Administratie locala

Şedinţa CLM Constanţa, „câmp de luptă“ PSD - PNL Făgădău - „Voi relua aceste proiecte ori de câte ori va fi nevoie“ (galerie foto)

În prag de campanie electorală, şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa a fost ceva mai „înfierbântată“, iar proiecte repuse pe tapet de către primarul Decebal Făgădău nu au obţinut susţinerea necesară. Din totalul celor 42 de proiecte de hotărâre supuse votului, doar cinci au picat, deoarece aveau nevoie de susţinerea a două treimi din totalul consilierilor municipali.
 
Deşi edilul-şef a încercat să inducă ideea că refuzul consilierilor PNL vine doar pe fondul apropiatei dispute electorale, votul lor „împotrivă“ nu are câtuşi de puţin efectul atragerii de voturi, având în vedere că vorbim despre categorii sociale diferite şi unele dintre ele numeroase.
 
Proiectul cu numărul 13 de pe ordinea de zi a întrunirii CLM Constanţa a fost cu ghinion. Acesta viza transmiterea dreptului de folosinţă gratuită, pe perioada existenţei construcţiei, asupra terenului în suprafaţă de 300 mp situat pe bulevardul Mamaia, intersecţie cu bulevardul Aurel Vlaicu, Arhiepiscopiei Tomisului, în vederea construirii Capelei Tinerilor. Liberalii s-au opus, gestul lor fiind anunţat şi motivat de consilierul municipal Romeo Rezeanu. Acesta a atras atenţia că numărul mare de biserici care au apărut în oraş „este o agresiune la adresa urbanismului local, în contextul în care nu avem grădiniţe, şcoli şi spitale, ceva nu este în regulă. Arhiepiscopia s-a obişnuit să meargă pe contrasens. Acest proiect a primit aviz negativ în Comisia de urbanism“, a subliniat reprezentantul PNL.
 
Mai mult, pentru că Arhiepiscopia Tomisului şi-a permis să ridice un lăcaş fără a avea autorizaţie de construcţie, Rezeanu a solicitat ca „Primăria să verifice legalitatea tuturor bisericilor din Constanţa şi dacă au avize ISU“.
 
În replică, primarul Decebal Făgădău a calificat intervenţia drept „stupidă“, în contextul în care, susţine acesta, în subsolul imobilului ar urma să funcţioneze un centru medical destinat persoanelor nevoiaşe. Cât priveşte ilegalitatea ridicării unor lăcaşuri de cult, Decebal Făgădău a fost cât se poate de clar: „Nu voi demola nicio biserică şi voi milita ca toate bisericile să fie legale“.

Patru… unul după altul

Aceeaşi soartă au avut-o şi proiectele de hotărâre 24, 25, 26 şi 27. Primul se referea la retragerea dreptului de administrare al RAEDPP Constanţa asupra unui imobil situat în parcul Tăbăcărie şi transmiterea acestuia în administrarea Serviciului public de asistenţă socială Constanţa. Concret, este vorba despre un spaţiu în care, de câţiva ani, sunt adăpostite pe timpul iernii persoane fără adăpost. Consilierul PNL Cristina Văsii a afirmat că locaţia nu este oportună şi a apreciat că ar fi nevoie de un alt spaţiu, în altă zonă, cu atât mai mult cu cât acolo figurează că ar funcţiona o sală de calculatoare. „Propun să se închirieze un alt spaţiu, aşa cum se procedează pentru cluburile de pensionari“, a adăugat consiliera PNL.
 
Şeful administraţiei locale a menţionat că acolo nu a funcţionat niciodată o sală de calculatoare. „Spaţiul indicat nu va obţine aviz ISU, deci nu va putea funcţiona ca o sală de calculatoare“, a conchis Făgădău, fără a-i convinge pe aleşi să susţină proiectul de hotărâre respectiv.

Proiectele 25, 26 şi 27 au revenit în atenţia membrilor CLM Constanţa, dar fără succes. „Am propus trei proiecte care nu au trecut, pentru că s-au gândit prin prisma politică“, a opinat edilul-şef. Proiectele respective se refereau la trecerea în domeniul public al municipalităţii a Stadionului Farul, a Palatului Copiilor şi a complexului sportiv de pe strada Badea Cârţan.
 
