Reformă masivă în domeniul urbanismului. Construcțiile de pe litoralul Mării Negre vor avea un regim special

  • MDLPA lucrează la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului
  • Urmează să fie unificată toată legislaţia pe partea de construcţii şi amenajarea teritoriului
  • Este vorba despre 21 de acte normative aflate în vigoare
  • Codul urbanismului îşi propune simplificarea foarte mult a tuturor procedurilor de construcţii
  • De asemenea, Ministerul lucrează și la un proiect de act normativ care să reglementeze activitatea arhitecţilor şefi ai UAT-urilor


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lucrează la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului care să unească toate actele normative aflate în vigoare şi să simplifice procedurile în construcţii.

Urmează să fie unificată toată legislaţia pe partea de construcţii şi amenajarea teritoriului, pentru a nu a mai exista dispute şi divergenţe legate de noţiuni şi de definiţii.
Este vorba despre 21 de acte normative aflate în vigoare, unele fiind la nivel de lege, altele la nivel de hotărâre de guvern sau de ordin de ministru.
De asemenea, acest Cod al urbanismului îşi va propune simplificarea foarte mult a tuturor procedurilor de construcţii.

Astfel, în prezent, dacă o persoană fizică vrea să construiască o casă de locuit are nevoie de aceleaşi avize de la instituţiile statului ca şi un dezvoltator imobiliar care construieşte un bloc cu o sută de apartamente.

De asemenea, există construcţii la care în cele trei faze - studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi procedura autorizaţiei de construcţie - se cer aceleaşi avize de trei ori de la aceleaşi instituţii ale statului, vorbind de aceeaşi investiţie.

Dincolo de simplificarea numărului de avize şi acorduri pentru construcții e una dintre mizele proiectului, potrivit proiectului de hotărâre de guvern se prevede și suprataxarea construcţiilor ilegale în scopul descurajării acestor practici.

O altă prevedere este legată de protejarea patrimoniului cultural și mediului natural, descrise drept elemente fundamentale pentru păstrarea identității naționale și a comunităților.
Construcțiile din Delta Dunării și de pe litoralul Mării Negre vor avea un regim special.


Tezele prealabile ale Codului urbanismului au fost aprobate de Guvern, în luna martie, la propunerea Ministerului Dezvoltării.

Viitorul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va reglementa mai multe domenii:

a) amenajarea teritoriului și planificarea teritorială strategică;
b) urbanismul, documentaţiile de urbanism;
c) administraţia publică de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului
şi autorizării executării lucrărilor de construcţii ;
d) reguli aplicabile pe întregul teritoriul României;
e) imobile și zone cu reglementări speciale;
f) operațiuni și proiecte de interes național
g) regimul operațiunilor urbanistice (parcelare, regenerare și restructurare urbană,
parcuri industriale);
h) regimul autorizării executării lucrărilor de construcții și al desființării construcțiilor;
i) elemente de contencios administrativ specific urbanismului și autorizării construcțiilor;
j) criterii de performanță ale construcţiei;
k) roluri şi responsabilităţi în edificarea construcţiilor;
l) dispoziții privind dezvoltarea imobiliară
m) ciclul de viaţă al construcţiei;
n) materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii în domeniul construcțiilor.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lucrează și la un regulament de examen pentru experţi pe diferite tipuri de construcţii şi verificatori, precum şi la un proiect de act normativ pentru a reglementa problema arhitecţilor şefi la UAT-urilor.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1320

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 673

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 694

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 444

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2070

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 834

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 672

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1468

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 783

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 778

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 876

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 840

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2754

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1317