Administratie locala

Primăria Cumpăna se implică în eliminarea hepatitelor virale Primarul Mariana Gâju - „Suntem aproape de cetățeni și le cunoaștem problemele“ (galerie foto)

Medicii de familie și mai mulți locuitori din comuna Cumpăna au fost prezenți, ieri, la conferința de evaluare a proiectului „Eliminarea hepatitelor virale prin implicarea autorităților publice locale”, organizată de Primăria comunei Cumpăna, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România - APAH-RO. La evenimentul care a fost găzduit de Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală din comuna Cumpăna au participat și Marinela Debu, președintele APAH-RO, și primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
„Ne-am dorit să fie un proiect-pilot de testare, dar, în același timp, ne-am dorit să implicăm și autoritățile locale. Am vrut să vedem ce putem face împreună: ONG-uri și autorități locale, pentru a ajuta la depistarea celor care au afecțiuni hepatice și cum putem convinge să-i convingem să se testeze, iar, apoi, să se trateze. Ne-am propus să testăm cât mai multe persoane. Ne-am dorit ca acest proiect-pilot să fie un exemplu, iar mesajul nostru este că nu e de ajuns să se implice doar autoritățile locale și să existe o legislație, ci trebuie să ne implicăm cu toții. Sperăm să ajungă mai multe persoane să se testeze gratis“, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
 
La rândul său, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a vorbit despre importanța testării persoanelor din comună în vederea depistării virusului hepatic. „Am demarat proiectul în ianuarie 2019, în parteneriat cu medicii de familie din comună. Ne-am dorit să testăm gratuit toate persoanele suspecte că ar fi afectate de virusul hepatic. Administrația publică locală este aproape de cetățeni și le cunoaște problemele. Suntem interfața între instituțiile naționale și europene. Datorită deschiderii noastre, putem avea parteneriate cu ONG-urile și alte asociații.
 
Împreună cu medicii de familie am demarat campanii prin care am invitat locuitorii comunei să participe la această testare. Avem șapte medici de familie în comună, care colaborează permanent cu autoritatea publică locală. Am împărțit comuna în opt zone și am mers împreună cu medicii. Dar, din păcate, oamenii sunt reticenți când vine vorba despre testarea sănătății, fie și gratuit. Prin urmare, oamenii nu au venit pe măsura efortului depus de noi și de medicii de familie. Cu toate acestea, nu dăm înapoi. Important este că noi demonstrăm că se poate“, a menționat primarul ec. Mariana Gâju.
 
Proiectul a fost demarat în luna ianuarie a acestui an și a avut mai multe obiective, printre care: testarea a 1.000 de persoane din comuna Cumpăna cu sprijinul medicilor de familie din localitate; campanii de informare despre hepatita C; organizarea de întâlniri lunare - sprijin și îndrumare pentru cei diagnosticați. La acestea se adaugă realizarea unui studiu comparativ privind strategiile naționale de eliminare a hepatitei C din România, Bulgaria, Macedonia și Serbia; dezbateri publice cu toți factori decizionali - autorități naționale și locale, medici, pacienți, experți privind identificarea celor mai bune metode de eliminare a virusului hepatic C din comunitățile locale.
 
După trei luni, autoritatea publică locală a reluat dezbaterea publică pentru a discuta despre rezultatele obținute, despre problemele întâmpinate și mai ales despre modalitățile de continuare a proiectului. APAH-RO speră să obțină sprijinul tuturor celor implicați pentru a testa aproximativ 1.000 de cetățeni ai comunei, a le oferi informații despre gestionarea bolii și a-i îndruma către tratament. Obiectivul este acela de a transforma comuna Cumpăna în model de urmat la nivelul întregii țării și a demonstra că aportul comunităților locale (autorități, medici, pacienți) este esențial în atingerea țintei stabilite de OMS, aceea de a elimina hepatitele până în anul 2030.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Copiii de la Grădinițele „Florilor“ și „Sfânta Maria“ din Cumpăna, la Concursul „Micii sanitari“, ajuns la cea de-a XIV-a ediție

25 May 2019 446

Spectacol de comedie şi multă voie bună Ziua Familiei, sărbătorită la Cumpăna (galerie foto)

17 May 2019 456

Mai mulţi miniştri, senatori şi deputaţi, prezenţi la eveniment Un complex sportiv modern, „Centenar 2018“, inaugurat, ieri, la Cumpăna (galerie foto)

10 May 2019 934

Eveniment organizat la Cumpăna Despre eliminarea hepatitelor virale prin implicarea autorităţilor publice locale

10 May 2019 794

Imagini de la eveniment Complexul Sportiv “Centenar 2018”, inaugurat astăzi la Cumpăna (galerie foto)

09 May 2019 1078

Prefectul județului Constanța a dispus formarea unei comisii tehnice de evaluare a falezei din Cumpăna

03 May 2019 417

Muzică şi foc de tabără, la serbarea câmpenească de 1 Mai Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat Ziua Muncii (galerie foto)

02 May 2019 633

Alertă la Cumpăna O stradă de pe malul Canalului s-a surpat. Case în pericol (galerie foto)

02 May 2019 3879

Imagini de la eveniment Muzică de petrecere, grătare cu mititei şi voie bună, la serbarea câmpenească de la Cumpăna (galerie foto)

01 May 2019 1246

Muzică de petrecere şi voie bună Serbare câmpenească tradiţională de 1 Mai, la Cumpăna

01 May 2019 635

Serbare câmpenească organizată la Cumpăna, judeţul Constanţa de 1 Mai. Ce artişti vor susţine spectacole

29 Apr 2019 756

Sărbători pascale îmbelşugate Vârstnicii cu venituri reduse şi persoanele cu dizabilităţi din Cumpăna au primit pachete cu alimente (galerie foto)

24 Apr 2019 805

Pachete cu alimente pentru 270 de vârstnici cu venituri reduse şi persoane cu dizabilităţi, oferite de Primăria Cumpăna

23 Apr 2019 458

Proiect demarat de Filiala de Cruce Roșie Constanța la Cumpăna - "Fă fericit un copil necăjit!"

22 Apr 2019 494

Post vacant de șef serviciu la Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța. Când este programat concursul

19 Apr 2019 779