Consilierul PNL Victor Constantin a propus municipalităţii ca, în primul rând, să se facă demersurile necesare pentru preluarea siglei Clubului Farul şi a palmaresului acestuia, „şi apoi să soluţionăm statutul real al acestui obiectiv“. Totodată, colegul său de partid Romeo Rezeanu a propus „să aşteptăm până în primăvară să vedem cum se termină cu preluarea stadionului, să vedem ce prejudiciu se stabileşte, dar şi cum se vor termina nişte procese pe care le are Primăria, şi apoi să supunem la vot trecerea în administrare a obiectivului“.
 
Deşi s-a încercat convingerea consilierilor PNL că destinaţiile obiectivelor respective nu vor fi schimbate, proiectele nu au întrunit numărul necesar de voturi. „Avem puterea şi voinţa de a le igieniza (n.r. referire la cele trei obiective - Stadionul, Palatul Copiilor şi complexul sportiv de pe strada Badea Cârţan) şi a le face funcţionale. Nu avem 100 de milioane pentru un stadion nou. Am discutat cu ministrul Lipă referitor la baza sportivă de pe Badea Cârţan şi Stadionul Farul. Nu ştiu cum îi voi spune că nu am întrunit susţinerea consilierilor. Referitor la Palatul Copiilor, Ministerul Educaţiei nu poate administra obiectivul. Voi relua aceste proiecte ori de câte ori va fi nevoie“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Atenţie la proiectul privind preluarea Palatului Copiilor!

Intervenţia vicepreşedintelui Tomis Cart, Gigel Bocioiu, avea să tragă un alt semnal de alarmă. Acesta a subliniat faptul că Palatul Copiilor are mai multe clădiri şi o suprafaţă de teren de 11,8 hectare. „Eu nu am găsit acest teren pe care se află pista de karting, terenul de fotbal, de baschet etc. în proiectul de hotărâre. Vreţi să preluaţi, e bine, dar în totalitate. De ce doar câteva corpuri? Acolo sunt interese imobiliare, este adevărat“, a avertizat Gigel Bocioiu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Impozit majorat cu 500% de Primăria Constanţa pentru o firmă cipriotă. Iată despre ce este vorba (document)

26 Dec 2017 1411

Au crescut bursele elevilor acordate de municipalitate

01 Nov 2017 1405

Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat pe tot parcursul sezonului rece la Constanţa

01 Nov 2017 957

PNL Constanţa îl somează pe Decebal Făgădău să ajusteze tarifele din contractul cu Polaris M Holding şi să îşi asume răspunderea pentru situaţia creată (galerie foto)

02 Oct 2017 1858

Declarațiile primarului Decebal Făgădău, în urma ședinței ordinare a CLM

29 Sep 2017 1629

Proiectul iniţiat de Făgădău privind stingerea datoriilor către Polaris M Holding nu s-a mai discutat în comisia de specialitate

22 Sep 2017 2320

Cotidianul ZIUA de Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi Consiliului Local Municipal modificarea hotărârilor privind acordarea titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem (galerie foto + documente)

31 Aug 2017 3725

În şedinţa CLM din 31 iulie, se vor discuta şi proiecte de hotărâre privind finanţarea mai multor echipe sportive din Constanţa

27 Jul 2017 1177

Acuzații aduse în ședința CLM Constanța „Au apărut șerpi, șobolani morți!“ Ce a răspuns primarul Făgădău

01 Jul 2017 3079

Şedinţă de Consiliu Local Ce proiecte propune Făgădău - rectificare bugetară, garantarea unui împrumut şi impozite mărite pentru clădiri-ruină

26 Jun 2017 2229

USR Constanţa face „ţăndări“ regulamentul privind suprafaţa minimă de spaţii verzi Ce amendamente au depus în atenţia primarului şi a Consiliului Local!

21 Jun 2017 5656

Proiect de 84 de milioane de euro Municipalitatea Constanţa cofinanţează modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare

01 Jun 2017 979

Proiecte de Consiliu Local iniţiate de Făgădău Preluarea Stadionului Farul, a Stadionului de Rugby Farul, a Complexului Sportiv „Badea Cârţan“ şi a bazei sportive „Triunghi“ (documente)

24 May 2017 5822

Burse mărite pentru elevii din municipiul Constanța. Proiectul de hotărâre, votat în unanimitate

28 Apr 2017 3494

Primarul Decebal Făgădău promite marea cu sarea constănţenilor „Avem o listă impresionantă de proiecte“

01 Apr 2017 4384

Aleşii locali din opoziţie îi cer lui Făgădău să prezinte bugetul şi un raport despre starea oraşului

07 Mar 2017 1273

Şedinţă cu ţipete şi scântei la CLM Constanţa. Constănţeni vs aleşii locali. Iată ce proiecte au fost votate!

