Proiecte pentru promovarea turismului la Cernavodă Centrul Hamangia şi Atelierul Gânditorul, două obiective realizabile alături de partenerii bulgari

Primăria Cernavodă a găzduit, miercuri, o întâlnire de lucru cu Primăria oraşului Shabla, din Bulgaria. Întâlnirea dintre reprezentanţii celor două oraşe a avut ca scop stabilirea de comun acord de noi strategii privind implementarea unui proiect cultural important de creare şi promovare a unui produs turistic comun care să valorifice moştenirea culturală comună a civilizaţiei Hamangia (prima civilizaţie cunoscută din Europa Veche), prezentă atât în zona Shabla (Durankulak), cât şi în oraşul Cernavodă (Dealul Sofia).
 
Oraşul Cernavodă deţine trei parteneri în derularea acestui proiect: Primăria Shabla - Bulgaria, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka“ din Dobrich, Bulgaria. Proiectul permite investiţii pentru crearea acestui produs turistic atât în Shabla, cât şi în Cernavodă. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului este de aproximativ 6 milioane de euro, pentru toţi partenerii. Cofinanţarea oraşului Cernavodă va fi de 2% din valoarea totală a investiţiei.
 
Prin intermediul acestei investiţii europene, oraşul Cernavodă va beneficia de reabilitarea a două clădiri-ruină din localitate (Leagănul de copii de pe strada 24 Ianuarie şi fostul atelier de pielărie din centrul oraşului), care vor fi transformate în ceea ce se va numi „Complexul Neolitic Hamangia“.
 
La şedinţa de miercuri au participat reprezentanţii celor două municipalităţi, membri ai IETC Eureka, specialişti în arheologie şi reprezentanţi ai MINAC, dar şi consultanţi de proiect. În cadrul reuniunii, membrii administraţiei publice locale de la Cernavodă au prezentat propria strategie de promovare a culturii Hamangia. Componenta de investiţie a oraşului Cernavodă vizează înfiinţarea Muzeului Hamangia, care va avea două nuclee: primul va fi Centrul Hamangia (fostul Leagăn de copii de pe strada 24 Ianuarie), unde vor fi valorificate numeroasele vestigii descoperite în zona Dobrogei, urmând a fi amenajate expoziţii permanente care vor reflecta viaţa cotidiană din perioada Hamangia. Celebrele statuete din cultura Hamangia „Gânditorul“ şi „Femeia şezând“ vor avea un spaţiu de expunere special alocat. Muzeul va cuprinde şi un parc arheologic, suprafaţa destinată întregului centru fiind de peste 1.500 de metri pătraţi.
 
Al doilea nucleu va fi reprezentat de Atelierul Gânditorul (fostul atelier de pielărie din centrul localităţii), destinat activităţilor de prelucrare a lutului şi confecţionare a unor obiecte care vor reconstitui modele neolitice. Aceste activităţi vor reînvia neoliticul cernavodean şi vor promova protocultura Hamangia. Proiectul este pregătit pentru depunerea la finanţare, va avea o durată de implementare de trei ani şi face parte din strategia de promovare turistică a oraşului Cernavodă.
 
Oraşul Cernavodă deţine două parteneriate de promovare turistică prin fonduri europene cu vecinii bulgari. Cel de-al doilea proiect, derulat în parteneriat cu localitatea Silistra din Bulgaria, vizează promovarea turismului pe dealurile dunărene - valorificarea durabilă transfrontalieră a moştenirii naturale şi culturale din Cernavodă şi Silistra. Proiectul propune valorificarea malului drept al Dunării, care să devină o destinaţie turistică extinsă, inclusă în Ruta Împăraţilor Romani şi a Vinului la Dunăre, certificată de Institutul Rutelor Culturale din cadrul Consiliului Europei. Dealurile Hinog şi Vifor, situate în sudul Canalului Dunăre - Marea Neagră, concentrează obiective culturale într-un areal natural care include arii protejate şi peisaje valoroase, dispunând de condiţiile esenţiale de realizare a unui produs turistic distinct, în conexiune cu Dunărea şi întreaga zonă transfrontalieră dunăreană turistică. Strategia oraşului Cernavodă pentru promovarea turismului pe aceste meleaguri vizează crearea unor piste de biciclete de aproximativ 10 km, care să permită vizitarea dealurilor Vifor şi Hinog şi a podgoriilor şi cramelor din zonă. Această rută va facilita şi accesul la atracţiile turistice din zonă: Belvedere către Dunăre, Locul Fosilifer, clădirea Turturica, Mormântul Pictat, Valul de Piatră Roman, Podul „Carol I”. Valoarea totală a proiectului poate ajunge la 6 milioane de euro pentru toţi partenerii.
 
Programul „Cernavoda turistică“ se află în derulare, având deja patru proiecte cu finanţare europeană. Primul proiect, care se apropie de finalizare, este Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cernavodă, urmează Muzeul Hamangia (aflat spre finanţare), Turism pe dealurile dunărene (aflat spre finanţare), Nava antică Axiopolis, toate acestea însumând o investiţie de aproximativ 6 milioane de euro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radiografia Smart City în România. Pe ce loc a ajuns municipiul Constanța în clasamentul orașelor inteligente? (DOCUMENT)

19 Jul 2022 4265

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată

08 May 2022 1470

Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată

05 May 2022 1263

#citeșteDobrogea Căi de comunicație în Dobrogea otomană în secolul al XIX-lea

20 Oct 2021 2297

Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată

06 May 2021 2097

De astăzi, Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată. Cât timp vor dura lucrările programate

03 May 2019 1729

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată

24 Apr 2019 1712

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unul are legătură cu emiterea autorizaţiei de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A.

14 Feb 2019 1489

Fapte sau declaraţii politice? Secretar de stat al ALDE, despre proiectele care vizează judeţul Constanţa

09 Feb 2018 2120

Astăzi e ședință de Guvern. Proiect de hotărâre privind Linia Electrică Aeriană 400 kV dublu circuit Cernavodă - Stâlpu

26 Oct 2017 2060

Mai multe posturi vacante sunt scoase la concurs la Primăria Cernavodă. Când va avea loc concursul

22 Jul 2017 4441

Iată proiectele ce ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului de azi. Ce memorandum are legătură cu CNE Cernavodă

12 Apr 2017 1980

Consilierii locali din Cernavodă se pregătesc de ședință extraordinară (document)

19 Sep 2016 1849

Consiliul Local Cernavodă, convocat în ședință Ce proiecte se află pe ordinea de zi (document)

15 Sep 2016 2035

Consiliul Local Cernavodă a aprobat rectificarea Bugetului Local pentru proiectele prioritare de anul acesta. Iată ce are Primăria în plan

30 Aug 2016 4047