Schimbarea la față a zonei peninsulare. Cum vrea primarul Constanței să îi stimuleze pe oameni să își repare clădirile istorice


Primarul Vergil Chițac a declarat pe 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă că dorește să găsească cea mai bună soluție pentru a reabilita și refațadiza clădirile din zona istorică.

De altfel, el speră să găsească un proiect care să vină în continuarea actualei măsuri de supraimpozitare pentru acele clădiri și terenuri care se află într-o stare avansată de degradare, prin stimularea proprietarilor să le readucă la viață. Refațadizarea și recondiționarea poate să fie făcută, pe viitor, prin două modalități – fie pe bani proprii și proprietarul scapă o perioadă de impozitul pe clădire, fie să se împrumute de la municipalitate, să facă lucrările și apoi primăria va recupera banii de la proprietar, în rate, fără dobândă.

Proiectul ar putea să fie început spre finele anului, dacă se va găsi căile legale pentru a putea fi aplicabilă ceea ce își dorește primarul Vergil Chițac.

„Acesta este un program pe care o să îl concepem și care va avea un orizont mai lung și se cheamă Reconstrucția și refațadizarea clădirilor, în special din zona centrală – zona istorică. Aici avem două abordări. Există una pe care trebuie să o aplic. Este vorba de HCL 27/2016, care spune că dacă aceste clădiri sunt neîntreținute, imobile în general, cuprizând terenuri și clădiri, atunci ele se pot impozita suplimentar și știți cum se face – e bună hotărârea. Poliția locală lucrează la inventarierea clădirilor din zona centrală, care nu sunt îngrijite. Se face o fișă pentru fiecare clădire. Poliția locală îi face un calcul și în funcție de gradul de degradare se supraimpozitează – cu 300, 400 sau 500%. Acesta este aspectul prin care îi spunem să facă ceva.

Dar în același timp lucrăm și la ceea ce înseamnă... dacă oamenii au bani, uneori sunt dispuși ca să se împrumute sau au bani să facă lucrul acesta. Atunci venim și spunem, dacă faceți lucrul acesta, o perioadă de timp, nu am stabilit încă cât, vă scutim de impozitul pe clădire. Alt aspect, există situația în care oamenii chiar nu au bani. Lucrăm la o modalitate legală, prin împrumuturi sau din fonduri special puse la dispoziție din bugetul primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, după care să recuperăm banii de la ei fără să percepem dobândă. Vrem să le îmbinăm pe amândouă. Altfel, nu putem. Eu lucrez la proiectul acesta împreună cu Poliția Locală, cu Dumitru Caragheorghe – fiind iubitor de istorie, consilier local, am format și un grup de lucru cu cei doi și cu Urbanismul și cu SPIT. Noi trebuie să le furnizăm oamenilor și niște reguli urbanistice atunci când își repară și refațadizează clădirile”, a spus Vergil Chițac.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 468

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 337

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4152

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2809

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1385

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 652

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 922

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 849

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 658

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1211

Licitații Constanța Investiție estimată la trei milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic Tomis (DOCUMENT)

12 Apr 2024 459

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 514

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 621

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că a început noi lucrări

08 Apr 2024 5423

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3609