Tensiuni la şedinţa Consiliului Local din Deleni (galerie foto)

În cursul zilei de miercuri consilierii locali din Deleni s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind incluse trei proiecte: „Proiect de hotărâre privind aprobarea intabulării loturilor rezultate în urma dezmembrării parcelei A12 aferente teren staţie de biogaz (iniţiator primarul Dan Marian), „Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuielilor pe anului 2013, trimestrul IV” (iniţiator primarul Dan Marian) şi „Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii valabilităţii PUZ nr.55/03/2011 cu perioada de 30 de luni referitor la proiectul eolian de 280,6 mw şi a staţiei de transformare de 400 kv, care se vor realiza în zona comunei Deleni” (iniţiator primarul Dan Marian). Viceprimarul comunei, Valentin Cabun, a propus introducerea pe ordinea suplimentară de zi a unui nou proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei Serviciului voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Consilierii locali PNL nu au fost de acord, votând împotriva introducerii acestui proiect pe ordinea suplimentară de zi. Din cei 11 consilieri locali, la şedinţă au fost prezenţi nouă: Zlate Vasile (PSD), Cabun Valentin (PSD), Ciucuraş Marin (PSD), Muscalu Ion Cristian (PSD), Răducan Ion (PSD), Tilicea Mariana (PDL), Encică Maria Gabriela (PDL), Dan Anica (PNL), Lazăr Gheorghe (PNL). Au absentat, motivat, Criciu Reta (PSD) şi Ardelean Ion (PNL).

Reproşuri între consilieri şi primar

Şedinţa a început cu tensiuni între consilierii locali PNL şi primarul comunei Deleni Dan Marian. Consilierul local Anica Dan (PNL) a precizat că la şedinţele aleşilor locali nu se citeşte niciodată procesul-verbal al şedinţei anterioare, aşa acum presupune legea. Mai mult, se pare că aceste procese-verbale nici nu există, iar consilierii locali nu au primit nici proiectele de hotărâre ale şedinţei extraordinare de ieri. „De ce nu se citeşte  procesul-verbal al şedinţei anterioare? De ce nu puneţi la dispoziţia consilieri locali procesele-verbale de la şedinţe?”, a subliniat Anica Dan. În replică, primarul Dan Marian a declarat că secretarul primăriei este în concediu de maternitate, îndatoririle  acestuia fiind preluate de Marcel Clopotaru.

Cum au fost votate proiectele

Primul proiect de pe ordinea de zi - „Proiect de hotărâre privind aprobarea intabulării loturilor rezultate în urma dezmembrării parcelei A12 aferente teren staţie de biogaz (iniţiator primarul Dan Marian), a fost amânat pentru şedinţa următoare. Motivul? Consilierii au cerut actele de intabulare ale terenurilor, dar acestea nu le-au fost puse la dispoziţie. Cel de-al doilea proiect - „Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuielilor pe anului 2013, trimestrul IV” (iniţiator primarul Dan Marian), a fost votat în unanimitate. „În urma rectificării bugetare, am primit suma de 192.000 lei pentru salariile profesorilor pentru trimestrul IV şi suma de 45.000 de lei pentru salariile asistenţilor personali a persoanelor cu handicap. Din păcate aceşti bani nu ne vor ajunge până la sfârşitul anului pentru salariile asistenţilor personali a persoanelor cu handicap. Ne-ar fi trebuit 54.000 de lei. Vom mai solicita suplimentarea sumei de bani pentru salariile acestor asistenţi personali. De asemena, din impozite şi taxe am încasat suma de 68.888 lei. Propun ca aceşti bani să-i folosim pentru achitarea facturilor ENEL, care reprezintă recalcularea iluminatului public pentru localitatea Pietreni”, a anunţat Florica Dumitru, contabilul primăriei Deleni. Tot cei nouă consilieri au votat unanim şi Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuielilor pe anului 2013, trimestrul IV.

