Primăria Constanța cheltuie 540 mii de euro. Comisiile de selecție ale proiectelor non-profit, la secret

 
 
  • La începutul lunii mai a.c., Primăria Constanța anunța alocarea sumelor pentru susţinerea proiectelor nonprofit de interes general din domeniile cultural, tineret, sportiv și social  în baza Legii  350/2005
  • Valoarea totală a proiectelor este de 2.700.000 lei adică 540.000 euro iar pentru atribuirea banilor, Primăria a inițiat o procedură accelerată
  • Data limită de depunere este 26.05.2023, ora 13:00 într-un plic sigilat la sediul Municipiului Constanţa, str. Cuza Vodă nr. 27, judeţul Constanţa, sau prin poştă, la aceeaşi adresă, cu confirmare de primire
  • Fiecare ofertă va fi evaluată de toți membrii comisiei de evaluare și selecție în baza grilelor de evaluare care sunt incluse în fiecare Ghid dedicat domeniului pentru care aplică, a mai anunțat Primăria Constanța
  • Plecând de la acest anunț, am solicitat printr-o adresă componența comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor din fonduri nerambursabile finanțate de Primăria Constanța în conformitate cu Legea nr. 350/2005, cu precizarea  numelui și prenumelui, precum și calitatea celor care fac parte din comisiile domeniilor cultural, tineret, sportiv și social
  • În răspunsul transmis de municipalitate, ni se transmite că normele legislative în vigoare privind regimul de acordare a finanţărilor nerambursabile din fonduri publice nu reglementează în nici un fel faptul că reprezintă informație de interes public componența comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor din fonduri nerambursabile finanțate de Primăria Municipiului Constanța în conformitate cu Legea nr.350/2005
  • Motivația acestor reglementări rezidă din faptul că s-a dorit preîntâmpinarea și evitarea oricărui risc de apariție a vreunei posibile încercări de influențare, de orice natură și în orice fel, a membrilor comisiei de evaluare și selecție
  • Comunicarea publică a componenței nominale a comisiei de selecție doar pentru domeniul Cultură se va afișa pe pagina de internet a autorității finanțatoare după încheierea în totalitate a sesiunii de selecție
  • Pentru celelalte domenii, componența comisiilor de evaluare și selecție nu reprezintă informație de interes public, mai transmite Primăria Constanța
 

La începutul lunii mai a.c., Primăria Constanța anunța alocarea sumelor pentru susţinerea proiectelor nonprofit de interes general din domeniile cultural, tineret, sportiv și social  în baza Legii  350/2005.

Valoarea totală a proiectelor este de 2.700.000 lei adică 540.000 euro iar pentru atribuirea banilor, Primăria a inițiat o procedură accelerată.

Practic, din momentul anunțului și până la încheierea perioadei de depunere a proiectelor, Asociațiile și ONG-urile aveau la dispoziție două săptămâni să întocmească și să depune aceste proiecte.

Data limită de depunere este 26.05.2023, ora 13:00 într-un plic sigilat la sediul Municipiului Constanţa, str. Cuza Vodă nr. 27, judeţul Constanţa, sau prin poştă, la aceeaşi adresă, cu confirmare de primire.

Sumele defalcate pe domenii alocate de municipalitatea sunt următoarele:

 - domeniul cultural, 1.500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 250.000 de lei;
- domeniul tineret, 500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 250.000 de lei;
- domeniul sportiv, 500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 150.000 de lei;    

- domeniul social, 200.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 50.000 de lei.

Oficial, municipalitatea explică propunerea accelării procedurii de selecție, având în vedere timpul scurt rămas până la deschiderea sezonului estival, în contextul în care turiștii care vor veni la mare au nevoie de evenimente și divertisment.


Pot depunde proiect persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice de drept public ori privat, române sau cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, înfiinţate în condiţiile legii române ori ale ţării de origine care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 350/2005, să depună proiecte în scopul atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă în cadrul programului anual, pentru domeniul cultural; persoanele fizice şi juridice fără scop patrimonial, respectiv asociaţiile şi fundaţiile constituite conform legii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 350/2005, să depună proiecte în scopul atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă în cadrul programului anual, pentru domeniile tineret şi social și structurile sportive care dispun de certificat de identitate sportivă, să depună proiecte în scopul atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă în cadrul programului anual, pentru domeniul sportiv.

Fiecare ofertă va fi evaluată de toți membrii comisiei de evaluare și selecție în baza grilelor de evaluare care sunt incluse în fiecare Ghid dedicat domeniului pentru care aplică, a mai anunțat Primăria Constanța.

Plecând de la acest anunț, am solicitat printr-o adresă în baza legii 544 - componența comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor din fonduri nerambursabile finanțate de Primăria Constanța în conformitate cu Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru anul 2023, cu precizarea  numelui și prenumelui, precum și calitatea celor care fac parte din comisiile domeniilor cultural, tineret, sportiv și social.

Răspunsul transmis de municipalitate nu a fost cel solicitat de ZIUA de Constanța.

Astfel, Primăria Constanța susține în răspunsul remis redacției că „normele legislative în vigoare privind regimul de acordare a finanţărilor nerambursabile din fonduri publice nu reglementează în nici un fel faptul că reprezintă informație de interes public „componența comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor din fonduri nerambursabile finanțate de Primăria Municipiului Constanța în conformitate cu Legea nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general […], cu precizarea numelui și prenumelui, precum și calitatea celor care fac parte din comisiile domeniilor cultural, tineret, sportiv și social”, așa cum se precizează în solicitarea la care facem referire mai sus.

