Primăria Cumpăna se implică în eliminarea hepatitelor virale Primarul Mariana Gâju - „Suntem aproape de cetățeni și le cunoaștem problemele“ (galerie foto)

Medicii de familie și mai mulți locuitori din comuna Cumpăna au fost prezenți, ieri, la conferința de evaluare a proiectului „Eliminarea hepatitelor virale prin implicarea autorităților publice locale”, organizată de Primăria comunei Cumpăna, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România - APAH-RO. La evenimentul care a fost găzduit de Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală din comuna Cumpăna au participat și Marinela Debu, președintele APAH-RO, și primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
„Ne-am dorit să fie un proiect-pilot de testare, dar, în același timp, ne-am dorit să implicăm și autoritățile locale. Am vrut să vedem ce putem face împreună: ONG-uri și autorități locale, pentru a ajuta la depistarea celor care au afecțiuni hepatice și cum putem convinge să-i convingem să se testeze, iar, apoi, să se trateze. Ne-am propus să testăm cât mai multe persoane. Ne-am dorit ca acest proiect-pilot să fie un exemplu, iar mesajul nostru este că nu e de ajuns să se implice doar autoritățile locale și să existe o legislație, ci trebuie să ne implicăm cu toții. Sperăm să ajungă mai multe persoane să se testeze gratis“, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
 
La rândul său, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a vorbit despre importanța testării persoanelor din comună în vederea depistării virusului hepatic. „Am demarat proiectul în ianuarie 2019, în parteneriat cu medicii de familie din comună. Ne-am dorit să testăm gratuit toate persoanele suspecte că ar fi afectate de virusul hepatic. Administrația publică locală este aproape de cetățeni și le cunoaște problemele. Suntem interfața între instituțiile naționale și europene. Datorită deschiderii noastre, putem avea parteneriate cu ONG-urile și alte asociații.
 
Împreună cu medicii de familie am demarat campanii prin care am invitat locuitorii comunei să participe la această testare. Avem șapte medici de familie în comună, care colaborează permanent cu autoritatea publică locală. Am împărțit comuna în opt zone și am mers împreună cu medicii. Dar, din păcate, oamenii sunt reticenți când vine vorba despre testarea sănătății, fie și gratuit. Prin urmare, oamenii nu au venit pe măsura efortului depus de noi și de medicii de familie. Cu toate acestea, nu dăm înapoi. Important este că noi demonstrăm că se poate“, a menționat primarul ec. Mariana Gâju.
 
Proiectul a fost demarat în luna ianuarie a acestui an și a avut mai multe obiective, printre care: testarea a 1.000 de persoane din comuna Cumpăna cu sprijinul medicilor de familie din localitate; campanii de informare despre hepatita C; organizarea de întâlniri lunare - sprijin și îndrumare pentru cei diagnosticați. La acestea se adaugă realizarea unui studiu comparativ privind strategiile naționale de eliminare a hepatitei C din România, Bulgaria, Macedonia și Serbia; dezbateri publice cu toți factori decizionali - autorități naționale și locale, medici, pacienți, experți privind identificarea celor mai bune metode de eliminare a virusului hepatic C din comunitățile locale.
 
După trei luni, autoritatea publică locală a reluat dezbaterea publică pentru a discuta despre rezultatele obținute, despre problemele întâmpinate și mai ales despre modalitățile de continuare a proiectului. APAH-RO speră să obțină sprijinul tuturor celor implicați pentru a testa aproximativ 1.000 de cetățeni ai comunei, a le oferi informații despre gestionarea bolii și a-i îndruma către tratament. Obiectivul este acela de a transforma comuna Cumpăna în model de urmat la nivelul întregii țării și a demonstra că aportul comunităților locale (autorități, medici, pacienți) este esențial în atingerea țintei stabilite de OMS, aceea de a elimina hepatitele până în anul 2030.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 506

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 632

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 539

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 600

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 738

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 756

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 825

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 524

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 609

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 679

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 550

Știri Constanța Ce mesaj a transmis Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, cu ocazia zilei de Dragobete

24 Feb 2024 535

Știri Constanța Eveniment artistic special de Dragobete, la Cumpăna. “Din Iubire, Pentru Iubire”

23 Feb 2024 570

Primăria Cumpăna, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice unitățile de învățământ din comună

20 Feb 2024 689

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 687