„Opoziţia“ vrea să atace contractul cu Isuzu Scandal pe achiziţia de autobuze electrice pentru RATC (document)

Consilierii locali din Comisia de specialitate nr. 5 - pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului din cadrul CLM s-au reunit ieri în şedinţă. Pe ordinea de zi au fost analizate două proiecte de hotărâre de Consiliu Local. Este vorba despre:
- proiectul de hotărâre privind aprobarea participării în cadrul proiectului, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, a cheltuielilor legate de proiect, precum şi de aprobare a Acordului de parteneriat privind realizarea în comun a unei achiziţii publice ocazionale pentru proiectul „Achiziţie de mijloace de transport public - autobuze electrice”;
- proiectul de hotărâre privind aprobarea participării în cadrul proiectului, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, a cheltuielilor legate de proiect, precum şi de aprobare a Protocolului de asociere privind realizarea în comun a unei achiziţii publice ocazionale pentru proiectul „Achiziţie de mijloace de transport public - autobuze electrice”.
 
Secretarul Comisiei, consilierul local PSD, Dede Perodin, a declarat că aleşii prezenţi au dat aviz favorabil pentru cele două proiecte.
Vă reamintim că, pe 13 iulie a.c., a fost semnat contractul de furnizare a celor 104 autobuze urbane cu Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., câştigătoarea licitaţiei internaţionale, în cadrul proiectului Smart Transport Public Constanţa.

O treime din flota RATC va fi formată din autobuze electrice 

„Noul parc auto al Regiei de Transport în Comun Constanţa va avea 104 autobuze noi, cu 14 mai multe decât calculasem iniţial, pentru că, în urma licitaţiei şi a preţului propus, am putut suplimenta numărul autovehiculelor noi“, afirma, la sfârşitul lunii iunie, primarul Decebal Făgădău.

Suplimentarea numărului de autobuze a fost votată de Consiliul Local Municipal Constanţa în şedinţa de luna trecută. „Aceste autobuze vor reconstrui coloana vertebrală a companiei de transport. Pe viitor, flota RATC va cuprinde două treimi autobuze Diesel Euro 6, care, ne place nu ne place, reprezintă soluţia cea mai rentabilă din punct de vedere economic, pentru a avea un preţ de călătorie scăzut, şi o treime flotă verde, adică autobuze electrice sau hibrid sau cu hidrogen. Vom vedea ce soluţii vom găsi în perioada următoare. Vrem să facem din RATC principalul pilon de încredere în ceea ce priveşte transportul public din Constanţa“, a adăugat edilul-şef al municipiului Constanţa.

Autobuzele fabricate de ISUZU au o valoare de 100 de milioane de lei, credit accesat de la BERD de Primăria Constanţa. Garanţia este de 24 de luni, societatea urmând a asigura partea de prevenţie şi planificare a mentenanţei.

„Constanţa Altfel” a trecut la faza pe ameninţări! 

Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel” sunt nemulţumiţi de strategia de transport a municipalităţii: „Dacă nu se achiziţionează autobuze electrice pentru oraş, iar cele 100 de autobuze diesel să fie scoase pe rutele metropolitane, vom ataca hotărârea de Consiliu Local prin care aţi aprobat achiziţionarea de autobuze diesel. Să vedem pe unde scoateţi cămaşa dacă se anulează. Aveţi termen - prima şedinţă de Consiliu Local“, notează reprezentanţii asociaţiei pe pagina sa de Facebook.
 
Şi reprezentanţii USR, care derulează încă de anul trecut în mediul online campania „Înghesuiţi”, critică decizia municipalităţii de achiziţie de autobuze diesel şi susţin că Primăria încalcă chiar şi un acord internaţional. „Mobilitatea este sângele din viaţa oraşelor în care locuim. Drumurile şi autovehiculele rutiere transportă oamenii la muncă, părinţii îşi duc copiii la şcoală, camioanele ne livrează mâncare şi ne curăţă gunoiul. Însă aceste artere care ne reprezintă drumurile şi infrastructura rutieră pot deveni, la rândul lor, blocate, iar părţi din oraş pot ajunge poluate şi zgomotoase.
 