În acest sens, Legea nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, prevede cu claritate modalitatea de asigurare a unei transparențe maxime, evidențiind care sunt informațiile de interes public ce trebuie publicate în Monitorul Oficial al României partea a VI-a, cotidiene locale, site-ul autorității finanțatoare locale, informațiile privind componența comisiei de evaluare și selecție nefăcând parte dintre acestea. Toate detaliile referitoare la acest aspect se află precizate și pot fi studiate în cadrul Capitolul II „Proceduri de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă”, Secțiunea a 2-a „Transparență și publicitate”, art.15-19, din Legea nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare", se arată în răspunsul Primăriei Constanța.

Municipalitatea mai notează că în baza și în completarea legislației privind finanțările nerambursabile, autoritatea finanțatoare locală a elaborat o serie de reglementări referitor la aceasta, prevăzute în HCL nr.152/2023 privind aprobarea regimului acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța.

Potrivit HCL nr.152/2023 („Metodologia generală privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța”), Secțiunea II („Detalierea etapelor și fazelor procedurii selecției publice de proiecte”), cap.2 („Informare publică și transparență decizională”), art.29, respectiv: „Comunicarea publică a componenței nominale a comisiei de selecție se va afișa pe pagina de internet a autorității finanțatoare dedicată comunicării informaţiilor de interes public, numai după încheierea în totalitate a sesiunii de selecție, fără a se depăși termenul de cel mult 3 zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.” Aceasta prevedere este valabilă doar pentru Comisia de selecție pentru domeniul cultură.

Pentru celelalte domenii, componența comisiilor de evaluare și selecție nu reprezintă informație de interes public, ne mai transmite Primăria Constanța.

„Motivația acestor reglementări rezidă din faptul că s-a dorit preîntâmpinarea și evitarea oricărui risc de apariție a vreunei posibile încercări de influențare, de orice natură și în orice fel, a membrilor comisiei de evaluare și selecție, înainte, în timpul sau după încheierea procedurii de acordare a finanțărilor nerambursabile din fondurile publice ale Municipiului Constanța. De asemenea, se vine în sprijinul prevederilor art.4 alin.(2) din Anexa 2 la HCL nr.152/2023, respectiv: „Pe parcursul desfășurării întregii proceduri în vederea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă, membrii comisiei de evaluare și selecție au obligația de a păstra confidențialitatea asupra oricăror informații prezentate de către solicitanți, precum și asupra procesului de analiză și evaluare”, mai notează municipalitatea în răspunsul transmis ZIUA de Constanța. 
 
Când vor fi evaluate proiectele depuse?
 

Perioada estimată de evaluare și selecţie a proiectelor este 29.05.2023 – 30.06.2023.
 
Astfel, proiectele depuse pentru domeniul cultural se vor deschide începând cu data de 29.05.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor.
 
Proiectele depuse pentru domeniul tineret se vor deschide începând cu data de 31.05.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor.
 
Proiectele depuse pentru domeniul sportiv se vor deschide începând cu data de 06.06.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor.
 
Proiectele depuse pentru domeniul social se vor deschide începând cu data de 08.06.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor.
 
PRECIZĂRI:

         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 De când îi pasă Primăriei Constanța de turiști? Se cheltuie la foc automat jumătate de milion de euro pentru susţinerea proiectelor nonprofit de interes general din domeniile cultural, tineret, sportiv și social

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța are o nouă organigramă. Cine sunt directorii, șefii de servicii și de birouri din echipa primarului Chițac? (DOCUMENT)

26 Sep 2023 4383

Ce vrăji mai face administrația Chițac? Fundația Gaudeamus funcționează într-un sediu cu contract expirat! Imobilul va fi preluat de Primăria Constanța și probabil scos la licitație (DOCUMENTE)

25 Sep 2023 1807

Noi repartiții de locuințe din patrimoniul Administrația Fondului Imobiliar SRL O angajată a instituției primește o casă în centrul Constanței! Chiriași cu cereri depuse chiar în urmă cu câteva luni (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

24 Sep 2023 2251

Parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, în aer Proprietarii din blocurile situate în zonă și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul Primăriei Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 3173

Știri Constanța Vicepreședinte Consiliul Județean, Stelian Gima și-a depus raportul de activitate (DOCUMENT)

10 Sep 2023 1749

Știri Constanța Au fost desemnați experții cooptați pentru atribuirea contractului de gestiune a serviciului public de transport judeţean pentru lotul 3 (DOCUMENT)

08 Sep 2023 1026

În urma reoganizării vor avea loc testări profesionale Primăria Constanța are o nouă organigramă! De când intră în vigoare? (DOCUMENTE)

06 Sep 2023 3845

Președintele CJ Constanța și-a numit reprezentantul în Asociația ITI Delta Dunării (DOCUMENT)

03 Sep 2023 2897

Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Municipal Constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2024 (DOCUMENT)

31 Aug 2023 1877

Pentru ce vor fi folosiți banii Cu cine a bătut palma Primăria Constanța pentru împrumutul de peste 51 de milioane de euro?

30 Aug 2023 2579

Femeie de afaceri în privat, funcționar public în timpul programului. Cine este repezentantul președintelui CJC în CA-ul Centrului „Maria Montessori” din Constanța (DOCUMENTE)

29 Aug 2023 7202

Licitații Constanța Documentația pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar din municipiu va fi elaborată de o firmă din București(DOCUMENT)

28 Aug 2023 706

Știri din Constanța Consilierul județean Gheorghe Donțu, mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate (DOCUMENT)

27 Aug 2023 3182

Știri din Constanța Mai sunt 10 zile până la termenul anunțat de Mooz Services pentru finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare. Cum arată șantierul (GALERIE FOTO+ VIDEO)

20 Aug 2023 7973

Știri Constanța Câștigătorii finanțărilor de la Consiliul Județean pe Legea 350 și componența comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor

17 Aug 2023 970