Schimbarea la față a zonei peninsulare. Cum vrea primarul Constanței să îi stimuleze pe oameni să își repare clădirile istorice


Primarul Vergil Chițac a declarat pe 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că dorește să găsească cea mai bună soluție pentru a reabilita și refațadiza clădirile din zona istorică.

De altfel, el speră să găsească un proiect care să vină în continuarea actualei măsuri de supraimpozitare pentru acele clădiri și terenuri care se află într-o stare avansată de degradare, prin stimularea proprietarilor să le readucă la viață. Refațadizarea și recondiționarea poate să fie făcută, pe viitor, prin două modalități – fie pe bani proprii și proprietarul scapă o perioadă de impozitul pe clădire, fie să se împrumute de la municipalitate, să facă lucrările și apoi primăria va recupera banii de la proprietar, în rate, fără dobândă.

Proiectul ar putea să fie început spre finele anului, dacă se va găsi căile legale pentru a putea fi aplicabilă ceea ce își dorește primarul Vergil Chițac.

„Acesta este un program pe care o să îl concepem și care va avea un orizont mai lung și se cheamă Reconstrucția și refațadizarea clădirilor, în special din zona centrală – zona istorică. Aici avem două abordări. Există una pe care trebuie să o aplic. Este vorba de HCL 27/2016, care spune că dacă aceste clădiri sunt neîntreținute, imobile în general, cuprizând terenuri și clădiri, atunci ele se pot impozita suplimentar și știți cum se face – e bună hotărârea. Poliția locală lucrează la inventarierea clădirilor din zona centrală, care nu sunt îngrijite. Se face o fișă pentru fiecare clădire. Poliția locală îi face un calcul și în funcție de gradul de degradare se supraimpozitează – cu 300, 400 sau 500%. Acesta este aspectul prin care îi spunem să facă ceva.

Dar în același timp lucrăm și la ceea ce înseamnă... dacă oamenii au bani, uneori sunt dispuși ca să se împrumute sau au bani să facă lucrul acesta. Atunci venim și spunem, dacă faceți lucrul acesta, o perioadă de timp, nu am stabilit încă cât, vă scutim de impozitul pe clădire. Alt aspect, există situația în care oamenii chiar nu au bani. Lucrăm la o modalitate legală, prin împrumuturi sau din fonduri special puse la dispoziție din bugetul primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, după care să recuperăm banii de la ei fără să percepem dobândă. Vrem să le îmbinăm pe amândouă. Altfel, nu putem. Eu lucrez la proiectul acesta împreună cu Poliția Locală, cu Dumitru Caragheorghe – fiind iubitor de istorie, consilier local, am format și un grup de lucru cu cei doi și cu Urbanismul și cu SPIT. Noi trebuie să le furnizăm oamenilor și niște reguli urbanistice atunci când își repară și refațadizează clădirile”, a spus Vergil Chițac.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pe un butoi cu pulbere! Direcția de Asistență Socială din Primăria Constanța are doi directori executivi - unul pe funcție și altul în concediu de odihnă!

17 Apr 2021 4034

Amplă acțiune de plantare de copaci la Constanța! Unde au loc evenimentele (galerie foto)

16 Apr 2021 607

Primarul Chițac îi invită pe constănțeni la o acțiune de plantare de copaci în parcul Tăbăcărie

15 Apr 2021 703

Primăria Constanța este bună de plată! Directorul suspendat de primarul Chițac a câștigat procesul

13 Apr 2021 2596

Chițac a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța. Ce măsuri intră în vigoare

13 Apr 2021 1097

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Ce măsuri se aplică în Constanța începând de mâine

10 Apr 2021 2088

„Pretențiile“ lui Chițac de la Mazăre! Euro și dolari. Sumele defalcate pe dosare

10 Apr 2021 1693

Dosarul Retrocedărilor U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului

06 Apr 2021 1000

Șapte cauze au fost înregistrate pe rolul Tribunalului. Primăria Constanța vrea să recupereze în civil prejudiciile din dosarul Retrocedărilor

06 Apr 2021 471

Bursele de merit au crescut „bizar” cu 50%. Vergil Chițac va trimite auditul primăriei în școlile din Constanța din cauza numărului de burse

27 Mar 2021 1473

Nemulţumiri la Constanţa Memoriu „pentru ca municipiul să nu rămână fără singura pistă de atletism!”

24 Mar 2021 3747

Comandamentul Litoral 2021, la pas prin stațiunea Mamaia. Ce nereguli au descoperit

23 Mar 2021 738

Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe strada Corneliu Coposu din Palazu Mare îi cer primarului Chițac să nu autorizeze construcția unui bloc în cartier

23 Mar 2021 2758

Primarul Vergil Chițac a aflat de ce este scăzută natalitatea în Constanța

22 Mar 2021 857

Sondaj de opinie Ați renunța să circulați vinerea, în Constanța, cu mașina personală, pentru a crea un mediu mai curat?

22 Mar 2021 849