Administratie locala

Reţeaua de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din comuna Pantelimon, extinsă

Autoritatea publică locală din comuna Pantelimon intenţionează să extindă reţeaua de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din localitate.
 
În acest sens, Primăria comunei Pantelimon a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Extindere reţea de iluminat public strada Crăiţelor şi strada Principală“ în vederea obţinerii acordului de mediu. Lucrarea este necesară pentru extindere reţelei de iluminat public pe strada Crăiţelor şi strada Principală din localitatea Pantelimon. Conductorul şi corpurile de iluminat public se vor monta pe 11 stâlpi, nou montaţi.
 
Corpurile de iluminat vor fi echipate cu lămpi echipate LED 50W. Puterea totală pentru noua zonă a străzilor Crăiţelor şi Principală este (11 lămpi X 50W) este de 550W. Alimentarea cu energie electrică a reţelei de iluminat public pe strada Crăiţelor se va face din LEA 0,23kV iluminat public existentă pe stradă, din stâlp SE 10. Alimentarea cu energie electrică a reţelei de iluminat public pe strada Principală se va face din LEA 0,23kV iluminat public existentă pe stradă, din stâlp SE 4. Stâlpii vor fi din beton tip SC 10001 - stâlp de susţinere, centrifugaţi, hidrofobizaţi.
 
Se vor folosi conductoare izolate din aluminiu, rezistente la intemperii. Secţiunea conductoarelor s-a ales în funcţie de încărcarea reţelei şi căderile de tensiuni. Conform STAS 930, căderea maximă de tensiune este de 10%. Pe stâlpii de susţinere în aliniament se vor folosi armături de susţinere în aliniament, pe stâlpii de susţinere în colţ - armături de susţinere în colţ sau armături de întindere în colţ, pe stâlpii terminali, armaturi terminale. Săgeţile la conductoare se vor realiza în funcţie de distanţa dintre stâlpi şi temperatura la care se montează. La distanţele până în 30 metri se realizează săgeta la 30 de metri. Toţi stâlpii se vor lega la nulul reţelei. La traversarea străzilor, gabaritul minim între conductor şi suprafaţa străzii este de 6 metri.
 
Traversările şi apropierile reţelelor de joasă tensiune cu alte instalaţii şi clădiri se vor realiza în conformitate cu normativul PE 106/03 şi alte normative specifice în vigoare. În zona analizată există posturi de transformare 20/0,4kV, construite pentru alimentarea consumatorilor casnici şi a iluminatului public care au circuite de iluminat public. Reţelele de 0,23kV de iluminat public proiectate vor fi racordate din reţele de iluminat public existente pe străzile Crăiţelor şi Principală, conform planurilor de situaţie. Se vor monta 11 corpuri de iluminat LED 50W pe stâlpii nou montaţi, comanda iluminatului public se va face din punctele de aprindere existente, racordate din reţelele de iluminat public existente. Corpurile de iluminat se vor racorda la reţeaua torsadată cu cablu CYY 3X1,5mm, un conductor va fi folosit pentru fază, al doilea conductor pentru nulul de lucru, cel de-al treilea pentru nulul de protecţie. Între braţul lămpii şi corpul de iluminat va fi continuitate electrică, conexiunea în reţea se va realiza cu cleme de racord CDD 45 pentru iluminatul public. Toate corpurile de iluminat vor fi echipate cu siguranţe.

Obligaţiile executantului lucrării

La executarea lucrărilor, constructorul va respecta „Norme specifice de securitate a muncii”, care cuprind prevederi minimale obligatorii de protecţia muncii pentru prevenirea accidentelor de muncă, specifice curentului electric, cu efectele sale: electrocutarea şi arsurile. Cunoaşterea, respectarea şi aplicarea prezentelor norme de protecţia muncii sunt obligatorii pentru tot personalul angrenat în activităţi de exploatare, întreţinere, reparaţii, construcţii montaj şi cercetare – proiectare pentru instalaţii electrice.
 
