Rapoartele prezentate de instituții constănțene în cadrul Colegiului Prefectural

Astăzi, 27 iunie a.c., a fost convocat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia Garda de Coastă, APM Constanța, ISJ Constanța și AJPIS Constanța au prezentat rapoarte privind combaterea contrabandei și a traficului de deșeuri, calitatea aerului în județul Constanța, incluziunea socială și acordarea beneficiilor de asistență socială.

Astfel, reprezentanții Gărzii de Coastă au comunicat că, în perioada 1 ianuarie - 25 iulie 2022, au fost înregistrate 14 cazuri de trafic cu țigări de contrabandă în care au fost implicate 18 persoane (10 România, 3 Egipt, 3 Turcia și câte una din Azerbaidjan și Siria), fiind reținută, în vederea confiscării, cantitatea de 15.374.280 de țigarete (768.714 pachete) și 519 kg de tutun, în valoare totală de 11.609.370 de lei.

De asemenea, în aceeași perioadă, cu ocazia verificărilor la frontieră efectuate în punctele de trecere a frontierei cu specific rutier de la frontiera cu Bulgaria și a analizei datelor cuprinse în cargomanifestele navelor avizate la intrare în porturile Constanța și Constanța Sud Agigea, au fost identificate 7 containere și 4 camioane/autoutilitare/autoturisme, conținând 187,5 tone de deșeuri și bunuri second-hand.

Totodată, în baza delegărilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, lucrători din cadrul Gărzii de Coastă și structurilor de cooperare care au atribuții în domeniu, au efectuat percheziții la sediul unor societăți comerciale cu sediul social/puncte de lucru în județele Ilfov și Mureș, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 1.125 de tone de deșeuri.

APM Constanța a raportat montarea unei noi stații de monitorizare a calității aerului în municipiul Mangalia, la data de 24 martie, prin care se monitorizează  oxizii de azot, PM10 gravimetric (pulberi respirabile determinate prin metoda gravimetrică, adică prelevare pe filtre și analiza ulterioară în laborator), cât și parametri meteo.

Această nouă dotare se adaugă celor existente la nivelul județului Constanța - trei stații în municipiul Constanța, o stație în municipiul Mangalia, două stații în orașul Năvodari și o stație în municipiul Medgidia. De asemenea, reprezentanții instituției au comunicat faptul că a fost finalizat și avizat Planul de Calitate a Aerului pentru municipiul Constanța. Planul de calitate a aerului reprezintă setul de măsuri cuantificabile din punctul de vedere al eficienței lor, pe care titularii de activitate trebuie să le ia, astfel încât să fie atinse valorile limită pentru dioxid de azot (NO2).

În prima jumătate a anului, ISJ Constanța a urmărit, printre altele, aplicarea corectă a politicilor educaţionale elaborate de Ministerul Educaţiei, prin crearea unui climat de muncă stimulativ în vederea facilitării dezvoltării individuale, astfel încât să ofere sens încrederii şi aspiraţiilor acestora în plan personal şi profesional.

În acest sens, au fost conturate patru obiective majore:
  • corelarea programelor educaţionale cu piaţa muncii, armonizarea curriculum-ului oficial cu nevoile şi aşteptările beneficiarilor;
  • dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor;
  • implementarea politicilor privind promovarea conceptului de calitate în management instituţional prin sprijinirea şi consilierea unităţilor şcolare;
  • asigurarea condiţiilor de incluziune.
Nu în ultimul rând, reprezentanții inspectoratului școlar au gestionat incluziunea elevilor și preșcolarilor din Ucraina, refugiați în România în urma izbucnirii conflictului din țara vecină. Astfel, în sistemul de învățământ județean au fost integrați 366 de copii, din care 86 de preșcolari și 125 de elevi cu statut de audienți (integrați în grădinițele și școlile constănțene) și 52 doar ca participanți la activități extrașcolare (CSS1 Constanța – baschet, gimnastică ritmică; Palatul Copiilor – diverse ateliere artistice și activități sportive; Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța – pian, vioară; caz particular - Școala Gimnazială nr.11 „Dr. Ctin Angelescu” Constanța) și peste 100 de preșcolari și elevi la Școala Gimnazială nr.11 – activități extracurriculare. Toate activitățile s-au sistat odată cu intrarea în vacanță.

Reprezentanții AJPIS Constanța au prezentat un raport pe primele 6 luni ale anului, din care reiese faptul că au fost acordate, lunar, alocații de stat pentru aproximativ 128 de mii de persoane, în cuantum de peste 217 milioane de lei.

De asemenea, aproape 5.500 de persoane au beneficiat de indemnizație de creștere a copilului, însumând 82 de milioane de lei. Un alt exemplu de ajutor social este alocația pentru susținerea familiei, de care au beneficiat aproape 2.000 de persoane, cu un efort bugetar de peste 2,2 milioane de lei.

În total, pe 15 categorii diferite de beneficiari, au fost sprijinite 181 de mii de persoane, iar suma totală acordată, în perioada ianuarie - iunie 2022, a fost de aproximativ 393 de milioane de lei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi ani de la alegerile locale din 2020

27 Sep 2022 406

Fostul mare atlet Ilie Floroiu ar putea deveni președintele de Onoare al CSM Constanța. Numirea va fi făcută de Consiliul de Administrație, la propunerea directorului clubului (DOCUMENTE)

27 Sep 2022 756

Consiliul Local Municipal chemat să aprobe diferența de preț pentru un teren din Mamaia. Doi dezvoltatori vor să transforme două terase din Piațeta Cazino în hoteluri (DOCUMENTE)

27 Sep 2022 736

30 de cereri depuse în programul Infant derulat de Primăria Constanța. Doar o parte dintre acestea au fost aprobate! (DOCUMENTE)

22 Sep 2022 522

Se întrunește Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. A fost publicată ordinea de zi!

20 Sep 2022 607

UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

20 Sep 2022 1513

Prelungire de mandat la CT BUS SA până la sfârșitul anului pentru fostul coleg al primarului Vergil Chițac (DOCUMENTE)

19 Sep 2022 860

Consilierul primarului Chițac, diplomatul Dorin Popescu se pregătește să părăsească Primăria Constanța

15 Sep 2022 1492

PUD-ul pentru construire imobil cu acces direct la strada Aristide Karatzali ajunge în atenția Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului (DOCUMENTE)

13 Sep 2022 823

Înainte ca aleșii locali să le aprobe externalizarea unor lucrări către firme private, Confort Urban SRL a cerut majorarea tarifelor practicate (DOCUMENTE)

05 Sep 2022 954

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

03 Sep 2022 1398

Soțul conduce o structură din cadrul Poliției Locale! Cine este noul purtător de cuvânt al administrației Chițac?

23 Aug 2022 2139

Județul Constanța va avea un adăpost dedicat animalelor aflate în pericol sau pentru care s-a emis ordin expres de plasare

23 Aug 2022 747

Este oficial! Municipiul Constanța are o nouă societate în portofoliu. Termocentrale SRL trebuie să obțină de la ANRE licența pentru producerea de energie termică

22 Aug 2022 8401

CJC a solicitat acord de mediu pentru corpul nou al Unității Primiri-Urgențe din cadrul Spitalul Județean Constanța

20 Aug 2022 870