Administratie locala

Proiect de hotărâre al consilierilor PMP pentru conservarea şi punerea în valoare a criptei paleocreştine din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ (documente)

Consilierii locali ai Partidului Mişcarea Populară Constanţa Alexandru Zabara, Secil Cantaragiu şi Cătălin Papuc au iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situaţiei juridice pentru cripta paleocreştină, parte din necropola oraşului antic Tomis, şi identificarea oportunităţilor de finanţare în vederea protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a acesteia.

Este vorba despre cripta paleocreştină (nominalizată în Lista Monumentelor istorice cu indicativul CT-I-m-A-02555.05) aflată în incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din municipiul Constanţa, presupus sediu, în secolul al IV-lea, al Episcopiei Cetăţii Tomis.
Vestigiul, de importanţă naţională, se află într-o degradare continuă, din cauza temperaturilor oscilante, a condensului şi a umidităţii. Din frescele interioare nu a mai rămas mare lucru, iar tencuiala şi picturile de pe pereţi se află şi ele într-o stare avansată de deteriorare, rămânând doar urme vagi de culoare şi forme.
 
Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereţi au fost luate în anul 1994, de către o echipă de specialişti venită din Franţa.
Dacă va fi restaurat şi conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracţie în oraş, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul Constanţa.

În concordanţă cu obligaţia legală de protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural constănţean, Consiliul Local are obligaţia de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea şi punerea în valoare a monumentului.
Proiectul este susţinut şi de preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz.
 
În secţiunea „documente”, puteţi vizualiza expunerea de motive a proiectului de HCLM, iniţiat de consilierii locali ai PMP.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liberalii cer modificarea Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanța! (document)

13 Feb 2019 679

Proiectul „Tu decizi pentru Constanţa!“, iniţiat de PNL şi USR, a intrat în linie dreaptă

13 Feb 2019 810

Consilierul local Mihaela Andrei (PNL), proiect pentru punerea în valoare a monumentului istoric „Poarta Mare de intrare în Cetatea Tomisului“ (document)

31 Jan 2019 967

Se mai construieşte blocul ANL din cartierul Palazu Mare? Aleşii locali, chemaţi să reactualizeze o hotărâre din 2002 (document)

21 Jan 2019 412

Anul acesta, MDRAP organizează licitaţia Achiziţia autobuzelor electrice pentru municipiul Constanţa, din nou la mapa aleşilor locali! (document)

21 Jan 2019 608

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 348

Cum arată propunerea de rectificare bugetară pe 2018 a primarului Constanţei, Decebal Făgădău? (document)

17 Jan 2019 652

Modificarea proiectului, în Comisia nr. 5 a CLM Nu mai sunt bani decât pentru reabilitarea cantinei Liceului „Dimitrie Leonida“ din Constanța (document)

16 Jan 2019 500

Proiect PMP privind siguranţa rutieră. Suprailuminarea trecerilor de pietoni din Constanţa

10 Jan 2019 641

PMP propune ca Elena Buhaiev să primească postmortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța

09 Jan 2019 777

USR Constanţa solicită Consiliul Local Municipal să nu aprobe o vânzare directă a unui teren din staţiunea Mamaia (documente)

14 Dec 2018 1258

Au depus un proiect de hotărâre de CLM Constanţa PMP vrea ca parcul de la Casa de Cultură să se numească „Trianon“

21 Nov 2018 494

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)

12 Nov 2018 4192

Consiliul Local Municipal, chemat să aprobe punerea în executare a unei sentinţe civile a Tribunalului Constanţa. Reclamanţii au ajuns până la CEDO! (documente)

25 Oct 2018 1119

Consilierii locali vor aproba studiile de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare a străzilor din cartierele Compozitorilor și Baba Novac din municipiul Constanța

16 Oct 2018 1244