Proiect de hotărâre al consilierilor PMP pentru conservarea şi punerea în valoare a criptei paleocreştine din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ (documente)

Consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară Constanţa Alexandru Zabara, Secil Cantaragiu şi Cătălin Papuc au iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situaţiei juridice pentru cripta paleocreştină, parte din necropola oraşului antic Tomis, şi identificarea oportunităţilor de finanţare în vederea protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a acesteia.

Este vorba despre cripta paleocreştină (nominalizată în Lista Monumentelor istorice cu indicativul CT-I-m-A-02555.05) aflată în incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din municipiul Constanţa, presupus sediu, în secolul al IV-lea, al Episcopiei Cetăţii Tomis.
Vestigiul, de importanţă naţională, se află într-o degradare continuă, din cauza temperaturilor oscilante, a condensului şi a umidităţii. Din frescele interioare nu a mai rămas mare lucru, iar tencuiala şi picturile de pe pereţi se află şi ele într-o stare avansată de deteriorare, rămânând doar urme vagi de culoare şi forme.
 
Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereţi au fost luate în anul 1994, de către o echipă de specialişti venită din Franţa.
Dacă va fi restaurat şi conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracţie în oraş, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul Constanţa.

În concordanţă cu obligaţia legală de protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural constănţean, Consiliul Local are obligaţia de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea şi punerea în valoare a monumentului.
Proiectul este susţinut şi de preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz.
 
În secţiunea „documente”, puteţi vizualiza expunerea de motive a proiectului de HCLM, iniţiat de consilierii locali ai PMP.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 525

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 497

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 560

Consilierii locali din Constanța vor vota pentru aprobarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al municipiului (DOCUMENT)

25 Mar 2024 461

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța poate administra un imobil din municipiu. Acolo va funcționa un centru de activități sportive și culturale destinat copiilor din medii defavorizate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 571

Ședință CLM Constanța Apartenența la domeniul privat al municipiului Constanța a două terenuri, printre proiectele de pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 564

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 561

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 504

Ședință CLM Constanța Este așteptată aprobarea devizului general actualizat pentru investiția care vizează amenajarea de noi locuri de joacă în municipiu (DOCUMENT)

24 Mar 2024 589

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 427

Ședință CLM Constanța Se aprobă regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului (DOCUMENT)

24 Mar 2024 448

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 461

Ședință CLM Constanța Consilierii locali discută emiterea avizului pentru Casa Bălașa Funeral SRL (DOCUMENT)

24 Mar 2024 377

Ședință CLM Constanța Consilierii aprobă un PUD pentru ridicarea unei locuințe pe strada Iosif Ivanovici (DOCUMENT)

24 Mar 2024 353

Modificarea regulamentului privind delegarea gestiunii serviciilor publice în Constanța, pe ordinea de zi a CLM (DOCUMENT)

24 Mar 2024 357