795

Rapoartele prezentate de instituții constănțene în cadrul Colegiului Prefectural

27 Jul 2022 482

Au fost aprobate rectificările de buget la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța

27 Jul 2022 589

Proiectul imobiliar din stațiunea Mamaia al firmei Simca Dor SRL, pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism a Primăriei Constanța

26 Jul 2022 729

Unde vor fi amplasate primele panouri publicitare potrivit noului Regulament adoptat de Consiliul Local Constanța?

26 Jul 2022 1007

Ce se va întâmpla cu Palatul Copiilor din Constanța? Anunțul inspectorului școlar general, Sorin Mihai!

25 Jul 2022 1497

Parcul Rotterdam din Faleză Nord devine domeniu public al municipiului Constanța. Primăria vrea să-l amenajeze (DOCUMENTE)

25 Jul 2022 2762