Administratie locala

Palaz îl vrea demis. Prefectul Nicolaescu respinge acuzaţiile de „blat“ într-un proces care vizează anularea unui act de proprietate (document)

Atacurile preşedintelui PMP Constanţa, Claudiu Palaz, la adresa prefectului judeţului au fost reluate. Palaz îi cere premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe Adrian Nicolaescu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, pe care-l acuză de „blat pentru 500.000 euro“.
 
Într-o scrisoare deschisă, Palaz afirmă că „din presă a aflat că prefectul tehnocrat al judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, păstrat în funcţie de Guvernul pe care îl conduceţi, a uitat să trimită juriştii instituţiei la un proces cu o miză de 500.000 de euro”. Liderul PMP afirmă că „este vorba despre dosarul de judecată nr. 23037/212/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa, în care prefectul judeţului Constanţa are calitatea de reclamant. Prin acţiunea depusă, Instituţia Prefectului a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a unui titlu de proprietate (8877/10.06.2016) emis cu încălcarea art. 4, alin. 1 din Legea 1/2000, pentru un teren din incinta unui perimetru minier exceptat de la restituirea în natură. Acţiunea a fost iniţiată ca măsură de contracarare a unei decizii judecătoreşti prin care Comisia Judeţeană Constanţa pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului a fost obligată să achite daune în cuantum de 500.000 de euro persoanelor înscrise în respectivul titlu de proprietate. Dacă acel titlu de proprietate, vădit ilegal, rămâne în vigoare, beneficiarii retrocedării vor primi, din bugetul public, 500.000 de euro (jumătate de milion de euro). În mod scandalos, prefectul tehnocrat al judeţului Constanţa «a uitat să trimită juriştii instituţiei» la cele două termene de judecată de până acum.
 
Aşa cum reiese din fişa sintetică a litigiului, disponibilă pe portalul instanţelor de judecată, la termenul din 16 decembrie 2016, instanţa de judecată a cerut Instituţiei Prefectului să precizeze valoarea obiectului acţiunii, iar la termenul din 20 ianuarie 2017, a solicitat precizarea temeiului de drept al acţiunii. Din păcate, nedepunerea precizărilor şi nereprezentarea instituţiei în faţa instanţei de judecată pot conduce la pierderea procesului“.

„În prezenta cauză nu s-a intrat la acest moment în discuţia fondului (…)“

Iată şi răspunsul prefectului judeţului Constanţa la acuzaţiile formulate mai sus, răspuns pe care îl redăm integral:
 
„Prefectul judeţului Constanţa a solicitat Judecătoriei Constanţa, prin acţiunea ce reprezintă dosarul nr. 23037/212/2017, constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate emis în beneficiul moştenitorilor autorului Tudorancea Nicolae pentru suprafaţa de 20 ha, fiind identificate mai multe condiţii de nelegalitate.
 
Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa a emis titlul de proprietate urmare a adoptării Hotărârii nr. 34/2016. La primul termen de judecată, Instanţa ia în discuţie cererea de intervenţie în interes propriu formulată de către societatea Somaco Construct SRL şi i se pune în vedere reclamantului să precizeze valoarea obiectului acţiune, aspecte care au fost lămurite, fiind înaintate precizări instanţei în acest sens.
 
Reclamantul a solicitat judecarea în lipsă, în condiţiile Codului de Procedură Civilă, motivat de faptul că Instanţa urma să se pronunţe cu privire la competenţa de judecare în primă instanţă a prezentei cauze de către Judecătoria Constanţa, legal sesizată prin cererea de chemare în judecată.
 
Pentru termenul de judecată stabilit la data de 17.02.2017 s-a pus în vedere să se precizeze obiectul acţiunii, aspect la care se va răspunde.
În prezenta cauză nu s-a intrat la acest moment în discuţia fondului, preşedintele de ședință cercetând legalitatea și competența teritorială a instanței sesizate.
 
Fiind în prezența unei acțiuni introduse de către Prefectul județului Constanța, este evident că se urmărește evoluția dosarului și formularea apărărilor corecte la termenele solicitate de către instanță. Având în vedere că instanța nu s-a pronunțat în această cauză, nu putem oferi mai multe informații cu privire la stadiul și desfășurarea acestui proces, în acest proces instanța fiind legal sesizată cu privire la constatarea nulității absolute a unui titlu de proprietate și nicidecum cu privire la existența vreunui prejudiciu în detrimentul statului“. 

Citeşte şi: 

ordinea.ro
Cum s-a retrocedat cariera Sibioara prin fraudă la lege (I)


ordinea.ro
Cazul Sibioara (II) - O moştenire incertă, retrocedată de două ori


ordinea.ro
Cazul Sibioara (III) - Un mort a plătit taxe şi impozite (documente)


ordinea.ro
HALUCINANT. Cum a câştigat Ionel Haşotti un recurs împotriva unei hotărâri irevocabile

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale - „În cinci ani, un preşedinte trebuie să facă ceva“ (galerie foto)

14 Sep 2019 1390

Candidatul Theodor Paleologu îi invită pe Klaus Iohannis şi Mircea Diaconu la o dezbatere, la Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2019 695

Fosta Școală 19 din cartierul Medeea devine casă pentru Centrul Județean de Resurse Educaționale

28 Aug 2019 584

#DobrogeaAcademică Membru corespondent al Academiei Române, Nicolae Teodoreanu, creatorul rasei de ovine Merinos de Palas

16 Aug 2019 1327

Palaz sesizează ANI Chiţac, senator al României cu sprijinul lui John Skantzikas, grecul împrumutat de Radu Mazăre cu 600.000 de euro (document)

15 Aug 2019 2363

Remus Negoi (USR) - „Frăţia PMP - PSD lucrează foarte bine în Consiliul Local Constanţa“

05 Aug 2019 600

Debutul timpuriu al campaniei electorale se vede cel mai bine în Consiliul Judeţean Constanţa. Liderii puterii şi ai opoziţiei, mesaje mobilizatoare!

31 Jul 2019 873

Palaz îl somează pe Ţuţuianu să convoace o şedinţă extraordinară pentru Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia 2019 (documente)

26 Jul 2019 766

Se schimbă majoritatea? PNL, PMP şi ALDE, front comun împotriva PSD. Proiectele judeţului, în pericol din cauza disputelor politice din CJC (documente+galerie foto)

25 Jul 2019 2097

Activităţi de publicitate doar în relaţie directă cu Primăria Constanţa PMP spune NU panotajului stradal din municipiu

04 Jul 2019 770

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța, convocat în ședință. Aleşii judeţeni au respins înfiinţarea unui post de director adjunct la Direcţia de Pază (galerie foto)

24 Jun 2019 1332

Primii paşi pentru înfiinţarea Centrului de Reumatologie la Constanţa. Primăria a eliberat certificatul de urbanism (documente)

21 Jun 2019 1238

Procedurile pentru înființarea Centrului de Reumatologie Constanța au fost demarate

20 Jun 2019 648

„Firma responsabilă refuză să repare sistemul de climatizare și practică șantajul“ Constănțenii care merg să susțină examenul de permis la Pavilionul Expozițional, sufocați, la propriu (document)

12 Jun 2019 1102

Primarul insistă cu proiectul şi pentru o reconciliere între locuitori şi investitor PUD-ul VDT Construct Impex SRL pentru blocul cu zece etaje din Palazu Mare, aviz negativ

12 Jun 2019 3967