Simbolul Constanței va fi reabilitat A fost avizată restaurarea Cazinoului pentru 9,5 milioane de euro

Simbolul Constanţei de peste 100 de ani, binecunoscutul Cazino a ajuns o ruină. Ministerul Dezvoltării a fost mandatat să restaureze edificiul, după ce aleşii locali constănţeni au votat trecerea Cazinoului din Constanţa la această structură a statului.
 

La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a dezbătut, ieri, în Comisia tehnico-economică, aprobarea studiului de fezabilitate privind consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța. Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, s-a aflat la discuții.
 
În urma întâlnirii, Făgădău ne-a declarat că a fost avizată restaurarea Cazinoului Constanța pentru 9,5 milioane de euro.
 
„A fost avizată documentația DALI (n.r. - Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) pentru 9,5 milioane de euro, alocați de minister prin Compania Națională de Investiții. Putem merge mai departe. E o etapă mult mai avansată decât cea precedentă”, a declarat viceprimarul municipiului Constanța.
 
De asemenea, Făgădău a ținut să precizeze că mulți doar au vorbit, fără să facă nimic și că trebuie făcute toate actele necesare în această etapă a proiectului. După această etapă va urma licitația în urma căreia va fi atribuit contractul de lucrări.
 
„S-a parcurs încă o etapă cu multă perseverență și foarte multă muncă. Toată lumea a vrut să facă, dar cu vorbe nu se face nimic. Trebuie metri cubi de hartie, avize de specialitate, caiet de sarcini, licitație, adjudecare, ordin de începere, 24 de luni de muncă și migală”, a mai precizat Decebal Făgădău.
 
În luna octombrie a anului trecut, Primăria Constanța a predat Cazinoul în administrarea Companiei Naționale de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării. După ce lucrările se vor termina, clădirea-simbol va reveni în adminstrarea municipalității.
 
În urma unui sondaj realizat de cotidianul ZIUA de Constanța, în care îi invitam pe cititorii noştri să își exprime opinia cu privire la fața nouă a Cazinoului din Constanța, la întrebarea „Credeţi că Ministerul Dezvoltării va demara reabilitarea Cazinoului din Constanţa în 2015?“ cei mai mulţi – 68% credeau că nu se va demara reabilitarea Cazinoului din Constanța, în timp ce restul – 32% au fost mai optimiști.
 

Conform declaraţiilor primarului, reabilitarea clădirii-simbol a Constanţei ajungea la cel puţin 10 milioane de euro, în vreme ce dotarea imobilului ar costa încă 4 - 5 milioane de euro. „El (n.r. Cazinoul) va fi transferat pentru ca statul să bage bani în reabilitare, pentru că lui Mazăre îi e frică să discute cu investitori privaţi, ca să nu fie acuzat de procurori că a discutat cu ei şi, ulterior, aceştia au câştigat licitaţia“, a declarat şeful administraţiei publice locale constănţene.
 
Reamintim însă că, în ultimii ani, Mazăre a vehiculat mai multe aşa-numite variante de salvare de la ruină a Cazinoului. În septembrie 2012, edilul-şef al municipiului Constanţa spunea că îşi doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar la numai două luni după, a anunţat că intenţionează să realizeze un parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea monumentului, dar şi folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În februarie 2013, Radu Mazăre se răzgândeşte din nou şi anunţă că imobilul ar fi urmat să fie reabilitat cu fonduri europene. În primăvara aceluiaşi an, Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, susţinea că, pentru reabilitarea Cazinoului, ar fi fost aprobată finanţarea, fiind vorba despre fonduri europene, investiţie ce s-ar fi ridicat la aproximativ zece milioane de euro.

 
Niciuna dintre aceste presupuse soluţii nu s-a concretizat.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Reflecții albastre la malul mării (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 301

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2152

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1037

Stadiul lucrărilor de reabilitare de la Cazinou, Constanța (Galerie FOTO)

10 Feb 2024 1210

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1817

Municipiul Constanța pune la bătaie aproape două milioane de euro pentru reabilitarea terasei Cazinoului, a zidului de apărare și a balustradei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 1070

Moment muzical în fața Cazinoului din Constanța. Fost concurent de la Vocea României își etalează talentul (VIDEO)

19 Jan 2024 1693

Fotoreportaj Constanța Vremea frumoasă a scos constănţenii la plimbare pe faleza Cazinoului în prima zi de Crăciun (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 1728

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac despre stadiul proiectelor aflate în desfășurare în oraș (VIDEO)

12 Dec 2023 1263

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3826

Uniunea Armenilor Constanța și Comunitatea Elenă Elpis organizează „Seară de jazz”, pe faleza Cazino din municipiu

13 Sep 2023 1277

Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, în atenția judecătorilor. Anunțul Curții de Apel Iași

29 Aug 2023 1335

Fotoreportaj Surpriza de la Cazino Constanța, de Sfânta Maria! (GALERIE FOTO)

10 Aug 2023 12290

Sondaj de opinie Participați la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române, la Constanța?

06 Aug 2023 1422

Curtea de Apel Iași, verdict în așteptare pentru firma care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța!

20 Jul 2023 1009