Prinsă pe picior greşit de inspectorii Curţii de Conturi Administraţia Canalelor Navigabile a dat indemnizaţii nelegale membrilor Comisiei de privatizare (document)

În cadrul controlului asupra situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, Curtea de Conturi a României a descoperit în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa o serie de nereguli. Constatările prezente în Raportul public pe anul 2012 vizează nerealizarea de către companie a unor venituri proprii, dar şi efectuarea de cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare. Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat şi prezenţa unor înregistrări contabile eronate, precum şi nerespectarea prevederilor legale în acţiunea de inventariere a patrimoniului.
 
Nu a încasat penalităţi de 214.000 de lei
 
În ceea ce priveşte nerealizarea de către companie a unor venituri proprii, inspectorii au constatat prejudicii în sumă de 214 mii de lei. Astfel, compania nu a stabilit, înregistrat şi încasat penalităţi în cazul unui executant, deşi acesta nu şi-a respectat obligaţia privind excavarea unei cantităţi minime de 200.000 mc/an material - pământ. În acest caz inspectorii au constatat că nu s-a încasat suma de 146 mii de lei. De asemenea, pentru unii clienţi incerţi, pentru care s-a solicitat înscrierea la masa credală, ca urmare a deschiderii procedurii falimentului, sumele înscrise nu au conţinut şi penalităţi de întârziere deoarece acestea nu au fost facturate şi înregistrate. De această dată, inspectorii fac referire la neîncasarea unor penalităţi de întârziere în sumă de 68 mii lei.
 
A pierdut venituri din chirie pe durata a şase luni
 
Deşi s-a încheiat un contract de închiriere a unei suprafeţe de teren de 125.840 de metri pătraţi în data de 03.12.2008, terenul a fost predat în data de 18.06.2009, neavând posibilitatea de a încasa chirie pe o perioadă de 6 luni.
 
Plaţi fără respectarea legii
 
Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, compania se face vinovată şi de plata unor indemnizaţii pentru activitatea membrilor comisiei de privatizare. Aceste drepturi, în sumă de 1400-1600 lei, pentru fiecare membru al comisiei, au fost stabilite şi acordate şi după luna aprilie 2010, deşi trebuiau stabilite în cuantum de 1% din remuneraţia directorului/directorului general.
 
Înregistrări contabile eronate
 

Potrivit Raportului public pe 2012, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa a înregistrat eronat, în contul „Imobilizări necorporale”, plăţile reprezentând „Cheltuieli de proiectare, pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii”, ce fac parte din valoarea investiţiei.
Nereguli au fost depistate şi-n cazul inventarierii patrimoniului, după cum urmează: nu a fost stabilit gradul de execuţie pentru activele imobilizate în curs de execuţie, în raport cu situaţia din teren şi din contractele încheiate, la data inventarierii; deşi au fost solicitate confirmări ale soldurilor de creanţe şi obligaţii înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii, nu s-a urmărit gradul în care acestea au răspuns şi cauzele acestei situaţii; nu au fost evidenţiate în contabilitate rezultatele inventarierii, exemplu bunurile constatate lipsă.
 

Contestaţia CN ACN SA, respinsă
 
Pentru valorificarea constatărilor Curtea de Conturi a emis o decizie prin care au fost dispuse măsuri pe care entitatea verificată trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru recuperarea prejudiciului şi pentru intrarea în legalitate. În primul rând CN ACN SA a fost obligată să stabilească întinderea prejudiciului reprezentând plata nelegală a drepturilor comisiei de privatizare în perioada aprilie 2010-decembrie 2012 şi recuperarea acestuia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Această primă măsură a fost contestată de companie, însă Comisia de soluţionare a contestaţiilor a respins contestaţia. Companiei i-a mai rămas astfel varianta de a contesta această măsură în instanţă, se arată în Raportul Curţii de Conturi.
Alte măsuri dispuse de inspectorii Curţii de Conturi în ceea ce priveşte activitatea CN ACN SA sunt: urmărirea şi încasarea debitului stabilit, aferent penalităţilor datorate de către beneficiari, în termenul legal de prescripţie; reanalizarea clauzelor contractuale din contractele încheiate de către entitate, în vederea actualizării şi urmării respectării acestora în totalitate de către beneficiari; înlăturarea abaterilor financiar-contabile constatate; finalizarea inventarierii patrimoniului, în sensul cuprinderii tuturor elementelor şi înregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor acesteia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA cumpără servicii de mentenanță pentru sistemul de gospodărire calitativă a apei din canalele navigabile (DOCUMENT)

15 Apr 2024 352

Pentru atingerea capacitatii de trafic de 11,5 milioane tone pe an Portul Medigida va fi modernizat și extins de CN ACN Constanța SA

11 Apr 2024 1191

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța anunță licitație pentru modernizarea frontului de așteptare Port Basarabi (DOCUMENT)

12 Mar 2024 887

CN Administrația Canalelor Navigabile SA, mesaj de 8 Martie

08 Mar 2024 479

Licitații Constanța Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA cumpără asigurări parc auto

28 Feb 2024 495

Constanța Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a realizat un trafic record în 2023

11 Jan 2024 659

Licitații Constanța Administrația Canalelor Navigabile caută firmă pentru retehnologizarea ecluzei Năvodari, cu 73 de milioane de euro. Licitația anterioară, anulată (DOCUMENT)

05 Jan 2024 868

Licitații Constanța Asocierea Transguard Security - X Guard Security System a câștigat contractul de servicii de pază civilă și fixă la obiectivele CNACN SA (DOCUMENT)

06 Dec 2023 1183

Ce firmă a bătut palma cu CN ACN SA, pentru servicii de închiriere de vehicule de transport de persoane cu șofer? (DOCUMENT)

06 Dec 2023 1123

Contestație la CNSC BLC Autohouse Leader SRL, nemulţumită de rezultatul unei licitaţii organizate de CN ACN SA Constanţa. Ce decizii au fost dictate?

29 Nov 2023 1029

Licitații Constanța Setconstruct SRL cu CN Administrația Canalelor Navigabile SA pentru Stația de pompare complexă de la Cernavodă (DOCUMENT)

24 Nov 2023 935

Imagini cu drona ale lucrărilor la portul Ovidiu nou (FOTO+VIDEO)

23 Nov 2023 1458

Licitații Constanța CNACN SA a bătut palma cu o firmă din București. Ce prevede contractul (DOCUMENT)

21 Nov 2023 967

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA a atribuit contractul „Service parc auto“ (DOCUMENT)

18 Nov 2023 792

Contract de peste două milioane de lei. Firma Navis Max reabilitează instalația sanitară a sediului CN ACN (DOCUMENT)

28 Oct 2023 1058