Proiect de suflet lansat la Grădina Premieră în Dobrogea – „Centru de Prevenire a Abandonului și a Separării Copilului de Familia sa“

Proiect de suflet început ieri la Grădina. După mai bine de patru ani de când ideea a început să prindă rădăcini, un centru dedicat îngrijirii copiilor va fi clădit în localitate administrată de primarul Gabriela Iacobici. Proiectul „Centrului de prevenire a abandonului și a separării copilului de familia sa în comună Grădina, județul Constanța “a fost lansat ieri la sediul Primăriei în prezența a numeroși oaspeți și reprezentanți de seamă ai comunității locale.

Pentru început un număr de opt copii din comună constănțeană vor fi asistați permanent, iar alți 15 copiii proveniţi din familii defavorizate vor avea unde să-și facă temele și să mănânce măcar o dată pe zi. Demarat prin fonduri europene, Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară „Îmbunătățirea infrastructurii sociale “, proiectul are o valoare totală de 2.400.038,23 de lei, din care 1.506.1225,03 reprezintă contribuția Uniunii Europene, 230.348,53 de lei – contribuția Guvernului, iar diferența o reprezintă aportul beneficiarului. Data finalizării proiectului este 29 decembrie 2015. „Sediul acestui centru va fi fosta Casă a Agronomului din localitate, clădire care necesită o serie de lucrări de consolidare și extindere. Pereții transversali și longitudinali, atât interior cât și exterior vor fi consolidaţi prin cămășuire. De asemenea, la colţurile construcției se vor introduce sâmburi de beton armat. Clădirea va fi complet recompartimentată și va fi extinsă atât pe verticală, cât și pe orizontală, iar nu în ultimul rând copiii de acolo vor avea și o curte interioară și un loc de joacă“, a explicat managerul de proiect, Sonia Griogore-Iacobici.

Vreme de un mandat de la idee la implementare

Eforturile au fost multe, dar a meritat, spun cei care au reușit acum să vadă rodul muncii lor. „Ne bucurăm că am reușit să implementăm astăzi acest proiect, o idee care ne-a venit încă din 2010. Suntem siguri că acest centru își va dovedi necesitatea și eficiența în timp. În primă instanță de acest centru vor beneficia opt copii care vor sta aici permanent, și încă două grupuri de câte 15 în două schimburi, vor veni aici pentru a lua o masă cald și pentru a fi ajutați la teme. Vor lucra învățători, un psiholog, o bucătăreasă și nu în ultimul rând, voluntari. Pentru hrana celor mici ne bazăm, în primul rând, pe sponsori, pe agenți economici și pe investitorii de pe raza comunei care ne-au ajutat până acum așa cum au putut de fiecare dată“, a declarat primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Comunitaea locală - rol esențial

În proiect comunitatea local se bazează și pe sprijinul Direcției Generale de Asistenţă Socială și Protecția Copilului Constanța. „Este foarte important ca problemele sociale pe care comunitatea le are să înceapă să fie rezolvate la nivel de comună și în felul acesta copiii sau cei care se prezintă din punct de vedere social în situație de risc să fie sprijiniți în comunitatea din care fac parte “, a declarat Marin Ristea, şeful Biroului Monitorizare, Statistică, Strategii, Programe, Proiecte din cadrul DGASPC Constanța, prezent la eveniment.

Centrul va dispune de o cameră pentru lecții, o sală de activități, două dormitoare, grupuri sanitare pentru fete, băieși și personal, precum și birouri.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul de agrement de la Cheia, inaugurat de primarul Gabriela Iacobici, alături de zeci de copii

07 Jul 2016 6241

Ziua României Lucrările la centrul pentru copiii din familii defavorizate se apropie cu paşi repezi de final

01 Oct 2015 1626

Un vis mai vechi de cinci ani, devenit realitate La Grădina au început lucrările la centrul pentru copiii din familii defavorizate (galerie foto)

24 Apr 2015 2586

Primăria le-a pregătit o surpriză Cei mai buni elevi din comuna Grădina pleacă în tabără, la Păltinoasa

11 Aug 2014 3036