Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, încearcă dezamorsarea conflictului cu Asociaţia Elevilor din Constanţa


Ca urmare a protestului desfăşurat de reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa în faţa instituţiei Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC, susţine că, în cursul acestui an, instituţia pe care o conduce va atribui contractul de delegare a gestiunii operatorilor de transport în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice.
 
„Am fost întotdeauna deschis la dialog, chiar dacă nu am fost de acord cu metodele adoptate de reprezentanţii acestui ONG. Indiferent de ce modalităţi adoptă pentru a impresiona opinia publică, eu NU pot şi NU voi încălca legea. La prima întâlnire pe care am avut-o, Asociaţia Elevilor din Constanţa a cerut subvenţii pentru 5.000 - 7.000 de elevi. Ulterior s-au răzgândit şi au precizat că mai realist ar fi numărul de 30.000 de elevi.
 
În primul rând, aştept din partea reprezentanţilor asociaţiei un număr real de elevi pentru care solicită subvenţie. În al doilea rând, aşa cum le-am explicat în repetate rânduri, trebuie să respectăm paşii legali. Astfel, ţinând cont de aspectele economice şi juridice, după consumarea etapelor legale şi în raport cu resursele financiare existente, vom fi în măsură să gândim o strategie în privinţa acordării acestor subvenţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
 
De altfel, aceste proceduri legale au fost discutate şi în cadrul întâlnirii dintre reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Prefecturii Constanţa, precum şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, din data de 17 ianuarie 2019. Reprezentanţilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa le-au fost solicitate, încă de atunci, date şi informaţii concrete referitoare la numărul total al elevilor din judeţ, precum şi cu privire la numărul elevilor cărora li se decontează integral cheltuielile de transport de la domiciliu la unitatea de învăţământ.
 
De asemenea, reprezentanţii departamentului juridic din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa au explicat motivele legale pentru care nu se poate acorda sprijin în formula solicitată de către ONG. Astfel, potrivit Legii nr. 328/2018 (act normativ intrat în vigoare la data de 31.12.2018), s-a menţionat că, în temeiul acestei legi, consiliile judeţene pot acorda doar operatorilor de transport subvenţii pentru transportul elevilor. La şedinţa grupului de lucru, ca şi la întâlnirile anterioare la care s-a dezbătut acelaşi subiect, au fost prezentate detaliat procedurile legale care trebuie realizate anterior acordării oricărei subvenţii, indiferent de categoria beneficiarilor.
 
Aceste proceduri implică parcurgerea următoarelor etape:
- Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice va aproba, prin ordin, contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport local sau judeţean de persoane până la sfârşitul lunii aprilie anul curent.
- După aprobarea contractului-cadru, Consiliul Judeţean Constanţa va atribui contractul de delegare a gestiunii operatorilor de transport în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice.
- Odată cu atribuirea contractului antemenţionat, Consiliul Judeţean Constanţa va aproba tarifele de călătorie pe care le practică operatorii. Aşa cum s-a mai relevat şi altă dată, aprobarea tarifelor este o etapă deosebit de importantă întrucât subvenţiile se vor stabili prin raportare la tarifele aprobate de către consiliul judeţean.
 


Prin urmare, conducerea Consiliului Judeţean recomandă reprezentanţilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa să renunţe la mişcările de protest şi să aştepte rezolvarea acestei situaţii pe cale legală.
 
Vă reamintim că Asociaţia Elevilor din Constanţa  a organizat ieri un protest,  cu scopul de a determina consilierii judeţeni să ia responsabilitatea în mâinile lor, dată fiind ignoranţa conducătorului instituţiei. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa  solicită reducerea cu 50% a abonamentului de transport pentru navetişti şi pentru toţi elevii din judeţul Constanţa.


Citeşte şi:
 
LIVE. Elevii constănţeni protestează la Consiliul Judeţean Constanţa. Iată motivele (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 880

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 487

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 720

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 709

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 746

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 704

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1386

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1144

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1304

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1504

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1384

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1219

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6227

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1954

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1544