Schimbarea la față a zonei peninsulare. Cum vrea primarul Constanței să îi stimuleze pe oameni să își repare clădirile istorice


Primarul Vergil Chițac a declarat pe 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că dorește să găsească cea mai bună soluție pentru a reabilita și refațadiza clădirile din zona istorică.

De altfel, el speră să găsească un proiect care să vină în continuarea actualei măsuri de supraimpozitare pentru acele clădiri și terenuri care se află într-o stare avansată de degradare, prin stimularea proprietarilor să le readucă la viață. Refațadizarea și recondiționarea poate să fie făcută, pe viitor, prin două modalități – fie pe bani proprii și proprietarul scapă o perioadă de impozitul pe clădire, fie să se împrumute de la municipalitate, să facă lucrările și apoi primăria va recupera banii de la proprietar, în rate, fără dobândă.

Proiectul ar putea să fie început spre finele anului, dacă se va găsi căile legale pentru a putea fi aplicabilă ceea ce își dorește primarul Vergil Chițac.

„Acesta este un program pe care o să îl concepem și care va avea un orizont mai lung și se cheamă Reconstrucția și refațadizarea clădirilor, în special din zona centrală – zona istorică. Aici avem două abordări. Există una pe care trebuie să o aplic. Este vorba de HCL 27/2016, care spune că dacă aceste clădiri sunt neîntreținute, imobile în general, cuprizând terenuri și clădiri, atunci ele se pot impozita suplimentar și știți cum se face – e bună hotărârea. Poliția locală lucrează la inventarierea clădirilor din zona centrală, care nu sunt îngrijite. Se face o fișă pentru fiecare clădire. Poliția locală îi face un calcul și în funcție de gradul de degradare se supraimpozitează – cu 300, 400 sau 500%. Acesta este aspectul prin care îi spunem să facă ceva.

Dar în același timp lucrăm și la ceea ce înseamnă... dacă oamenii au bani, uneori sunt dispuși ca să se împrumute sau au bani să facă lucrul acesta. Atunci venim și spunem, dacă faceți lucrul acesta, o perioadă de timp, nu am stabilit încă cât, vă scutim de impozitul pe clădire. Alt aspect, există situația în care oamenii chiar nu au bani. Lucrăm la o modalitate legală, prin împrumuturi sau din fonduri special puse la dispoziție din bugetul primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, după care să recuperăm banii de la ei fără să percepem dobândă. Vrem să le îmbinăm pe amândouă. Altfel, nu putem. Eu lucrez la proiectul acesta împreună cu Poliția Locală, cu Dumitru Caragheorghe – fiind iubitor de istorie, consilier local, am format și un grup de lucru cu cei doi și cu Urbanismul și cu SPIT. Noi trebuie să le furnizăm oamenilor și niște reguli urbanistice atunci când își repară și refațadizează clădirile”, a spus Vergil Chițac.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 275

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 590

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 265

Licitații publice Primăria caută o firmă care să reabiliteze energetic Școala Gimnazială nr.33 „Anghel Saligny” din Constanța!

24 Apr 2024 238

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 287

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 367

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 910

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 639

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 435

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 532

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 493

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 810

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 362

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4771

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2947