Administratie locala

Simpozion aniversar la Techirghiol Vasile Sârbu şi Adrian Bavaru, amintiri despre savantul Emil Palade (galerie foto)

1_01.jpgLa 100 de ani de la naşterea lui Emil Palade, Universitatea Ovidius, Atenul Dobrogeţia şi Primăria Techirghiol au fost realizatorii unui eveniment inedit.

În sala bibliotecii din Techirghiol au fost prezentate imagini cu Emil Palade de la momentul decernării premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, din 1974, dar şi de la înmânarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ovidius, din 1998. Cei prezenţi în sală au avut ocazia să audă şi vocea lui Emil Palade, audiind mesajul transmis de Emil Palade, în 1998, Universităţii Ovidius, la momentul acordării titlului de Doctor Honoris Causa. De altfel, titlul oferit de Universitatea Ovidius este cel mai probabil cel din urmă titlu primit de Emil Palade, apreciază reprezentanţii Universităţii Ovidius.

La simpozionul aniversar au participat primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, cetăţeanul de onoare al oraşului, conf. univ. dr., Aurelia Lăpuşan, preşedintele Ateneului Dobrogeţia, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, prim vicepreşedintele Atenului Dobrogeţia, prof. univ. dr. Octavian Unc, directorul de la Arhivele Naţionale Constanţa, dr. Virgil Coman, director al Institutului de Cercetări Marine Constanţa, dr. Alexandru Bologa, prorector de imagine, comunicare şi probleme sociale studenţeşti, prof. univ. dr. Ion Bordeianu şi rectorul onorific al Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Adrian Bavaru.

Techirghiol nu a fost ales întâmplător pentru omagierea lui Palade

Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a explicat de ce a fost ales oraşul Techirghiol şi nu Constanţa pentru desfăşurarea simpozionului aniversar. „Emil Palade este singurul nostru laureat al premiului Nobel şi românul care şi-a legat într-un fel destinele şi de Dobrogea. Întâi de toate aş spune că el este Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, ceea ce este foarte onorant pentru întreaga comunitate academică. Apoi aş spune că aici la Techirghiol oamenii simt, rezonează pentru a-l cinsti pe Palade pentru că în tinereţea lui, în anii din timpul războiului, deşi era medic, deşi a fost în război (în campanie a ajutat soldaţii îngrijindu-i pentru că era deja chirurg în perioada respectivă), şi-a făcut teza de doctorat aici, cercetând în spaţiul de la Staţiunea de Cercetări Marine din Agigea, delfinul de Marea Neagră. Şi socotesc eu că este onorant pentru noi astăzi să spunem că iată cariera ştiinţifică a lui Emil Palade, rezultatele acestea extraordinare, au nişte rădăcini şi în spaţiul nostru dobrogean".

Profesorii Vasile Sârbu şi Adrian Bavaru l-au cunoscut personal pe savant

Atât prof. univ. dr. Vasile Sârbu cât şi prof. univ. dr. Adrian Bavaru şi-au amintit cu plăcere de perioada când a avut şansa să-l întâlnească pe marele savant Emil Palade.

De altfel, Adrian Bavaru a povestit chiar şi momentul emoţional în care a avut onoarea să-i ofere lui Emil Palade, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius. „În 1998, Senatul Universităţii Ovidius i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, la propunerea Facultăţii de medicină şi biologie. Am avut în momentul decernării o legătură directă cu dânsul în California, de la San Diego, fiindcă, fiind, în vârstă nu mai putea să vină în România. La câteva luni, în toamnă, am fost şi i-am dus această diplomă de onoare, i-am înmânat-o şi am avut o discuţie interesantă cu dânsul. Era a doua oară când îl vizitam. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost modul în care gândea şi cum se interesa de universitatea noastră, de legăturile pe care le avem, de Staţiunea de Cercetări Marine de la Agigea unde fusese şi lucrase pe delfini, unde a studiat structura rinichiului de la delfini pentru a face o comparaţie cu rinichiul uman", şi-a amintit cu plăcere prof. univ. dr. Adrian Bavaru. Rectorul onorific al Universităţii Ovidius susţine că Emil Palade a fost foarte încântat, apreciind că probabil titlul de Doctor Honoris Causa a fost şi ultimul titlul care i s-a mai decernat. „Dânsul nu mai putea să participe la astfel de activităţi", a adăugat Bavaru.

Primarul Adrian Stan a fost premiat

Cu ocazia acestui eveniment, reprezentanţii Ateneului Dobrogeţia i-au oferit primarului Adrian Stan o diplomă de membru pentru înţelegerea, prietenia, găzduirea pe care le-a oferit membrilor Ateneului. Diploma a fost însoţită de o sticlă de cidru, băutura ateneului.

„Vă mulţumesc pentru onoarea de a mă primi în rândurile dumneavoastră, este o chestie care nu s-a mai întâmplat. Am mai intrat în alte organizaţii, în UTC, sau politice, dar niciodată într-o organizaţie atât de onorantă şi onorabilă, un ateneu care este şi pe gustul meu care promovează şi cultura şi istoria şi tot ceea ce s-a întâmplat în această zonă foarte frumoasă, Dobrogea şi care ne hrăneşte şi ne întreţine atât material cât şi spiritual", a declarat primarul Adrian Stan. Acesta a încheiat prin a spune că speră să fie un membru activ al Ateneului Dobrogeţia.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii din Constanța au celebrat apa la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Fetești

25 Mar 2019 866

Suită de evenimente la Ovidiu Inaugurarea ansamblului statuar „Poet Ovidiu“, în aplauzele locuitorilor orașului (galerie foto)

29 Nov 2018 940

LIVE TEXT. Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu (galerie foto)

28 Nov 2018 694

Simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri la Muzeul de Istorie Națională și Arhelogie Constanța

28 Nov 2018 639

Comunicat de presă Invitaţi de seamă la cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu

20 Nov 2018 1052

Simpozionul național „Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța

16 Nov 2018 529

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 1383

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” la ceas aniversar. S-au împlinit 122 de ani de la înființare

01 Nov 2018 564

Dedicat Centenarului Reîntregirii și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România Simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919“, un maraton de comunicări (galerie foto)

22 Oct 2018 1578

Profesorul universitar constănţean Stoica Lascu a vorbit în Statele Unite ale Americii de Marea Unire şi Dobrogea

04 Oct 2018 971

Adrian Rădulescu la un simpozion din 1998

30 Sep 2018 122

Generalul de flotilă aeriană Vasile Toader, prezent la Simpozionul Forţelor pentru Operaţii Speciale

27 Sep 2018 665

Adrian Rădulescu, simpozion internațional din 1998

25 Sep 2018 123

Simpozionul "Femeia turcă din Balcani" are loc la Constanţa

31 Aug 2018 842

Întrunirea Cercului Pastoral al Clerului Militar din MAI, la Constanţa

30 Aug 2018 404