Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța. Consilierii USR s-au întâlnit cu riveranii! Ce probleme au semnalat aceștia?

  • Consilierii locali USR au discutat cu locuitorii din centrul istoric Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța
  • Regulamentul se află în perioada de consultare publică
  • Rezidenții persoane fizice și juridice au semnalat multe aspecte care țin sau nu de acest Regulament
  • Oamenii vor o aplicare etapizată a Regulamentului, iar pentru început să fie permis accesul în Peninsulă cu mai mult de un vehicul pentru fiecare unitate locativă
  • Relaxarea restricțiilor de acces în extrasezon ar putea fi o opțiune
 
 

 
Consilierii locali USR au discutat cu locuitorii din centrul istoric Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța (aflat în acest moment în perioada de consultare publică).

Regulamentul urmează să fie votat apoi în Consiliul Local, după ce parcurge toate etapele.
 
Rezidenții persoane fizice și juridice au semnalat multe aspecte care țin sau nu de acest Regulament, dar care merită toată atenția autorităților locale.
 
“Oamenii vor o aplicare etapizată a Regulamentului, iar pentru început să fie permis accesul în Peninsulă cu mai mult de un vehicul pentru fiecare unitate locativă.
 
Relaxarea restricțiilor de acces în extrasezon ar putea fi o opțiune.
 
Lipsa locurilor de parcare în zonă - o problemă generală pentru constănțeni – este cu atât mai apăsătoare aici și nu există locuri special amenajate și semnalizate pentru a permite parcarea riveranilor.
 

Este necesar să fie făcute mențiuni clare în Regulament referitoare la dreptul de acces pentru:
 
- ascendenți, tutori, chiriași sau curatori. Este știut faptul că aici locuiesc mulți vârsnici, persoane cu dizabilități și familii cu copii, iar aceste categorii de persoane nu pot fi izolate sau discriminate.


- autovehicule deținute în baza unui contract de comodat.
 
Locuitorii reclamă regenerarea urbană defectuosă, lipsa marcajelor rutiere și a pubelelor de gunoi, modalitățile de acces în Zona Peninsulară și vor ca pe străzi precum Remus Opreanu sau Marcus Aurelius să se poată circula în dublu sens.

Cu toții cred că această zonă bogată istoric și cultural trebuie să fie protejată și să se dezvolte economic armonios”, au precizat după discuțiile cu riveranii consilierii locali municipali ai USR Constanța.
 
Proiectul de Regulament stabilește și accesul mașinilor celor care participă la evenimente religioase precum nuntă, botez sau înmormântare, dar sunt permise maximum 5 vehicule, iar timpul de staționare este de cel mult 2 ore.

În mod excepțional, Primăria va permite accesul în centrul vechi și microbuzelor electrice destinate transportului public de persoane sau al bunurilor voluminoase pentru maximum 2 ore și al transportului electric propriu al hotelurilor sau pensiunilor.

Comparativ cu regulamentul anterior, noul proiect vine cu un regim mai strict pentru vehiculele cărora le va fi permis accesul în zonă. De exemplu, în cazul rezidenților va fi permisă intrarea în Peninsulă doar pentru un vehicul pentru fiecare unitate locativă.
Potrivit proiectului de Regulament, din punct de vedere al destinației Zona Pietonală  este separată în două părți: a)Zone  exclusiv  pietonale  (cu  destinație  pietonală  cu  excepția  desfășurării  unor evenimente  sociale,  culturale  și/sau  sportive,  a  executării  de  lucrări  de  construire, amenajare și modernizare, în situații de intervenție pentru situații de urgență sau situații speciale): Faleza promenadă Cazino Constanța; Bd. Tomis  (segmentul  cuprins  între  Str.  Traian  și  Str.  Vasile  Alecsandri, segmentul  cuprins  între  Str. Vasile Alecsandri și Str. Sulmona și segmentul cuprins între Str. Sulmona și Piața Ovidiu);Piața Ovidiu și Str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între Str. Petru Rareș și Piața Ovidiu).Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexanr. 1 la regulament.b) Zone  ocazional  carosabile  (cu  destinație  preponderent  pietonală  și  ocazional carosabilă):Str. 9 Mai;Str. Arhiepiscopiei;Str. C. A. Rosetti;Str. Callatis;Str. Căpitan Vasile Țurcanu;Str. Constantin Brâncoveanu;Str. Crângului;Str. Cristea Georgescu;Str. Dianei;Str. Dimitrie Cantemir;Str. Doinei;Str. Dr. Aristide Karatzali;Str. Dr. Francisc Reiner;Str.  Ecaterina  Varga  (segmentul  cuprins  între  Str.  Vasile  Alecsandri  șiStr. Callatis);Str. Grigore Tocilescu;Str. Horia;Str. Ion Theodorescu Valahu;Str. Krikor H. Zambaccian;Str. Maior Gheorghe Șonțu;Str. Marcus Aurelius;Str. Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între Str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu);Str. Nicolae Titulescu;Str. Orient;Str. Ovidiu;Str. Petru Rareș;Str. Poștei;Str. Profesor Doctor Ion Cantacuzino;Str. Remus Opreanu;Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989;Str. Sulmona;Str. Traian (segmentul cuprins între Str. Doinei și Piața Ovidiu); Str.  Vasile Canarache (segmentul cuprins între Str. Termele Romane și Str. Petru Rareș); Str. Vântului.(2)Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa nr. 2 la regulament.


Străzile din Zona Pietonală devin astfel preponderent pietonale, delimitarea fizică între zona centrală a străzilor (ocazional carosabilă) și zonele laterale ale acestora (destinate exclusiv pietonilor) fiind realizată prin utilizarea unor culori și tipuri diferite de pavaj sau prin borduri și trotuar.

Circulația  rutieră  prin  Zona Pietonală  este  permisă  ocazional  pentru  aprovizionare,  pentru furnizorii  serviciilor  de  utilități  publice,  pentru  rezidenți,  pentru  instituții  publice,  pentru amenajări,  pentru  furnizorii  serviciilor  de  catering,  poștă  sau  curierat,  transport  valori, transport public  de  persoane cu  autovehicule  electrice  (CT  Bus),  pentru  organizarea  unor evenimente sociale, culturale sau sportivesau religioase și pentru situații excepționale sau situații de urgență. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Consilierii locali municipali constănțeni ai USR merg astăzi în Peninsulă să discute cu locuitorii despre noul regulament de acces în zonă

Un nou regulament de acces în Peninsula Constanței a fost lansat în dezbatere publică! Ce prevede documentul?

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 560

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 638

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 355

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1964

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 721

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 596

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 705

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 775

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 760

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2680

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1625

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 855