S-a rupt lanțul de iubire în Consiliul Local Constanța. USR-Plus și PSD au votat împotriva majorării gigacaloriei

  • Consiliul local al municipiului Constanţa s-a întrunit în ședință ieri, 30 septembrie
  • Cel mai important proiect de pe ordinea de zi viza majorarea prețului local al gigacaloriei, care s-ar fi dublat, conform propunerii
  • USR-Plus și PSD nu au votat identic, o parte abținându-se, iar o parte au votat împotrivă, dar nu a fost îndeajuns pentru PNL să treacă proiectul de vot
  • Astfel, valoarea gigacaloriei va rămâne la valoarea din iarna trecută, iar populația nu va plăti mai mult per gigacalorie – mai precis, cu subvenționare, consumatorul va plăti 250 de lei gigacaloria
 
 
Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, joi, 30 septembrie 2021, de la ora 12.00. Ședința online nu a fost lipsită de divergențe cauzate de situația gigacaloriei din Constanța.
 
Două proiecte ce vizau stabilirea prețului local și unul care reprezenta subvenționarea tarifului consumatorului au ridicat un val de nemulțumiri venit din atât din partea USR-Plus, cât și din partea PSD. Așadar, la vot, cele două proiecte nu au trecut de votul consilierilor local.
 
Mai exact, prețul gigacaloriei va rămâne la valoarea din sezonul rece precedent și nu va fi majorat la prețul de 1.034 de lei, iar consumatorul nu va plăti mai mult anul acesta, cum propuneau inițiatorii proiectului, adică 300 de lei, ci tot 250 de lei pe gigacalorie.
 
Cu 11 voturi pentru, 8 împotrivă și 7 abțineri, proiectul a fost respins, iar prețul nu va fi majorat la 1.043 lei. „Deci CET-ul va intra în faliment”, a spus răspicat Chițac, care a subliniat că nu mai există majoritate în consiliul local.

Înainte de votul asupra proiectului, au fost mai multe discuții și înțepări între liderii partidelor din CLM.
 
Dumitru Caragheorghe a luat primul cuvântul înainte de votul proiectelor.

„Având în vedere că punctele 8, 9 și 10 vorbesc despre termoficare, cât și despre buget și cheltuieli, iar pe ordinea de zi suplimentară nr. 2 există tariful la consumator, adică subvenția care se acordă populației la RADET sau Termoficare, aș propune să discutăm mai întâi proiectul de pe ordinea de zi suplimentară ca să știu cum ne raportăm la tariful de listă. Acest tarif este unul la care s-a ajuns după expertize externe și s-a luat în considerare o serie de pierderi datorată de rețeaua de distribuție, lipsa de investiții flagrantă și nepăsarea față de această situație. Considerăm că nu putem să mergem cu aprobarea acestui tarif, deși recunoaștem pertinența calcului de la acest moment, care ar fi trebuit să fie public cel puțin cu 2 ani în urmă, doar că lucrurile s-au băgat sub preș. Solicităm să avem proiectul privind subvenția la vot înainte de proiectul 8”, a spus Caragheorghe.
 

Ionuț Rusu i-a răspuns. Ionuț Rusu a spus că la punctul 8 că vorbim de 1.084 de lei prețul real, actual, care include tot ce înseamnă pierderile induse. „De ani de zile se duc efectiv în pământ. Când spun că banii se îngroapă în pământ, efectiv se îngroapă în pământ. Acest preț ar fi trebuie asumat de administrațiile precedente. S-a perpetuat o minciună și un pupulism. Actuala administrație Chițac suntem la momentul adevărului, fiind un lucru asumat. Mizeriile nu mai sunt ascunse sub preț. Realitatea este în fața constănțenilor. Am fost votați de oameni care au nevoie de noi ca să fim la fel de responsabili”, a spus Ionuț Rusu.


„Nu putem să votăm subvenția dacă nu avem tariful”, a spus Chițac. Costin Răsăuțeanu a intervenit. „Am auzit și mă așteptam să se dea vina pe grea moștenire, pe PSD. PSD e de vină și pentru că au scăzut temperaturile. Am auzit de pierderi și mizerii. Pierderea cea mai mare pe care noi trebuie să o suportăm - este pentru că am fost condamnați să suportăm Guvernul PNL-USR. Nu a explodat prețul gaze pe perioada guvernului dvs.? De ce dvs. cei de la PNL și USR nu ați fost de acord cu plafonarea prețului de la gaze și energie. Dacă plafonam, astăzi nu ne mai aflam în situația să umfăm tariful la 1.084 lei. Domnule Chițac, mergeți la București și faceți ceva”, a spus Răsăuțeanu.

