Administratie locala

Situație gravă la Cumpăna, după furtuna de ieri seara O nouă fisură în taluzul afectat de alunecări de teren pe strada Dunării

În urma fenomenelor meteo încadrate la codurile portocaliu și roșu de vânt și averse torențiale cu posibile efecte de inundații, manifestate ieri 03.08.2019 în municipiul Constanța și pe raza județului, Prefectura Constanța precizează că nu au fost oameni raniți, dar s-au produs pagube materiale - căderi de copaci și crengi din arbori pe străzi, peste autoturisme și case, inundarea unor case - unele dintre acestea soluționate deja sau  care sunt în curs de inventariere și soluționare.
 
O situație specială o reprezintă zona canalului din dreptul localității Cumpăna, unde prăbușirea malului acestuia constituie o preocupare constantă și despre care s-au făcut demersuri și informari periodice anterior. Prefectul județului, împreună cu subprefecții, s-au deplasat în teren ieri, 03 august, începând cu ora 23.00, pentru a constata dacă s-au produs degrădari suplimentare ale malului respectiv, pe care se află locuințe.
 
La fața locului, prefectul a convocat alți factori decizionali relevanți – directorul Companiei Naționale „Administrația Canalelor Navigabile”, proiectantul implicat în lucrările aferente, șeful Inspectoratului Județean  în Construcții și inspectorul șef al ISU „Dobrogea”, cărora li s-a alăturat primarul comunei Cumpana, Mariana Gâju.
 
S-a constatat că procesul de prabușire a malului este evolutiv, adică a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit. Siguranța locuitorilor din zona adiacentă nu a fost periclitată.
 
Prefectul a dispus intensificarea patrulării de către echipele de securitate locală, măsură stabilită anterior, pentru a preîntâmpina accidente nedorite și a raporta orice potențială schimbare aparută în zonă. De asemenea, s-a stabilit că în zilele imediat următoare se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru stabilirea măsurilor și acțiunilor concrete ce se impun în continuare.

Reamintim că, încă din luna mai, situaţia pe strada Dunării, tronsonul cuprins între strada Prelungirea Canalului şi strada Ştefan Cel Mare, din comuna Cumpăna, situată pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră, era critică. Oamenii care locuiesc pe strada Dunării sunt disperaţi când se gândesc la ce li se poate întâmpla. Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna au făcut un apel la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, care ar trebui să se ocupe de consolidarea falezei ce a luat-o la vale.

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Document oficial Ce sumă primeşte ABC Val SRL pentru consolidarea taluzului prăbuşit din Cumpăna, judeţul Constanţa (document)

04 Sep 2019 845

Lucrările de reabilitare a taluzului care a luat-o la vale la Cumpăna, verificate de Supervision Construction SRL (document + galerie foto)

31 Aug 2019 945

Au început lucrările pentru refacerea terenului afectat de la Cumpăna. Cum se gestionează situaţia taluzului prăbuşit (galerie foto + video)

12 Aug 2019 1015

Când încep lucrările la taluzul afectat de alunecările de teren de la Cumpăna. Ce spune primarul Mariana Gâju

06 Aug 2019 1104

CN ACN a atribuit contractul pentru reabilitarea taluzului afectat de alunecări de teren în Cumpăna (document)

13 Jul 2019 1011

Geostud SRL din Bucureşti va elabora studiul geotehnic Taluzul care a luat-o la vale la Cumpăna va fi reabilitat (document)

15 Jun 2019 2648