Administratie locala

Persoanele care solicită atestarea vechimii în muncă şi lucrătorii din grupele speciale, în atenţia Comisiei de Dialog Social

În ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social, condusă de prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu, au fost purtate discuţii cu privire la modul în care pot fi sprijinite persoanele care solicită adeverinţe ce atestă vechimea în muncă din arhivele unor societăţi comerciale din judeţul Constanţa, dar s-a avut în vedere şi situaţia lucrătorilor portuari, a lucrătorilor din Rompetrol şi a grupelor speciale de muncă.
 
La începutul şedinţei, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii au prezentat o informare privind numărul asiguraţilor în sistemul public de pensii, numărul beneficiarilor de prestaţii sociale, suma veniturilor încasate la bugetul asigurărilor sociale de stat şi suma cheltuielilor efectuate din bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2016. Astfel, în evidenţa Casei de Pensii Constanţa se află un număr de 166.122 de beneficiari de prestaţii sociale.
 
Referitor la valoarea la care se calculează pensia, reprezentantul Cartel Alfa a solicitat creşterea procentuală a valorii punctului de pensie de la 30%, cât este în prezent, la 45%.
 
În ceea ce priveşte modul în care pot fi sprijinite persoanele care solicită adeverinţe ce atestă vechimea în muncă, au fost reluate discuţiile, în urma cărora s-a stabilit ca fiind necesară preluarea arhivelor existente la SC Montero Grup Galaţi de către o societate autorizată din Constanţa, pentru a fi astfel reduse costurile pe care trebuie să le suporte solicitantul unei adeverinţe. În acest sens, în perioada următoare, se va organiza o întâlnire cu factorii implicaţi, respectiv Direcţia Arhivelor Judeţene şi societăţile comerciale autorizate în activitatea de arhivare.
 
La solicitarea Cartel Alfa, în cadrul întâlnirii s-au purtat şi discuţii cu privire la modificarea Legii 263/2010, art. 158. Reprezentanţii sindicatelor au sugerat Casei de Pensii demersuri în vederea luării în calcul a sporurilor pentru condiţii grele trecute în carnetele de muncă, pentru a se evita astfel situaţiile în care această instituţie trebuie să plătească cheltuielile de judecată, ca urmare a acţiunilor câştigate în instanţă de către persoanele afectate.
 
În ceea ce priveşte grupele speciale pentru lucrătorii portuari şi pentru lucrătorii
din Rompetrol, reprezentanţii Cartel Alfa şi Trans Conex contestă modul în care au fost retrase grupele de muncă unor anumite categorii de angajaţi şi solicită refacerea determinărilor de noxe la unele societăţi comerciale atât din portul Constanţa, cât şi la societăţi care lucrează cu produse chimice sau petrochimice. Pentru soluţionarea acestor aspecte, în perioada următoare, la sediul Instituţiei Prefectului va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor operatorilor portuari cu sindicatele ce reprezintă interesele angajaţilor din unităţile mai sus menţionate.
 
Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Trans Conex a anunţat că, în perioada 6 - 10 martie 2017, Instituţia Prefectului va fi pichetată de membrii acesteia, principala revendicare fiind neaplicarea prevederilor legale prin care drepturile salariale ale personalului încadrat în cadrul ARSVOM se stabilesc la nivelul drepturilor salariale de care beneficiază personalul încadrat în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
 
La Comisia de Dialog Social au participat reprezentanţi de la Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Judeţeană de Statistică, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Din partea confederaţiilor sindicale şi patronale din judeţ au răspuns prezent: CNSLR Frăţia, BNS, CNS Cartel Alfa, CSDR, Patronatul Naţional Român, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Organizaţia Patronală Operatorul Portuar, Federaţia Sindicatelor Trans Conex.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este oficial. În anul şcolar 2018-2019, cursurile vor începe în data de 10 septembrie. Cât va dura vacanța de iarnă

07 Feb 2018 1051

Șeful Statului Major General a fost ieri la Baza Militară Mihail Kogălniceanu însoțit de şeful britanic al apărării. Care a fost scopul vizitei (galerie foto)

07 Jul 2017 7302

Sindicatele și patronatele nu sunt de acord cu bugetul de venituri și cheltuieli al CNAPMC

04 Mar 2016 1001

Suită de modificări în firmele din dosarul lui Sorin Strutinsky. CDS Project SRL îşi schimbă denumirea. Dar năravul?

16 Dec 2015 3217

UPDATE 2 Dorin Lazia, presupusul denunţător al lui Sorin Strutinsky, audiat la Tribunalul Constanţa

13 Nov 2015 1469

Ministerul Educației introduce patru noi discipline opționale

04 May 2015 845

Ce găsesc turiştii la mare? Biblioteca Judeţeană I. N. Roman, centru al culturii dobrogene

01 Aug 2012 1550

Parlamentul European interzice speculaţiile cu datoriile suverane şi limitează tranzacţiile de tip "short selling" (vânzare în lipsă)

15 Nov 2011 520

Finul lui Titi Chirilă, prins între Lazia şi fostul coleg al lui Mazăre

27 Oct 2011 4696

Afaceri in familie pentru Valentin Gheorghe Ionescu

18 Jun 2010 3504

Romania, a treia cea mai riscanta tara din Europa

10 Jun 2010 824

Romania, in top 10 al tarilor ce risca falimentul

09 Jun 2010 874

Salarizarea profesorilor, discutata in CDS

01 Nov 2008 525

Sindicalistii liberi de la RADET nu stiu ce sa ceara

16 Jul 2002 820