„Diversele” au încins şedinţa

Anica Dan, consilier local PNL, a solicitat dezbaterii mai multe probleme cu care se confruntă primăria. „De ce nu aţi prezentat bilanţul pe anul 2012? Vrem să ştim ce datorii are primăria? Ce arierate s-au achitat din creditul solicitat Trezoreriei statului? De ce aţi plătit suma de 2 miliarde de lei către SC ENB Exclusiv Aliment SRL? Mă doare că aţi plătit aceşti bani. Cu ei puteam hrăni atâţia oamenii sărmani. Noi habar nu avem ce datorii are comuna. Nu cunoaştem natura debitelor. Banii pe care îi plătim noi fermierii ar ajunge să facem atâtea lucruri bune pentru comună”, a subliniat consilierul Anica Dan. În replică, primarul Dan Marian a precizat că primăria a achitat datoriile către ENB Exclusiv Aliment, deoarece societatea declanşase executarea silită. Cât despre restul documentelor solicitate, edilul-şef a menţionat că acestea vor fi puse la dispoziţie consilierilor locali.

Propuneri pentru şedinţa din decembrie

Nu în ultimul rând, consilierul local Anica Dan a venit cu o serie de propuneri privind şedinţa din decembrie a Consiliului Local. Astfel, pe ordinea de zi ar putea fi introduse următoarele proiecte: Proiect de hotărâre privind cumpărarea de pachete pentru sărbătorile de iarnă copiilor din comuna Deleni (în valoare de 15 lei pe pachet), Proiect de hotărâre privind acordarea de pachete pentru bătrânii nevoiaşi (în valoare de 30 de lei de pachet), Proiect de hotărâre privind inventarierea tuturor bunurilor publice şi private. Trebuie să mai adăugăm şi faptul că Deleni este singura localitate din judeţ în care USL-ul nu funcţionează, iar la alegerile locale din iunie 2012 a avut candidaţi separaţi.

Vezi AICI declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor locali din Deleni

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 571

Consilierii locali din Constanța vor vota pentru aprobarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al municipiului (DOCUMENT)

25 Mar 2024 469

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 641

Ședință CJ Constanța Iată ce instituții vor forma Echipa Intersectorială Locală în domeniul prevenirii și combaterii expolatării copiilor prin muncă (DOCUMENT)

18 Feb 2024 692

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1630

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 857

Ședință CLM Proiectul de reabilitare a malurilor lacului Tăbăcărie, majorat cu aproape 3 milioane de euro (DOCUMENT)

11 Feb 2024 1008

Investitorul, inactiv fiscal Consiliul Local Constanța a oprit construcția unui bloc de 3 etaje pe un spațiu din stațiunea Mamaia, zona Satul de Vacanță (DOCUMENT)

29 Dec 2023 5041

Ședință CLM Prelungirea cu 12 luni a contractului dintre Primăria Constanța și firma care administrează Cimitirul Municipal, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

26 Dec 2023 1623

Proiectul intră la vot în CLM Afaceristul Daniel Angelin Cîrîc din Brăila vrea să ridice un bloc pe locul fostei grădini a Teatrului din Mamaia (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1073

Ședință CLM O stradă din zona Peninsulară va purta numele diplomatului și fotografului Anatole Arthur Seraphin Magrin (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1296

Proiectul inițiat de Vergil Chițac, intră la vot la ședința de CLM de săptămâna viitoare Familia lui Bujduveanu, viceprimarul PNL al Capitalei, drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren de pe strada Justiției din Constanța! (DOCUMENT)

21 Dec 2023 1525

Documentații urbanistice cu impact, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Constanța Printre investitori, Florina Moscu, familia Nicolae și Prefabricate Dobrogea SRL (DOCUMENTE)

28 Nov 2023 1063

Consiliul Local Constanța aprobă reactualizarea viziunii de dezvoltare urbană Printre proiecte se află trenul metropolitan, un parc industrial dar și reabilitarea bulevardului Tomis. Toate ar trebui să fie gata până în 2030!(DOCUMENTE)

28 Nov 2023 1945

Consiliul Local Constanța votează majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădiri neîngrijite Supraimpozitare și pentru imobile deținute de afaceriștii Papari, Done, Băluță sau spaniolii de la Ircosol Delta (DOCUMENTE)

24 Nov 2023 7337