Schimbarea la față a zonei peninsulare. Cum vrea primarul Constanței să îi stimuleze pe oameni să își repare clădirile istorice


Primarul Vergil Chițac a declarat pe 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că dorește să găsească cea mai bună soluție pentru a reabilita și refațadiza clădirile din zona istorică.

De altfel, el speră să găsească un proiect care să vină în continuarea actualei măsuri de supraimpozitare pentru acele clădiri și terenuri care se află într-o stare avansată de degradare, prin stimularea proprietarilor să le readucă la viață. Refațadizarea și recondiționarea poate să fie făcută, pe viitor, prin două modalități – fie pe bani proprii și proprietarul scapă o perioadă de impozitul pe clădire, fie să se împrumute de la municipalitate, să facă lucrările și apoi primăria va recupera banii de la proprietar, în rate, fără dobândă.

Proiectul ar putea să fie început spre finele anului, dacă se va găsi căile legale pentru a putea fi aplicabilă ceea ce își dorește primarul Vergil Chițac.

„Acesta este un program pe care o să îl concepem și care va avea un orizont mai lung și se cheamă Reconstrucția și refațadizarea clădirilor, în special din zona centrală – zona istorică. Aici avem două abordări. Există una pe care trebuie să o aplic. Este vorba de HCL 27/2016, care spune că dacă aceste clădiri sunt neîntreținute, imobile în general, cuprizând terenuri și clădiri, atunci ele se pot impozita suplimentar și știți cum se face – e bună hotărârea. Poliția locală lucrează la inventarierea clădirilor din zona centrală, care nu sunt îngrijite. Se face o fișă pentru fiecare clădire. Poliția locală îi face un calcul și în funcție de gradul de degradare se supraimpozitează – cu 300, 400 sau 500%. Acesta este aspectul prin care îi spunem să facă ceva.

Dar în același timp lucrăm și la ceea ce înseamnă... dacă oamenii au bani, uneori sunt dispuși ca să se împrumute sau au bani să facă lucrul acesta. Atunci venim și spunem, dacă faceți lucrul acesta, o perioadă de timp, nu am stabilit încă cât, vă scutim de impozitul pe clădire. Alt aspect, există situația în care oamenii chiar nu au bani. Lucrăm la o modalitate legală, prin împrumuturi sau din fonduri special puse la dispoziție din bugetul primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, după care să recuperăm banii de la ei fără să percepem dobândă. Vrem să le îmbinăm pe amândouă. Altfel, nu putem. Eu lucrez la proiectul acesta împreună cu Poliția Locală, cu Dumitru Caragheorghe – fiind iubitor de istorie, consilier local, am format și un grup de lucru cu cei doi și cu Urbanismul și cu SPIT. Noi trebuie să le furnizăm oamenilor și niște reguli urbanistice atunci când își repară și refațadizează clădirile”, a spus Vergil Chițac.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR Constanţa a lansat petiţia „STOP vânzării plajelor din Mamaia! Acestea sunt ale constănţenilor, nu ale lui Chiţac, PNL şi PSD“

27 Mar 2023 362

Arhiepiscopia Tomisului l-a dat în judecată pe primarul Constanței „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“ (MOTIVARE)

27 Mar 2023 4282

UPDATE Cine le va administra? Reabilitate cu bani din PNDL, două creșe din Constanța sunt pustii! Nu au primit autorizaţii necesare pentru funcționare

26 Mar 2023 1120

Primarul Vergil Chiţac, mesaj de Ziua Greciei „La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!“

25 Mar 2023 532

Primarul Chițac a semnat oficial încetarea contractului de management al Feliciei Ovanesian

24 Mar 2023 924

Decizia primarului Chițac care a scos-o din sărite pe Felicia Ovanesian! (DOCUMENT)

23 Mar 2023 4405

Primarul Vergil Chițac „Instanța ne-a dat dreptate! Reamenajăm și modernizăm locurile de joacă din Constanța“

21 Mar 2023 641

Situația incertă a celui mai mare teren de pe traseul bulevardului Madrid, vizat de expropriere La OCPI figurează intravilan, Primăria l-a evaluat și îl despăgubește ca extravilan! Ce spun părțile implicate? (DOCUMENT)

14 Mar 2023 3863

Profesor universitar Marina Cap-Bun, de la Universitatea Ovidius, premiată în cadrul Galei Femeilor Liberale

12 Mar 2023 1664

Primarul Vergil Chițac „S-au încheiat lucrările de reabilitare și modernizare de la Școala 16 Marin Ionescu Dobrogianu“ (GALERIE FOTO)

11 Mar 2023 693

Primarul Vergil Chițac(PNL) a anunțat că îi retrage atribuțiile viceprimarului USR, Florin Cocargeanu. Care a fost reacția acestuia? (VIDEO)

10 Mar 2023 2323

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze“. Mesaj descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1227

Începe evaluarea secretarului general al municipiului Constanța, Fulvia Dinescu! Cine-i va nota performanțele profesionale? (DOCUMENT)

06 Mar 2023 2060

Primarul Vergil Chițac a emis o dispoziție de suspendare a activității comerciale pentru o firmă care a atacat Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța

06 Mar 2023 10274

Consilierul local Daniel Georgescu îi cere primarului Chițac ca ședințele CL să se desfășoare în format fizic

27 Feb 2023 924