Orașul în care vreau să trăiesc Prioritățile identificate de respondenții unui chestionar al Primăriei Constanța

  • Prima întrebare: „Ce măsuri și acțiuni pot conduce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului Constanța?”

Chestionarul online inițiat de Primăria Municipiului Constanța cu tema „Orașul în care vreau să trăiesc”, lansat și derulat în perioada 14-23 noiembrie 2020 prin intermediul paginii de web a Primăriei, a făcut parte din manifestările dedicate celebrării Zilei Dobrogei și are ca obiectiv general consolidarea dialogului instituțional cu cetățenii; a fost avut în vedere, ca obiectiv particular, colectarea de propuneri din partea locuitorilor municipiului Constanța privind îmbunătățirea calității vieții acestora și valorizarea patrimoniului orașului.
 
313 constănțeni au răspuns chestionarului online despre viitorul orașului nostru
 
 
La prima întrebare, „Ce măsuri și acțiuni pot conduce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului Constanța?”, constănțenii au indicat, în special, problemele zilnice cu care se confruntă.
 
Principala nemulțumire a cetățenilor este legată de curățenie. Oamenii își doresc un oraș curat, verde, fără animale abandonate și cu multe zone de promenadă.
 
Alte probleme semnalate au fost generate de:

- lipsa locurilor de parcare;
- nevoia de noi terenuri de sport în aer liber;
- racordarea la utilități a tuturor gospodăriilor;
- asfaltarea integrală a tramei stradale.

 
Constănțenii au menționat și nevoia de depolitizare a instituțiilor publice esențiale pentru viața socială a comunității: școli, spitale, aparat administrativ etc., precum și nevoia de transparență a activității instituțiilor publice: publicarea tuturor cheltuielilor și a contractelor derulate, digitalizarea serviciilor publice – realizarea de baze de date comune sau interconectate între instituții, depunerea declarațiilor online etc.
 

De asemenea, oamenii simt nevoia unei mai bune comunicări a autorității publice locale cu cetățenii.
 
Răspunsurile la cea de a doua întrebare, „Care sunt proiectele și programele urgente privind valorizarea mai eficientă a patrimoniului municipiului Constanța?”, au scos în evidență necesitatea prioritară a transformării orașului de la malul mării într-un oraș cu adevărat turistic.
 
„Conservarea fiecărui milimetru de istorie” este una dintre soluțiile propuse de un respondent, în timp ce alți cetățeni propun eficientizarea taxelor portuare, introducerea de facilități pentru vizita navelor de croazieră, transformarea centrului vechi în zonă exclusiv pietonală sau construirea de piste de biciclete ca metodă de transport alternativ.
 
„Patrimoniul municipiului Constanța este format din două componente. 
Prima este patrimoniul antic, unic în Europa. O a doua componentă o reprezintă arhitectura Art Deco. Constanța este, după București, al doilea oraș în ceea ce privește arhitectura Art Deco. Un program de valorificare și conștientizare a acestui patrimoniu nu există în momentul de față”, notează un alt constănțean.
 
În privința celei de-a treia întrebări, „Ce programe și acțiuni pot fi inițiate, în perspectivă, de către Primăria Municipiului, pentru a transforma Constanța într-un oraș care să vă facă mândri că locuiți în el?”, constănțenii s-au dovedit inventivi și prolifici, iar propunerile și soluțiile acestora acoperă o gamă largă de domenii.
 
Constănțenii menționează, printre altele, reabilitarea zonei costiere și a zonei pietonale Ștefan cel Mare, realizarea unei hărți interactive prin care cetățenii pot semnala primăriei problemele care apar în oraș, construirea unei promenade extinse care să se întindă de la Cazinoul din zona peninsulară până la Cazinoul din Mamaia, dar și exploatarea sistemică și creativă a acestui spațiu multicultural și multietnic prin proiecte culturale, economice și turistice de impact.
 
Oamenii își doresc, de asemenea, mai multe spitale, mijloace de transport în comun electrice, precum și îmbunătățirea cadrului legal care să permită restaurarea tuturor clădirilor de patrimoniu.
 
Propunerile venite de la cetățeni vor fi analizate și luate în calcul în stabilirea programelor de acțiuni privind dezvoltarea sustenabilă a orașului Constanța.
 
Dezvoltarea armonioasă și durabilă a unui oraș implică necesitatea unui parteneriat real între administrația publică locală și cetățeni, între toți actorii locali care pot contribui la bunăstarea locală.
 
Promitem că vom multiplica instrumentele de comunicare reală între Primărie și cetățenii municipiului Constanța, exploatând în acest sens toate oportunitățile și generând, de asemenea, noi căi de comunicare directă cu cetățenii municipiului nostru, se arată în comunicatul Primăriei.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parlamentul a reglementat circulația pe trotinetă electrică. Ce prevede proiectul

07 Nov 2023 1201

Chestionar Constănțenii pot participa la reactualizarea Planului de acțiune privind energia durabilă a municipiului (DOCUMENT)

07 Nov 2023 870

Știri Constanța Constănțenii, invitați să completeze chestionarul “Elaborare Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) al municipiului Constanța”

07 Nov 2023 763

Sondaj de opinie Aveți încredere în Poliția Constanța? Iată cum au votat respondenții

01 Oct 2023 1235

Chestionar de evaluare a gradului de incredere în IPJ Constanța. La ce întrebări trebuie oferit un răspuns

22 Sep 2023 1156

Ultima zi în care constănțenii mai pot completa chestionarul pentru actualizarea PUZ Palazu Mare

20 Aug 2023 925

Constănțenii mai au la dispoziție o săptămână să completeze chestionarul ce vizează elaborarea PUZ-ului Peninsulei

17 Aug 2023 1123

Primăria Constanța, chestionar de consultare a localnicilor despre problemele din Zona Centrală. Până când poate fi completat?

11 Aug 2023 987

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Chestionar de evaluare a nivelului de satisfacţie a elevilor“ de Prof. Lucian Oprea

19 May 2023 891

Statistică postrecensământ, în perioada 08-19 august 2022. Anunțul DJS Constanța

08 Aug 2022 1618

Dezbatere publică pentru definitivarea strategiei de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 (DOCUMENT)

07 Jul 2022 1469

Județul Constanța Stadiul desfășurării Recensământului populației și locuințelor la sfârșitul zilei de 5 iulie 2022. Unde s-au completat cele mai multe chestionare

06 Jul 2022 2457

​A fost emis certificatul de urbanism pentru parcul de pe strada Soveja din Constanța

24 Jun 2022 1263

Două milioane de chestionare completate la autorecenzare au fost invalidate. Cum afli dacă ești pe „lista neagră"

15 Jun 2022 1939

Tentativă de fraudă în numele Kaufland. Ce scrie în mesaj

26 May 2022 1829