01 Feb 2017 960

Se închid două cluburi ale pensionarilor din municipiul Constanţa (document)

28 Jan 2017 3105

Decebal Făgădău - „Încheiem anul fără presiunea că se va opri căldura!“

23 Dec 2016 1889

Este vizată căldura. Făgădău explică unde merg banii Constanţa a primit 25 de milioane de lei

22 Dec 2016 2257

UPDATE 1. Decebal Făgădău „Sunt zone ce necesită atenţia comunităţii“

31 Oct 2016 2755

Decebal Făgădău, despre preţul gigacaloriei - „Până la finele lunii, sper să vin cu veşti bune“

11 Oct 2016 2612

Făgădău dă temă de lucru tuturor consilierilor municipali

11 Oct 2016 1308

Şedinţă de îndată a CLM Constanţa. Despre ce este vorba (document)

07 Oct 2016 1763

Sondaj de opinie Respondenţii nu vor ca Primăria Constanţa să subvenţioneze abonamentele RATC şi pentru cei cu venituri de 1.250 de lei

03 Oct 2016 1660

Mai mulţi pensionari vor avea gratuitate la transport Cum se va salva şi transforma RATC în societate pe acţiuni

01 Oct 2016 2103

Vrei bani de la stat… prestezi Beneficiarii venitului minim garantat, scoşi la muncă după program (document)

29 Aug 2016 7118

Primăria Constanţa face studii pentru evaluarea activităţii regiilor din subordine

29 Aug 2016 1029

Făgădău nu renunţă. Votul PNL şi PMP în CLM este decisiv! Cartier pentru rromi, centru de incluziune socială sau Henri Coandă II?! (document)

27 Aug 2016 13967

Primul Consiliu Local Municipal post-Mazăre Cine decide soarta Constanţei în următorii patru ani alături de Decebal Făgădău (galerie foto)

24 Jun 2016 3768

Ora bilanţului Făgădău predă ştafeta viitorului Consiliu Local. Despre demisie.... pauză!

30 May 2016 1931

UPDATE Decebal Făgădău a ajuns la Biroul Electoral Judeţean (galerie foto+audio)

26 Apr 2016 1816

Se pune taxare în singura parcare supraetajată şi gratuită din Constanţa. Cum este posibil? Explicaţii de la Făgădău (document)

25 Apr 2016 5048

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat, miercuri, în şedinţă ordinară (document)

22 Apr 2016 2142

Plagiat în Consiliul Local?! Mihai Petre - „Ideile de bază a trei proiecte de hotărâre se regăsesc în programul «Restart Constanţa»“

21 Apr 2016 3188

CLM Constanţa a elaborat un regulament după care va acorda finanţare nerambursabilă (documente)

31 Mar 2016 1386

Editorial Constanţa l-a umilit pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu!

31 Mar 2016 2866

După schilodirea parcului Tăbăcărie Decebal Făgădău „ameninţă“ cu un nou parc, după ce va "mutila" Piaţa Tomis III (galerie foto)

16 Mar 2016 4768

Făgădău vrea o nouă asociaţie care să gestioneze turismul şi taxa de promovare a staţiunii Mamaia

15 Mar 2016 1164

Proiectul privind câinii comunitari, în atenţia CLM

15 Mar 2016 1252

Piaţa Tomis III se transformă în parc? S-a terminat cu comerţul neautorizat!

15 Mar 2016 11855

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 2422

Proiecte cu iz electoral, votate în unanimitate în CLM Constanţa

24 Feb 2016 1879

Noi schimbări în CLM Constanţa Palmaresul PSD mai acaparează două funcţii!?

16 Dec 2015 3720

Un nou club pentru pensionari

28 Nov 2015 974

Situaţie fără precedent în Consiliul Local Constanţa, după demisia lui Valentin Surghie!

21 Nov 2015 2287

Promisiunea electorală a lui Mazăre, concretizată de Făgădău? Primăria Constanţa, o nouă încercare de preluare a CET Palas

05 Nov 2015 1885

Pistele pentru biciclete, motiv de disputa Masterplanul va decide soarta pistelor velo

14 Oct 2015 1244

Trofeul „Chiulangiul mandatului“ îi revine consilierului PNL Virgil Lixandru! Pe podium se clasează şi Valentin Surghie, PSD! Consilierii locali chiulesc cu cap

09 Oct 2015 2329

Decebal Făgădău convoacă aleşii municipali pe 13 octombrie Haos în CLM Constanţa (galerie foto)

08 Oct 2015 1718