Lucrările de montare a conductorului şi corpurilor de iluminat şi de racordare a circuitelor LEA JT din circuitul existent se vor executa cu scoaterea de sub tensiune a acestora, în baza programului încheiat cu UO MT - JT Năvodari şi a autorizaţiei de lucru. Şeful de lucrare împreună cu emitentul autorizaţiei de lucru vor stabili şi delimita zona de lucru.
 
Se vor respecta normele de protecţia muncii prevăzute în „Norme specifice de securitate a muncii”, ce cuprind măsurile de protecţia muncii legate de tehnologia de execuţie a lucrărilor de montaj şi a lucrărilor de exploatare. Se va avea în vedere să nu se blocheze drumurile cu materiale şi mijloace de transport. La lucrările în instalaţiile existente se vor lua suplimentar măsurile prevăzute în autorizaţia de lucru. Se va ţine cont de următoarele aspecte: scoaterea de sub tensiune, verificarea lipsei acesteia şi legarea la pământ şi în scurtcircuit a instalaţiilor la care se lucrează sau a celor aflate în apropiere; montarea de tăbliţe de avertizare; montarea de îngrădiri de protecţie; se va acorda o atenţie deosebită delimitării zonelor de lucru. În toate fazele de concepţie, proiectare şi execuţie, se vor urmări identificarea aspectelor semnificative de mediu, identificarea, evaluarea, limitarea sau eliminarea impactului negativ al instalaţiilor asupra mediului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Extinderea reţelei de iluminat public, înfiinţarea unui after school, drumuri reabilitate Proiecte implementate anul trecut de Primăria Pantelimon

09 Jan 2019 725

Moş Crăciun va ajunge, încărcat cu daruri, la elevii din comuna Pantelimon şi satele Pantelimon de Jos, Runcu, Nistoreşti şi Călugăreni

19 Dec 2018 710

Concert de zile mari Centenarul Marii Uniri, marcat de Primăria şi Consiliul Pantelimon

01 Dec 2018 804

Primarul Costel Armăşescu, la bilanţ „Vom face din Pantelimon o comună europeană. Doar împreună putem reuşi!“

16 Nov 2018 1210

Concurs de angajare la Primăria Pantelimon. Se caută un referent pentru Compartimentul financiar-contabil

22 Sep 2018 1100

Şcoala Gimnazială nr. 1 Pantelimon se pregăteşte de iarnă (document)

03 Sep 2018 1364

Copiii din comuna Pantelimon au parte de o vacanţă pe cinste. Daruri oferite de autoritatea publică locală

08 Aug 2018 1520

Muzică, voie bună şi un spectaculos foc de artificii Cum au sărbătorit locuitorii din Pantelimon Ziua Comunei (galerie foto)

30 Jul 2018 1348

„Cu cinste, preţuire şi bucurie“ Primăria Pantelimon promite zeci de surprize de Ziua Comunei

12 Jul 2018 1323

Proiecte mari implementate de Primăria Pantelimon pentru copii. Primarul Costel Armăşescu, despre noile investiţii

06 Jun 2018 1473

Primăria Pantelimon a primit răspuns de la APM Constanţa. Este vizat proiectul de reabilitare a drumurilor din satele Nistoreşti şi Călugăreni

12 May 2018 1496

Primăria Pantelimon continuă curăţenia de primăvară. Acţiuni în forţă în cimitirele arondate

12 Apr 2018 1842

Drumurile intravilane din satele Nistoreşti şi Călugăreni vor intra în reabilitare. Primarul Costel Armăşescu, despre proiectul de 7,1 milioane de lei

17 Mar 2018 1646

Drumuri asfaltate, sistemul de alimentare cu apă reabilitat Mai multe proiecte pe agenda de lucru a Primăriei Pantelimon

28 Feb 2018 952

E oficial. Costel Armășescu, primar al comunei Pantelimon

24 Nov 2017 2075