„Vă invit la mine în birou să vorbim de chestia asta. Nu are nicio legătura creșterea la gaze cu pierderile din trecut. Ați avut un preț de referință de 598, față de el ați plătit subvenția de la 250, iar prețul real era 1.034. Faptul că nu s-a plătit prețul real este pentru că CET-ul a intrat în faliment, iar RADET-ul e aproape în faliment. Este pentru că nu ați plătit prețul real”, a spus Chițac.

Răsăuțeanu i-a urat succes primarului. Vergil Chițac a adăugat că „87 de milioane lei are CET-ul facturi neachitate. Către Transgaz au 40 de milioane. Dacă noi nu ne raportăm la prețul real, acest tarif va crește. Cei care sunt furnizori de gaz, oricând poate să ceară falimentul CET-ului. Dacă a intrat în faliment, am pus cruce și ne-am luat adio de la termoficarea Constanței. Efortul bugetului Constanței a fost de 73 de milioane de lei în 2021. Ca o notă, peste 15 milioane de euro este interzis printr-o directivă a UE, care spune că este ajutor de real. Prețul real de 1.084 de lei ne duce în situația următoare. Dacă am accepta o subvenție de la 250 la 1.043 am avea un efort bugetar de la 73 la 146 de milioane de lei. Deci, vă rog să rețineți! Am avut discuții cu domnul Caragheorghe. Nu putem să depășim 15 milioane de euro spre 2022. Vrem să schimbăm partea de transport a energiei, pentru asta semnăn un proiect de 22 milioane de euro. Nu putem face asta în ianuarie, februarie, martie. Dar să diminuăm pierderile pentru ultima parte a anului 2022. Urmând ca diferența să o rostogolim pe 2023. Efortul bugetar este extrem de mare. Anul viitor vin proiectele pe marile bulevarde”, a mai spus Chițac. A spus că o să semneze și 1 Mai - 6 milioane de euro.

„Dacă va fi gata SF-ul pentru Spitalul Municipal Constanța, în decembrie îl introducem pe PNRR. Dacă nu suntem conștienți, responsabili, vom ajunge să nu mai putem plăti aceste eforturi”, a spus Chițac.

„Pe cetățean îl ducem la un efort de 50 de lei pe gigacalorie (n.r. de la 250 la 300 lei). Dacă până acum plătea cetățeanul 250 de lei pe februarie, el va plăti 300. Noi vom plăti 700. Trebuie să fim responsabili și să ne gândim la viitorul orașului”, a spus edilul.

„Domnul primar a spus mai multe adevăruri, dintre care o să fac referire la două. A subliniat faptul că acest tarif nu include creșterile utilităților din piață. Sunt alți factori care au dus la acest tarif de 1.043 de lei. Am aflat și noi și nu este bine că se întâmplă lucrul acesta. De ce ar trebui să crească acest tarif de la 250 la 300 de lei pentru consumator...? Din cauza problemelor consumatorii rămân cu calorifere reci și suportă o creștere de 50 lei. O chestie care nu este normală în acest moment. Un alt adevăr este acela că aceste subvenții sunt acordate într-un plafon. Perfect de acord. Se rostogolesc aceste subvenții în anii următori. Pe fonduri europene, vor fi făcute recepții ale proiectelor și de la an la an va scade tariful”, a adăugat Dumitru Caragheorghe.

„Am auzit o pledoarie mai devreme, cum domnul primar își făcea campanie electorală. Se lăuda cu proiectele PSD. Iar cum domnul Caragheorghe este afectat de prețul local pe care trebuie să-l plătească consumatorul clasei. Să intrăm în ordinea de zi și să votăm prețul la tariful pentru consumatorul casnic la sfârșit”, a spus Răsăuțeanu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 491

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 697

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 860

Costin Răsăuțeanu deschide listele PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța

27 Mar 2024 846

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 458

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 349

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 615

Un spațiu comercial, situat în incinta Grupului Școlar „Virgil Madgearu“, preluat în domeniul privat al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Mar 2024 377

Primăria Constanța va concesiona Șantierului Naval Constanța SA un imobil situat pe bulevardul Tomis (DOCUMENT)

26 Mar 2024 452

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 503

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 511

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 408

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 534

Ședință CLM Constanța Apartenența la domeniul privat al municipiului Constanța a două terenuri, printre proiectele de pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 568

Ședința CLM Constanța Reabilitarea a trei stații de transport în comun la capete de linii Cireșica, Pescărie și Poarta 1, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 566