Administratie locala

OUG 51/2019, motiv de scandal între liberali şi conducerea Consiliului Judeţean Constanţa. „Transportul public, comercial, al elevilor şi al persoanelor cu handicap, în pericol“ (documente)


Dacă prostia acestui Guvern o mai pot înțelege, având atâtea exemple tragicomice în ultimii ani, minciuna sfruntată nu o pot accepta sub nicio formă, spune consilierul judeţean PNL Bogdan Bola. „În cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța de ieri (n.r. 12 august), am ridicat, împreună cu colegii mei liberali, problema situației dezastruoase a transportului public județean. Principala problemă discutată a fost scoaterea din sfera serviciilor publice, prin care se urmărește satisfacerea unor nevoi generale ale populației, a transportului public județean prin OUG 51/2019. Trecând peste prostia unei astfel de măsuri, care creează și mai multe probleme decât cele deja existente, vreau să vă atrag atenția asupra unei minciuni care a stat chiar la baza raportului de fundamentare a acestei ordonanțe: la pagina 13 a notei de fundamentare a Ordonanței de Urgență 51/2019, reprezentanții Guvernului spun că în urma consultărilor organizate cu autoritățile administrației publice locale, o serie de Consilii Județene «au exprimat punct de vedere motivat, în sensul promovării cu celeritate a proiectului de act normativ» mai sus-menționat. Aici puteți viziona întreaga notă de fundamentare: http://sgg.ro/legislat…/docs/2019/…/p93d81f4nk0g_t6hwzrb.pdf.
 
Când am solicitat reprezentanților Consiliului Județean Constanța adresa nr. 13044/20.05.2019, menționată în nota de fundamentare a Guvernului ca fiind unul dintre motivele care au stat la baza emiterii Ordonanței 51/2019, nu mică ne-a fost surpriza. Adresa 13044/20.05 2019, trimisă de către vicepreședintele CJC către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, nu are nici cea mai mică legătură cu susținerea adoptării «cu celeritate» a ordonanței. Prin adresa respectivă se solicită doar un punct de vedere de la Minister privind modalitatea prin care se poate atribui un traseu pentru transportul județean”, apreciază alesul judeţean, Bogdan Bola.
 
Liberalii întreabă pe această cale conducerea Consiliului Judeţean de ce nu au luat măsuri imediate și nu au adoptat o poziție fermă împotriva acestei „neconformități“. Pe final, liberalul mai trage un semnal de alarmă în legătură cu această ordonanță care a prelungit și licențele tuturor transportatorilor de persoane în interiorul județelor, însă nu a prevăzut în niciun fel și vreo obligație din partea acestora. „Mai mult decât atât, scoțând din sfera serviciilor publice transportul județean de persoane, OUG 51/2019 nu face decât să crească pericolul unei rețele de transport deficitare între localitățile interjudețene, respectiv comune și sate prin care nu va trece niciun microbuz, și să dea naștere unor tarife care să fie nu fie accesibile tuturor păturilor sociale. Toate aceste prevederi aberante pot avea repercusiuni grave în planul circulației în siguranță a persoanelor pe drumurile publice sau va duce chiar la cazuri în care operatorul comercial nu va dori să-şi asume operarea anumitor rute din motive de rentabilitate, chiar dacă pentru acele rute ar exista un interes public sau o necesitate reală (ex. transportul elevilor şi studenților la unitățile de învățământ, al persoanelor cu handicap sau în vârstă care urmează un tratament medical).
 
În calitate de consilieri județeni, rolul nostru este să garantăm echilibrul între interesele private ale operatorilor economici și interesul public determinat de asigurare a transportului rutier de persoane în toate localităţile, la un preț corect, prevenind totodată marginalizarea socială a celor lipsiți de posibilități sau a categoriilor defavorizate. Din păcate, nu toți vedem și punem așa problema”, conchide Bogdan Bola.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Posturi vacante la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa

22 Aug 2019 399

CJC, achiziție directă de audit financiar pentru „Modernizarea infrastructurii de transport regionale pe traseul DJ 226A“

19 Aug 2019 356

Constanţa Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a semnat contracte de finanţare ale unor proiecte pentru localităţile din judeţ(galerie foto)

26 Mar 2019 1016

Modificări semnificative ale legislaţiei privind transportul public judeţean. Guvernul va da ordonanţă de urgenţă

12 Mar 2019 644

UPDATE. Consiliul Judeţean Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Ce proiect se discută (galerie foto+video)

07 Feb 2019 1492

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 648

PNL solicită conducerii CJC ședință de îndată pentru acordarea facilităților la transport pentru elevi și studenți (galerie foto)

03 Feb 2019 617

Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, încearcă dezamorsarea conflictului cu Asociaţia Elevilor din Constanţa

31 Jan 2019 826

Proteste la şedinţa de Consiliu Judeţean Constanţa şi un cancan pe ordinea de zi, fără efecte juridice (document)

30 Jan 2019 822

AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

26 Jan 2019 842

LIVE VIDEO Imagini de la eveniment. Alertă în Portul Constanța. Un tren a lovit o autocisternă ce transportă motorină(galerie foto+video)

25 Jan 2019 5183

AEC, din nou în stradă Preşedintele Ţuţuianu ironizează protestele elevilor şi le aruncă momeala pentru anul şcolar 2019-2020!

14 Jan 2019 560

Posturi vacante la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța

19 Dec 2018 2607

Consiliul Judeţean Constanţa participă la Târgul de Turism al României. 10.000 de euro pentru un stand!

27 Oct 2018 749

Consiliul Județean Constanța organizează procedură pentru atribuirea a patru trasee de transport județene

02 Oct 2018 485