OUG 51/2019, motiv de scandal între liberali şi conducerea Consiliului Judeţean Constanţa. „Transportul public, comercial, al elevilor şi al persoanelor cu handicap, în pericol“ (documente)


Dacă prostia acestui Guvern o mai pot înțelege, având atâtea exemple tragicomice în ultimii ani, minciuna sfruntată nu o pot accepta sub nicio formă, spune consilierul judeţean PNL Bogdan Bola. „În cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța de ieri (n.r. 12 august), am ridicat, împreună cu colegii mei liberali, problema situației dezastruoase a transportului public județean. Principala problemă discutată a fost scoaterea din sfera serviciilor publice, prin care se urmărește satisfacerea unor nevoi generale ale populației, a transportului public județean prin OUG 51/2019. Trecând peste prostia unei astfel de măsuri, care creează și mai multe probleme decât cele deja existente, vreau să vă atrag atenția asupra unei minciuni care a stat chiar la baza raportului de fundamentare a acestei ordonanțe: la pagina 13 a notei de fundamentare a Ordonanței de Urgență 51/2019, reprezentanții Guvernului spun că în urma consultărilor organizate cu autoritățile administrației publice locale, o serie de Consilii Județene «au exprimat punct de vedere motivat, în sensul promovării cu celeritate a proiectului de act normativ» mai sus-menționat. Aici puteți viziona întreaga notă de fundamentare: http://sgg.ro/legislat…/docs/2019/…/p93d81f4nk0g_t6hwzrb.pdf.
 
Când am solicitat reprezentanților Consiliului Județean Constanța adresa nr. 13044/20.05.2019, menționată în nota de fundamentare a Guvernului ca fiind unul dintre motivele care au stat la baza emiterii Ordonanței 51/2019, nu mică ne-a fost surpriza. Adresa 13044/20.05 2019, trimisă de către vicepreședintele CJC către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, nu are nici cea mai mică legătură cu susținerea adoptării «cu celeritate» a ordonanței. Prin adresa respectivă se solicită doar un punct de vedere de la Minister privind modalitatea prin care se poate atribui un traseu pentru transportul județean”, apreciază alesul judeţean, Bogdan Bola.
 
Liberalii întreabă pe această cale conducerea Consiliului Judeţean de ce nu au luat măsuri imediate și nu au adoptat o poziție fermă împotriva acestei „neconformități“. Pe final, liberalul mai trage un semnal de alarmă în legătură cu această ordonanță care a prelungit și licențele tuturor transportatorilor de persoane în interiorul județelor, însă nu a prevăzut în niciun fel și vreo obligație din partea acestora. „Mai mult decât atât, scoțând din sfera serviciilor publice transportul județean de persoane, OUG 51/2019 nu face decât să crească pericolul unei rețele de transport deficitare între localitățile interjudețene, respectiv comune și sate prin care nu va trece niciun microbuz, și să dea naștere unor tarife care să fie nu fie accesibile tuturor păturilor sociale. Toate aceste prevederi aberante pot avea repercusiuni grave în planul circulației în siguranță a persoanelor pe drumurile publice sau va duce chiar la cazuri în care operatorul comercial nu va dori să-şi asume operarea anumitor rute din motive de rentabilitate, chiar dacă pentru acele rute ar exista un interes public sau o necesitate reală (ex. transportul elevilor şi studenților la unitățile de învățământ, al persoanelor cu handicap sau în vârstă care urmează un tratament medical).
 
În calitate de consilieri județeni, rolul nostru este să garantăm echilibrul între interesele private ale operatorilor economici și interesul public determinat de asigurare a transportului rutier de persoane în toate localităţile, la un preț corect, prevenind totodată marginalizarea socială a celor lipsiți de posibilități sau a categoriilor defavorizate. Din păcate, nu toți vedem și punem așa problema”, conchide Bogdan Bola.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 620

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 572

Herli Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța vrea să anuleze în instanță actualizarea programului de transport județean de persoane (DOCUMENT)

17 Mar 2024 743

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 1023

Ședință CLM Constanța Act adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local. Iată ce se modifică (DOCUMENT)

29 Feb 2024 537

Licitația pentru lotul 3 de tranport județean a fost anulată! Consiliul Județean Constanța pregătește o altă achiziție

14 Feb 2024 1402

Licitații publice Eco Fire Sistems SRL și Luxury Estetiq au bătut palma cu Spitalul Județean Tulcea (DOCUMENT)

05 Feb 2024 789

Se aprobă suma forfetară pe zi Consilierii județeni, votează la sfârșitul lunii un proiect important care vizează transportul elevilor din județul Constanța (DOCUMENT)

25 Jan 2024 783

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 722

Cine i-a luat locul fostului director CJC, Ermil Chelariu, suspendat din funcție și trimis în judecată de DNA Constanța pentru folosire de informații nedestinate publicității (DOCUMENT)

12 Jan 2024 2176

Licitație la Spitalul Județean din Constanța! SIG MED SRL va asigura transportul sanitar al pacientilor (hemodializă) (DOCUMENT)

08 Jan 2024 832

Știri Constanța LIVE VIDEO. CJ Constanța face precizări despre modernizarea infrastructurii de transport regională pe traseul DJ226A Cetatea Histria - DN 22/Tariverde (FOTO+VIDEO)

05 Dec 2023 1510

Angajări Constanța Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa scoate la concurs cinci posturi de șofer autosanitară

24 Nov 2023 3373

Licitații Constanța Asocierile de firme conduse de Marcon Star și Grup Atyc au depus oferte pentru lotul 3 de transport județean estimat la peste 93 de milioane de lei

15 Oct 2023 2905

Consiliul Județean Constanța Întâlnire de lucru pe tema gratuității la transportul elevilor

04 Oct 2023 870