Administratie locala

Proiect de hotărâre al consilierilor PMP pentru conservarea şi punerea în valoare a criptei paleocreştine din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ (documente)

Consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară Constanţa Alexandru Zabara, Secil Cantaragiu şi Cătălin Papuc au iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situaţiei juridice pentru cripta paleocreştină, parte din necropola oraşului antic Tomis, şi identificarea oportunităţilor de finanţare în vederea protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a acesteia.

Este vorba despre cripta paleocreştină (nominalizată în Lista Monumentelor istorice cu indicativul CT-I-m-A-02555.05) aflată în incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din municipiul Constanţa, presupus sediu, în secolul al IV-lea, al Episcopiei Cetăţii Tomis.
Vestigiul, de importanţă naţională, se află într-o degradare continuă, din cauza temperaturilor oscilante, a condensului şi a umidităţii. Din frescele interioare nu a mai rămas mare lucru, iar tencuiala şi picturile de pe pereţi se află şi ele într-o stare avansată de deteriorare, rămânând doar urme vagi de culoare şi forme.
 
Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereţi au fost luate în anul 1994, de către o echipă de specialişti venită din Franţa.
Dacă va fi restaurat şi conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracţie în oraş, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul Constanţa.

În concordanţă cu obligaţia legală de protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural constănţean, Consiliul Local are obligaţia de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea şi punerea în valoare a monumentului.
Proiectul este susţinut şi de preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz.
 
În secţiunea „documente”, puteţi vizualiza expunerea de motive a proiectului de HCLM, iniţiat de consilierii locali ai PMP.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău, Primăria şi Consiliul Local Constanţa îşi angajează apărător într-un proces, după ce au refuzat să elaboreze un PUZ. Ce despăgubiri au admis magistraţii? (document)

27 May 2019 855

Constanţa. Majorări de taxe şi impozite locale pentru anul viitor. Primăria dă vina pe legislaţia fiscală! (document)

24 Apr 2019 1285

O nouă parcare va fi amenajată în Tomis III. Terenul fusese cedat cu titlu de folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului (document)

17 Apr 2019 1626

Liberalii şi-au pierdut răbdarea şi îi dau ultimatum lui Făgădău Soluţiile PNL Constanţa pentru crearea de locuri de parcare în municipiu

12 Apr 2019 1261

La Constanţa, PNL şi USR se acuză de „furtul“ unor proiecte care vizează accesul elevilor şi modernizarea terenurilor de sport din curtea şcolilor (documente)

06 Apr 2019 661

Municipiul Constanţa, partener în proiect Primăria va realiza PUZ Peninsulă şi reabilitarea clădirilor istorice degradate

29 Mar 2019 449

PUD-ul pentru un hotel în staţiunea Mamaia şi inventarul bunurilor municipalităţii, trântite la vot de consilierii locali

29 Mar 2019 736

Conflict de muncă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dezbătut în ședința Comisiei 5 a CLM (galerie foto)

22 Mar 2019 1766

Se reuneşte Comisia juridică a CLM. Iată ce proiect vor intra la vot consultativ în şedinţă

17 Mar 2019 488

PNL s-a abţinut de la vot Procesul-verbal al şedinţei de Consiliu Local din 2015 în care s-a aprobat PUZ-ul investiţiei de pe bulevardul Lăpuşneanu (galerie foto+document)

14 Mar 2019 1213

Poarta Mare a Cetăţii Tomis, salvată de CLM! S-a deschis Cutia Pandorei! Primăria vrea să recupereze şi să pună în valoare toate siturile arheologice din Constanţa

01 Mar 2019 1879

USR a depus la secretariatul CLM Constanţa un proiect privind sterilizarea gratuită a câinilor cu sau fără stăpân

20 Feb 2019 585

După ce nu s-a prezentat niciun ofertant Municipalitatea schimbă condiţiile pentru achiziţia proiectului de reabilitare termică a Teatrului de Stat Constanţa (document)

20 Feb 2019 565

Ce proiecte au avizat consilierii din Comisia de buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa?

18 Feb 2019 504

Proiectul „Tu decizi pentru Constanţa“ a fost înregistrat la secretariatul Consiliului Local Municipal

18 Feb 2019 908