Administratie locala

Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale

Experţi ai Europa Nostra, cea mai importantă reţea europeană de patrimoniu european, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au sosit la sfârşitul săptămânii trecute în România pentru o misiune de patru zile centrată pe situaţia Cazinoului din Constanţa, listat ca fiind unul dintre cele mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa în 2018, la nominalizarea Asociaţiei ARCHÉ.

În prima zi a vizitei la Constanţa, experţii din cadrul Europa Nostra şi al Institutului Băncii Europene de Investiţii, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei ARCHÉ, s-au întâlnit cu primarul Decebal Făgădău şi au vizitat centrul vechi al oraşului.

În cadrul şedinţei de lucru cu autorităţile locale s-a discutat despre lucrările urgente ce trebuie făcute pentru stoparea degradării clădirii. Gazda întâlnirii, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, le-a vorbit experţilor despre istoria Cazinoului, despre problemele întâmpinate în cadrul procedurilor de achiziţie a lucrărilor de reabilitare, precum şi despre funcţiunile clădirii după ce va fi reconsolidată, aşa cum a reieşit din studiul de fezabilitate, precum şi din sondajul efectuat de autorităţile locale.
 
Ieri, experţii, conduşi de un arhitect local, au efectuat o vizită tehnică în cadrul Cazinoului. Ultima zi a misiunii este dedicată întâlnirilor din Bucureşti cu autorităţile naţionale, precum Compania Naţională de Investiţii şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

După misiunea la faţa locului, echipa multidisciplinară va oferi consultanţă tehnică, va identifica posibile surse de finanţare şi va mobiliza un sprijin larg pentru a salva acest punct de reper al patrimoniului.
 
După includerea Cazinoului din Constanţa pe lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, misiunea este cea de-a doua etapă dintr-un program complex, ce are drept scop reactivarea monumentului de la Marea Neagră. Specialiştii vor formula planuri de acţiune fezabile pentru siturile listate în programul Europa Nostra până la sfârşitul anului. Misiunea are loc în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, care sărbătoreşte patrimoniul cultural comun al Europei - la nivel european, naţional, regional şi local - şi urmăreşte încurajarea cetăţenilor europeni să descopere şi să se angreneze în patrimoniul cultural.
 

Despre Cazinoul din Constanţa

 
Cazinoul este un monument istoric emblematic pentru oraşul Constanţa şi pentru România. Edificiul a fost ridicat în timpul „febrei cazinourilor“, ce a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, şi şi-a deschis porţile în 1910. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru un Art Nouveau opulent, cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia regelui Carol I.
 
Clădirea a devenit, în timp, un reper al ţărmului Mării Negre. Văzut de pe mare, Cazinoul se înalţă pe un promontoriu stâncos, părând a aparţine mării mai degrabă decât oraşului, impresie întărită şi de decoraţia de inspiraţie marină a clădirii. Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde.
 
Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise. Principala ameninţare pentru Cazinoul constănţean o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special cele descoperite, expuse intemperiilor. Elementele de lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative. Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului.
 
De-a lungul timpului, clădirea a adăpostit, alternativ, funcţiuni comerciale şi funcţiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găseşte şi astăzi ca urmare a incapacităţii administrative de a se găsi finanţare pentru a demara o operaţiune de salvare, restaurare şi revitalizare. Situaţia a fost prelungită de eşuarea încercărilor repetate de finalizare a procesului de licitaţie publică.
 
Clădirea a trecut de mai multe ori din administrarea municipiului Constanţa în administrarea altor instituţii, ultima dintre acestea fiind Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Această stare de incertitudine administrativă a întârziat şi mai mult demararea unui proces adecvat de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin trei procese de restaurare, de o calitate discutabilă, care pun probleme suplimentare unei viitoare campanii de reactivare.
 
Asociaţia ARCHÉ împreună cu partenerii săi susţin că restaurarea şi deschiderea Cazinoului din Constanţa către public îi vor asigura în continuare edificiului rolul de important reper cultural şi pilon al identităţii locale, precum şi supravieţuirea în viitor.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 547

Constanţa. Cum a ajuns un şofer cu maşina pe scările falezei de la Cazino

04 Nov 2018 3950

Pericol pe Faleza Cazinoului din Constanţa. Ce necazuri pot avea cei care ajung acolo

02 Nov 2018 464

Cine se află în spatele firmei care a sponsorizat lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului Constanţa

31 Oct 2018 2135

Cazinoul din Constanţa, în plin şantier de punere în siguranţă. Când ar trebui finalizate lucrările. Ce firme le execută

30 Oct 2018 963

File din istoria Constanţei (IV) Povestea Falezei de la Cazino, un fost bulevard al oraşului (II)

29 Oct 2018 2200

Intervenții în regim de urgență la clădirea Cazinoului din Constanța. Ce lucrări se efectuează (galerie foto)

28 Oct 2018 693

File din istoria Constanţei (III) Povestea Falezei Cazinoului, un fost bulevard al oraşului (I)

23 Oct 2018 1984

Vești bune Au început lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Când vor fi finalizate (galerie foto+video)

22 Oct 2018 8106

Bogdan Huţucă (PNL) - „Sub o administraţie locală PSD-ALDE-PMP, cârpim Cazinoul cu lucrări de zero lei!“

