Salariaţii de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu ameninţă „Luăm în calcul posibilitatea de a nu mai deservi aeronavele civile şi militare”

Situaţie tensionată la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu (AIMK). Pentru că nu îşi primesc salariile la timp, angajaţii ameninţă că iau în calcul o grevă. Directorul AIMK, Cristian Moldovanu, susţine că „situaţia nu e chiar atât de dezastruoasă”, însă recunoaşte că „oamenii au dreptate, e normal să fie supăraţi”.
 
Salariaţii Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu spun că, din luna aprilie a acestui an, drepturile salariale nu mai sunt acordate la termen, adică pe data de 9, respectiv 24 a lunii. Iniţial, susţine Cristian Fotu, preşedintele Sindicatului Independent al AIMK, doar în cazul şefilor de compartimente au existat întârzieri de două, trei zile. Din vara acestui an însă, situaţia s-a generalizat, acordarea salariilor întârziind pentru toţi angajaţii, chiar şi cu 12 zile. „Bugetul de venituri şi cheltuieli nu acoperă salariile”, a declarat Fotu, menţionând că această problemă a fost adusă şi la cunoştinţa Ministerului Transporturilor, prin mai multe note de informare, dar şi cu ocazia câtorva deplasări la Bucureşti.

Cristian Fotu a declarat, de asemenea, că pentru a evita aceste întârzieri, o comisie paritară patronat - sindicat a AIMK a decis schimbarea datelor de acordare a drepturilor salariile. Astfel, în loc de 9 şi 24 ale fiecărei luni, salariaţii ar urma să îşi primească salariile pe 15 şi pe 30. Atâta doar că această decizie a intrat în vigoare abia luna aceasta şi, deci, rămâne de văzut în ce măsură problemele cu banii vor mai exista sau nu.
Cert este însă că, dacă situaţia nu se remediază, salariaţii Aeroportului Mihail Kogălniceanu iau în calcul, în primă instanţă, o grevă japoneză. Ulterior, ei nu exclud, în funcţie de evoluţia lucrurilor, o grevă generală. „Luăm în calcul posibilitatea de a nu mai deservi aeronavele civile şi militare”, a avertizat Cristian Fotu, lider de sindicat.
Conform declaraţiilor acestuia, până la finalul anului este nevoie de 13 miliarde de lei vechi pentru acoperirea salariilor, potrivit clauzelor contractului colectiv de muncă.
 
„Banii ajung mai târziu în conturi”
 
Mult mai relaxat decât salariaţii, directorul general al AIMK, Cristian Moldovanu, a admis că sunt într-adevăr nişte întârzieri în acordarea salariilor, dar susţine că „situaţia nu e chiar atât de dezastruoasă”. „Au existat întârzieri şi de 12 zile. Banii ajung mai târziu în conturi. Acum două luni am făcut o propunere, pentru ca zilele de salariu să fie schimbate, iar noile date să fie 15 şi 30. Dar propunerea se aplică din octombrie”. Moldovanu a explicat că problemele sunt cauzate de faptul că „fondul de salarii aprobat prin buget este mai mare decât cel care rezultă din aplicarea contractului colectiv de muncă”, situaţie care, spune el, s-ar datora vechilor conduceri ale instituţiei.

Totodată, directorul aeroportului a declarat că această diferenţă ar consta în primele salariaţilor, pe care, spune el, dacă la finalul anului, atunci când se va trage linie, vor exista fonduri suficiente, conducerea le va acorda angajaţilor.
AIMK are o organigramă de 290 de angajaţi. În prezent, 20 de posturi sunt vacante şi nu se vor face angajări. Aşadar, cu întârzierea salariilor se confruntă 270 de angajaţi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aeroportul Mihail Kogălniceanu cumpără servicii de identificare a alertelor de securitate cibernetice! Iată care este valoarea contractului

23 Apr 2024 289

Județul Constanța Urmărire ca în filme, în Mihail Kogălniceanu - A condus fără permis, a fugit de poliție, a abandonat autoturismul, a fost prins și încarcerat pentru 24 de ore

22 Apr 2024 676

Infracțiuni rutiere, depistate de polițiști pe raza județului Constanța. Au fost întocmite dosare penale

20 Apr 2024 559

APM Constanța Undă verde de la Mediu pentru extinderea zonei de exploatare de către Celco SA

18 Apr 2024 340

Județul Constanța Încă o dronă a fost observată în zona Bazei Aeriene 57 „Mihail Kogălniceanu”!

18 Apr 2024 907

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 392

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără mobilier școlar!

17 Apr 2024 444

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 809

Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului!

16 Apr 2024 559

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 467

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 531

Știri Constanța Teribilism pe DN2A! Un motociclist a fost prins cu o viteză enormă de politiști

13 Apr 2024 557

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, înlocuiește branșamentele de la locuințele multifamiliale

11 Apr 2024 524

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a atribuit un nou contract pentru renovarea blocurilor (DOCUMENT)

09 Apr 2024 489

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 447