În viitorul apropiat, străzile oraşelor vor arăta diferit, maşinile electrice vor putea înlocui motoarele cu combustie internă, înăuntru nu vor mai exista şoferi, iar oamenii vor fi ocupaţi să lucreze sau să socializeze şi vor împarţi drepturile de utilizare a maşinilor autonome. Cum poate arăta viitorul mobilităţii urbane?
Şi de ce administraţia domnului Făgădău ne promite doar mai multă poluare, aglomeraţie şi incompetenţă?”, susţin aceştia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Fans Chevrolet

23 Jan, 2019 17:23

aici are dreptate oricum autobuzele astea turco- Japoneze Isuzu City-Port nu cred ca va rezista la vara iar cum zice Domnul primar nu cred ca va mai aduce si celalalte 84 de autobuze presupuse oricum autobuzele astea trebuie scoase din circulatie si duse inapoi propietarului Anadolul Isuzu Turkey si sa fie interzise autobuze Diesel sper sa se intample pana la vara sa fie scoase din circulatie Toate japonezele astea Isuzu City-Port facute in Turcia de catre firma Anadolul isuzu cele 104 autobuze ar trebui sa fie duse inapoi propietarului Anadolul isuzu Turkey si sa fie interzise in circulatie pana nu va fi aduse autobuze noi Electrice 100% belarusiene gen : belkommunmash e420 care este numai autobuz nou electric si produs in Minsk [Belarus] acesta ar fi perfect daca Va fi Adus si de Domnul Primar al Constantei Domnul Decebal Fagadau macar vara asta si nu sa ne inunde cu japoneze autobuze produse in Turkey de Firma Turca Anadolul Isuzu acestea ar trebui sterse din circulatie si sa fie interzise in Constanta ca oricum in Europa treptat treptat Motoarele Diesel disponibile pe Autobuze va disparea in viitorul apropiat

un cetatean

25 Jul, 2018 12:46

Exista autobuze pe pacura sau carbuni!!! Sunt mult mai ieftine!!! Clujul cumpara autobuze electrice cu finantare 70% Elvetia. La achizitiile din afara EU merge bine PARANDARATUL!! De preferinta Turcia!!

Articole asemanatoare

Consilierii locali constănțeni vor aporoba Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei care se ocupă de repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat destinate închirierii (DOCUMENT)

26 Feb 2024 494

Constănțenii se opun construirii blocului de cinci etaje din Faleză Nord. Consiliul Local Municipal votează respingerea Planului Urbanistic Zonal (DOCUMENTE)

28 Mar 2022 2421

Cine sunt consilierii locali care îi vor evalua pe directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Constanța?

08 Nov 2021 1767

LIVE TEXT Consiliul local Constanța se întrunește astăzi în ședință ordinară. Majorarea gigacaloriei, pe ordinea de zi

30 Sep 2021 2429

Constănțeanul supărat. PUZ inițiat de proprietarul primului hotel acreditat NATO. Imobil de 21 de etaje construit la doi pași de plajă?

16 Sep 2021 4996

Cine face parte din comisia de elaborare? Municipiul Constanța ar putea avea până la sfârșitul acestui an o strategie de sănătate

30 Mar 2021 1613

Consilierii locali municipali, convocaţi în şedinţă. Propunerile primarului Chițac pentru Comisia de urbanism și amenajare a teritoriului a primăriei Constanța

23 Nov 2020 3574

Aleșii locali municipali constănțeni se reunesc în ședință de Comisie. Iată ce proiecte au de avizat

10 Feb 2020 1813

Pentru debirocratizare, Primăria Constanţa înfiinţează Comisia pentru Acord Unic. Depui dosarul într-un singur loc şi ridici avizul/autorizaţia în 30 de zile (document)

23 Jan 2020 5891

Undă verde de la Comisia de Urbanism a CLM. Arhiepiscopia Tomisului construieşte pe strada Munţii Tatra o biserică şi un aşezământ social

14 Dec 2019 4104

Făgădău vrea comisie de identificare şi inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa. Cum va funcţiona? (document)

25 Nov 2019 3782

Municipiul Constanţa, membru al Eurocities. Cât ne costă anual această aderare?

22 Nov 2019 1494

Monument dedicat Zilei Dobrogei în Constanța. Unde va fi amplasat și cine solicită realizarea unui schimb de terenuri în acest scop (document)

22 Nov 2019 4603

Dobrogea Grup şi o serie de afacerişti locali, supraimpozitaţi de Consiliul Local Constanţa

19 Oct 2019 2682

Se reuneşte Comisia de Urbanism a CLM. Cum poţi lua parte la discuţii?

10 Feb 2019 1667