19 Oct 2018 788

Primarul Decebal Făgădău a anunțat când încep lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța

15 Oct 2018 1440

Încep lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Act important emis de municipalitate

13 Oct 2018 6930

Imobil de două etaje în zona Cazinoului din Mamaia. Undă verde de la municipalitate pentru Teo Doi SRL

08 Oct 2018 1669

Cazinoul din Constanța - O călătorie în timp

05 Oct 2018 286

Vești bune pentru Cazinoul din Constanța. Un prim pas pentru restaurarea și consolidarea clădirii simbol a orașului Constanța

27 Sep 2018 886

Jocurile de pe Facebook, din ce în ce mai populare

25 Sep 2018 411

Saga Cazinoului din Constanța, capitolul „Raportul Europa Nostra“. Ce spun experții europeni despre reabilitarea reperului de la Marea Neagră (galerie foto)

15 Sep 2018 764

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 894

Incidente neplăcute la ceremonia dedicată Zilei Pompierilor. Iată ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

13 Sep 2018 2849

Live Ziua Pompierilor, sărbătorită la Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2018 1355

Ziua Pompierilor marcată la Constanța. Evenimentul va avea loc pe Faleza Cazino din Constanța (video)

12 Sep 2018 1182

Povestea Cazinoului, spusă chiar de el „Blestemul meu este nemurirea” (galerie foto)

09 Sep 2018 1480

Mamaia. Gala „Oss Fighters & Golden Fighter”. One Star Security, organizator România a câștigat întâlnirea cu China (galerie foto)

24 Aug 2018 3339

Diseară, la Mamaia, gala „Oss Fighters & Golden Fighter“. One Star Security, organizator Andrei Stoica - „Voi lupta până la capăt!“

24 Aug 2018 1978

Eveniment organizat de One Star Security Luptătorii care participă la gala „Oss Fighters & Golden Fighter”, de la Mamaia, au trecut proba cântarului (galerie foto)

23 Aug 2018 866

One Star Security, organizator. Întâlnire România - China la gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia „Show incendiar!” (galerie foto)

23 Aug 2018 1803

One Star Security, organizator La gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, se anunţă un spectacol deosebit (galerie foto)

22 Aug 2018 1529

Eveniment de top! One Star Security, organizator Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, deschisă de constănţeanul Ozel Mustafa

21 Aug 2018 2632

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 3803

Zece zile de volei pe plajă la Mamaia, la Campionatul Naţional. Ce spune preşedintele Federaţiei, Gheorghe Vişan

14 Aug 2018 716

Caravana “Fii pregătit!” ajunge la Constanța!

13 Aug 2018 286

A „reînviat“ Cazinoul! Zeci de vizitatori îi trec pragul pentru expoziţia „România întregită în Europa unită“ (galerie foto)

13 Aug 2018 800

Eveniment de excepţie la Cazinoul din Constanţa. Expoziție şi proiecție de film „România întregită în Europa unită”

09 Aug 2018 816

Primăria Constanţa pregăteşte achiziţia expertizei şi a proiectului tehnic pentru lucrări de urgenţă la clădirea Cazinoului!

07 Aug 2018 917

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 887

Beznă în stațiunea Mamaia. Sistemul de iluminat public nu funcționează între Hotelul Iaki și Piațeta Cazino (galerie foto+video)

03 Aug 2018 846

Traficul rutier, restricționat parțial „Unirea - Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor“, eveniment în premieră naţională la Constanţa

02 Aug 2018 419

Super eveniment la Mamaia. Întâlnire România - China! Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, cu fraţii Andrei şi Bogdan Stoica în ring (galerie foto)

02 Aug 2018 6041

Filme în aer liber se întoarce cu 16 proiecții de neratat la Constanța!

27 Jul 2018 1139

Trei persoane care au consumat băuturi alcoolice pe plaja terapeutică din Mamaia, sancționați de poliția locală

27 Jul 2018 434

​Simona Halep, pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu racheta de tenis în mână! Cu ce ocazie

24 Jul 2018 2567

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța despre scena prăbușită în timpul Festivalului Mamaia Copiilor 2018

17 Jul 2018 845

Festivalul Mamaia Copiilor 2018 Palmaresul integral al unei ediții fără precedent. Premii de 40.000 de lei, cea mai mare sumă acordată în istoria evenimentului (galerie foto)

17 Jul 2018 1016

Începe Festivalul Mamaia Copiilor, ediţie de majorat, în Piaţetele Perla şi Cazino!

10 Jul 2018 771

Paradă de autoturisme de lux în Portul Constanța. Bolizii, admirați de curioși (video)

07 Jul 2018 2999

Dezinformare! Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu aruncă pisica în curtea colegului său de partid, primarul Făgădău, în chestiunea Cazinoului (document)

06 Jul 2018 1875

Municipalitatea pregăteşte achiziţia serviciului de întreţinere panouri cu ecran led din staţiunea Mamaia

28 Jun 2018 486

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

28 Jun 2018 2123

Pe care CAZINOU să-l restaurăm?! (galerie foto)

22 Jun 2018 4960

Organizatorii NEVERSEA lansează proiectul de restaurare al Cazinoului "SOS Cazino" (galerie foto)

18 Jun 2018 1003