„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean Zgabercea a semnat, CJC a dat - 3 milioane de lei pentru promovarea sportului (documente)

Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României (CCR), în urma controlului, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 lei. Din această sumă, în 2012, 3.000.000 de lei ar putea fi suma alocată pentru Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru o serie de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. În această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul CJC.

Aproape 14 milioane de lei, „plăţi nelegale“ către asociaţii şi cluburi sportive


Conform raportului Curţii de Conturi a României (CCR), în urma controalelor de anul trecut, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 de lei. Din această sumă, 3.000.000 de lei ar putea fi cei acordaţi Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean (FPS). În raportul CCR se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii, în sumă de 13.305 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii lei“. „13.305.000 de lei reprezintă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, ceea ce, în valori relative, reprezintă o pondere de 42,4%, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către CJC numai în baza Hotărârilor de CJ şi a celor de modificare sau rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012“, se mai arată în documentul redactat de auditorii CCR.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, întocmită de procurori în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus plata a 13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 ce reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr.69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului“.

3.000.000 de lei de la şeful CJC...


Una dintre asociaţiile şi cluburile sportive cele mai „răsfăţate“ a fost Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean. Potrivit portalului de justiţie, printre dosarele care se află pe rolul Judecătoriei Constanţa, într-unul figurează tocmai această fundaţie, care are calitatea de pârât. Părţile reclamante sunt Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, iar obiectul dosarului îl constituie „pretenţiile“ reclamanţilor de la pârât. Potrivit datelor oficiale, FPS a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 12 iunie 2009, avându-i ca fondatori pe Zgabercea Cristian-Bogdan, Frâncu Elena şi Carmen-Florentina Vasile. Cristian-Bogdan Zgabercea a fost, în perioada 2004 – 2012, consilierul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, nimeni altul decât naşul său şi şeful Direcţiei de Cultură din cadrul CJC. Actualmente, el este coordonator cu atribuţii de producător general la TVR şi cel care, potrivit declaraţiilor lui Radu Mazăre, l-ar fi îngrijit pe Nicuşor Constantinescu în America. Elena Frâncu este fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, iar Carmen Vasile, fostul director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, actualmente consultant pe probleme de management în cadrul Societăţii Române de Televiziune. Scopul declarat al fundaţiei îl reprezintă „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa, într-un sistem organizat“. Din Consiliul Director al FPS fac parte Radu Jeleboglu, Anca Mihaela Tufeanu, Eveline Anca Lisenco (antrenor la CS Farul), Constantin Stanciu şi Constantin Gabriel Diceanu, cel din urmă fiind purtător de cuvânt în cadrul CJC.

...pentru Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean


În anul 2012, potrivit actelor emise de CJC, prin HCJ nr.21/2012 s-a votat (cu 33 de voturi „pentru“ şi opt „abţineri“) aprobarea alocării „sumei de 3.000.000 de lei Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean pentru sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat în municipiul şi judeţul Constanţa, în anul 2012“. Interesant este faptul că tocmai directorul de atunci al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, Carmen Vasile, totodată membru fondator al FPS, a semnat raportul ataşat prezentei Hotărâri de Consiliu Judeţean, care este avizat inclusiv de Cristian Bogdan Zgabercea, după cum se poate observa în textul HCJ nr.21/2012 (diponibil în secţiunea documente).

Cristinel Dragomir - „Trebuie să recuperăm prejudiciul“


„Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în dosar, noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

În secţiunea „documente“ puteţi vizualiza HCJ 21/2012, sinteza raportului CCR şi comunicatul DNA la care facem referire în articolul de faţă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 798

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1042

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 1189

Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

29 May 2023 1899

Decizie „bombă“ în instanță! Mai mulți primari și foști primari din județul Constanța vor fi reaudiați la Tribunal

16 Jan 2023 2786

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat într-un dosar DNA! Decizia finală se va lua azi

27 May 2022 2260

Se pensionează un fost procuror Anticorupție din Constanța! A cerut condamnarea lui Nicușor Constantinescu

21 Feb 2022 1919

Nicușor Constantinescu l-a recuzat pe judecătorul Lucian Lică! Ce răspuns a primit fostul șef al CJC

09 Feb 2022 2299

Ce judecător a recuzat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu

17 Dec 2021 2454

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 2670

Oficial! Începe judecata în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu!

21 Oct 2021 3438

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2703

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat! Dosarul, în apel. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2021 2328

Serviciul Român de Informaţii, așteptat să se pronunțe în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

08 Jul 2021 2397

Zi importantă pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

06 Apr 2021 2401