Proiect al grupului de consilieri USR Constanța. Locuri de joacă incluzive cu echipamente și pentru copiii cu dizabilități (DOCUMENTE)

  • Locul de joacă incluziv este acel spațiu amenajat special pentru acest scop, în care există amplasate ansambluri si echipamente de joacă, adaptate atât pentru copiii cu dizabilități, cât și pentru copiii tipici
  • În legislația internă, drepturile persoanelor cu handicap sunt apărate prin intermediul Legii 448/2006 care a definit noțiunea de acces neîngrădit al persoanei cu handicap astfel: accesul fără limitări sau restricţii la mediul fizic, informaţional şi comunicațional, acest lucru realizându-se inclusiv prin facilitarea posibilității petrecerii timpului liber, acces la cultură, sport, turism
  • Proiectul urmărește ca, în cazul reamenajării, reabilitării sau construirii de noi locuri de joacă pe terenurile aparținând Primăriei Constanța, să existe obligația facilitării accesului copiilor cu dizabilități prin amplasarea de echipamente specifice pe lângă cele clasice, cât și posibilitatea deplasării în condiții de siguranță a copiilor până la respectivele echipamente
  • Beneficiarii proiectului sunt în mod direct copiii cu dizabilități, părinții și aparținătorii acestora și, în mod indirect, copiii tipici și părinții și aparținătorii acestora

 
Grupul consilierilor locali USR Constanța au înregistrat la secretariatul Consiliului Local Municipal un proiect de hotărâre prin care va fi creată obligativitatea administrației locale ca toate locurile de joacă ce vor fi reabilitate sau construite pe raza orașului să fie dotate cu cel puțin un echipament adecvat, care să ofere accesabilitate pentru copiii cu dizabilități, vezi secțiunea „documente”.
 
„Întâmpinând reale obstacole în calea socializării și a interacțiunii, copiii cu dizabilități sunt în pericol să se confrunte cu întârzieri de dezvoltare, dependență crescută față de ceilalți, scăderea motivației, lipsa asertivității, stimă de sine scăzută.
 
Este important să facem demersuri prin care toți copiii din Constanța să aibă acces la locuri de joacă incluzive și echipate adecvat. Să construim comunități mai bune prin crearea de spații unde toți copiii să se poată bucura și să se dezvolte la potențialul lor maxim”, se arată în expunerea de motive care însoțește acest proiect.
 
Locul de joacă incluziv este acel spațiu amenajat special pentru acest scop în care există amplasate ansambluri si echipamente de joacă, adaptate atât pentru copiii cu dizabilitati, cât și pentru copiii tipici.
 
În legislația internă, drepturile persoanelor cu gandicap sunt apărate prin intermediul Legii 448/2006 care a definit noțiunea de acces neîngrădit al persoanei cu handicap astfel: accesul fără limitări sau restricţii la mediul fizic, informaţional şi communicational, acest lucru realizându-se inclusiv prin facilitarea posibilității petrecerii timpului liber, acces la cultură, sport, turism.
 
De asemenea, pe plan local, conform OG nr.71/2002, autoritățile locale au obligații privind ”amenajarea, întreținerea și înfrumusețarea [...] locurilor de joacă pentru copii”.
 
Continuând să se confrunte cu obstacole în calea participării la socializare, copiii cu dizabilități sunt în pericol să se confrunte cu întârzieri de dezvoltare, dependență crescută față de ceilalți, scăderea motivației, lipsa asertivității, stimă de sine scăzută.
 

„Locurile de joacă incluzive oferă oportunități pentru copiii cu dizabilități de a se implica în experiențe benefice din punct de vedere al dezvoltării.
 
Copiii care se joacă într-un mediu incluziv sunt, de asemenea, mai sănătoși, au o înaltă stimă de sine și sunt mai bine pregătiți să învețe.

 
Proiectul urmărește ca în cazul reamenajării, reabilitării sau construirii de noi locuri de joacă pe terenurile aparținând primăriei Constanța, să existe obligația facilitării accesului copiilor cu dizabilități prin amplasarea de echipamente specifice pe lângă cele clasice cât și posibilitatea deplasării în condiții de siguranță a copiilor până la respectivele echipamente.
 
Beneficiarii proiectului sunt în mod direct copiii cu dizabilități, părinții și aparținătorii acestora și, în mod indirect, copiii tipici și părinții și aparținătorii acestora.

Având în vedere toate aceste aspect, în conformitate cu prevederile art. 136 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, inițiem proiectul de hotărâre vizând aprobarea instituirii obligativității amenajării locurilor de joacă incluzive la nivelul municipiului Constanța”, se arată în referat de aprobare care însoțește acest proiect.

Foto cu rol ilustrativ
Sursa foto: www.atlassport.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

USR Constanţa a anunțat amendamentele pe care le vor face la bugetul municipiului Constanța pentru anul 2023

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 776

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 625

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 673

Cumpărări directe Constanța O firmă din Galați va realiza un Sistem Informatic Geografic ce integrează componentele PUG al comunei Lumina (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 593

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2756

Chiros SRL, firma care deține Cherhanaua Ovidiu, în proces cu Garda de Mediu Constanța

25 Feb 2024 873

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 746

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1303

Știri Constanța Amendă usturătoare pentru o persoană care a aruncat deșeuri în loc nepermis, la Constanța!

13 Dec 2023 960

Primăria Cernavodă a finalizat proiectul de restaurare a produsului turistic „Hamangia - Prima civilizație a Vechii Europe”!

23 Nov 2023 786

Cine sunt reprezentanții primarului Chițac din conducerea grădiniţelor, şcolilor şi a liceelor din Constanţa? (DOCUMENT)

10 Nov 2023 2639

Le cresc lefurile de bază A fost publicat proiectul privind majorarea salarizării angajaţilor Primăriei Constanţa începând cu 1 noiembrie! (DOCUMENT)

27 Oct 2023 12704

Decizia a fost luată de administratorii companiei Prelungire de mandat pentru Cătălin Aristide Dumitrache, director general provizoriu al CT BUS SA Constanța!

24 Oct 2023 969

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4953

Numai după aprobarea prin hotărâre de guvern poate fi folosită Cum va arăta noua stemă a municipiului Constanța? (DOCUMENT)

06 Oct 2023 1445