Administratie locala

Primăria Cumpăna se implică în eliminarea hepatitelor virale Primarul Mariana Gâju - „Suntem aproape de cetățeni și le cunoaștem problemele“ (galerie foto)

Medicii de familie și mai mulți locuitori din comuna Cumpăna au fost prezenți, ieri, la conferința de evaluare a proiectului „Eliminarea hepatitelor virale prin implicarea autorităților publice locale”, organizată de Primăria comunei Cumpăna, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România - APAH-RO. La evenimentul care a fost găzduit de Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală din comuna Cumpăna au participat și Marinela Debu, președintele APAH-RO, și primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
„Ne-am dorit să fie un proiect-pilot de testare, dar, în același timp, ne-am dorit să implicăm și autoritățile locale. Am vrut să vedem ce putem face împreună: ONG-uri și autorități locale, pentru a ajuta la depistarea celor care au afecțiuni hepatice și cum putem convinge să-i convingem să se testeze, iar, apoi, să se trateze. Ne-am propus să testăm cât mai multe persoane. Ne-am dorit ca acest proiect-pilot să fie un exemplu, iar mesajul nostru este că nu e de ajuns să se implice doar autoritățile locale și să existe o legislație, ci trebuie să ne implicăm cu toții. Sperăm să ajungă mai multe persoane să se testeze gratis“, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
 
La rândul său, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a vorbit despre importanța testării persoanelor din comună în vederea depistării virusului hepatic. „Am demarat proiectul în ianuarie 2019, în parteneriat cu medicii de familie din comună. Ne-am dorit să testăm gratuit toate persoanele suspecte că ar fi afectate de virusul hepatic. Administrația publică locală este aproape de cetățeni și le cunoaște problemele. Suntem interfața între instituțiile naționale și europene. Datorită deschiderii noastre, putem avea parteneriate cu ONG-urile și alte asociații.
 
Împreună cu medicii de familie am demarat campanii prin care am invitat locuitorii comunei să participe la această testare. Avem șapte medici de familie în comună, care colaborează permanent cu autoritatea publică locală. Am împărțit comuna în opt zone și am mers împreună cu medicii. Dar, din păcate, oamenii sunt reticenți când vine vorba despre testarea sănătății, fie și gratuit. Prin urmare, oamenii nu au venit pe măsura efortului depus de noi și de medicii de familie. Cu toate acestea, nu dăm înapoi. Important este că noi demonstrăm că se poate“, a menționat primarul ec. Mariana Gâju.
 
Proiectul a fost demarat în luna ianuarie a acestui an și a avut mai multe obiective, printre care: testarea a 1.000 de persoane din comuna Cumpăna cu sprijinul medicilor de familie din localitate; campanii de informare despre hepatita C; organizarea de întâlniri lunare - sprijin și îndrumare pentru cei diagnosticați. La acestea se adaugă realizarea unui studiu comparativ privind strategiile naționale de eliminare a hepatitei C din România, Bulgaria, Macedonia și Serbia; dezbateri publice cu toți factori decizionali - autorități naționale și locale, medici, pacienți, experți privind identificarea celor mai bune metode de eliminare a virusului hepatic C din comunitățile locale.
 
După trei luni, autoritatea publică locală a reluat dezbaterea publică pentru a discuta despre rezultatele obținute, despre problemele întâmpinate și mai ales despre modalitățile de continuare a proiectului. APAH-RO speră să obțină sprijinul tuturor celor implicați pentru a testa aproximativ 1.000 de cetățeni ai comunei, a le oferi informații despre gestionarea bolii și a-i îndruma către tratament. Obiectivul este acela de a transforma comuna Cumpăna în model de urmat la nivelul întregii țării și a demonstra că aportul comunităților locale (autorități, medici, pacienți) este esențial în atingerea țintei stabilite de OMS, aceea de a elimina hepatitele până în anul 2030.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări la Primăria Cumpăna Se caută referent monitorizare şi supraveghere video la Serviciul de Poliţie Locală

05 Aug 2019 683

Noi locuinţe sociale Agenţia Naţională pentru Locuinţe va ridica 64 de apartamente la Cumpăna

01 Aug 2019 528

Aleşii locali din Cumpăna vor completa programul achiziţiilor publice pentru 2019. Alte proiecte de pe ordinea de zi a Consiliului Local

30 Jul 2019 651

Întrecere găzduită de Cumpăna Frontiera Tomis Constanţa, în semifinalele Cupei României la oină (galerie foto)

20 Jul 2019 923

Primăria Cumpăna face apel către locuitorii comunei - „Ansamblul locurilor de joacă a fost dezmembrat prin slăbirea șuruburilor, ceea ce a pus în pericol viața copiilor“ (galerie foto)

20 Jul 2019 616

A doua etapă din cadrul programului primăriei Cumpăna „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2018 – 2019”

19 Jul 2019 410

Cumpăna, gazda conferinţei “Creştem România BIO”

19 Jul 2019 543

Circa patru kilometri de drumuri din comuna Cumpăna, reabilitate (document)

18 Jul 2019 620

Creșă nouă, grădiniță, trotuare reabilitate Continuă lucrările din cadrul proiectelor demarate de Primăria Cumpăna

15 Jul 2019 673

Administraţia locală are grijă de tânăra generaţie Burse şi tabere pentru copiii din Cumpăna

17 Jun 2019 1395

Invitaţie la spectacol, în această seară Sfârşit de stagiune şcoala de balet „Nicolae Spirescu” din Cumpăna

17 Jun 2019 1081

Depunere de coroane şi slujbă de parastas, de Ziua Eroilor, la Cumpăna Mariana Gâju - „Să nu-i uităm pe eroii neamului românesc ce s-au sacrificat pe câmpul de luptă“ (galerie foto)

07 Jun 2019 958

Masa de Iftar, simbol al prieteniei interetnice, a fost organizată în comuna Cumpăna (galerie foto)

03 Jun 2019 1109

Spectacol pentru copii, oferit de Primăria și Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

03 Jun 2019 748

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Expoziţia elevei Rodica Cristiana Marin, „Metamorfoză“, la Cumpăna. Un palmares bogat şi multe aprecieri (galerie foto)

31 May 2019 993