Administratie locala

Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale

Experţi ai Europa Nostra, cea mai importantă reţea europeană de patrimoniu european, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au sosit la sfârşitul săptămânii trecute în România pentru o misiune de patru zile centrată pe situaţia Cazinoului din Constanţa, listat ca fiind unul dintre cele mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa în 2018, la nominalizarea Asociaţiei ARCHÉ.

În prima zi a vizitei la Constanţa, experţii din cadrul Europa Nostra şi al Institutului Băncii Europene de Investiţii, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei ARCHÉ, s-au întâlnit cu primarul Decebal Făgădău şi au vizitat centrul vechi al oraşului.

În cadrul şedinţei de lucru cu autorităţile locale s-a discutat despre lucrările urgente ce trebuie făcute pentru stoparea degradării clădirii. Gazda întâlnirii, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, le-a vorbit experţilor despre istoria Cazinoului, despre problemele întâmpinate în cadrul procedurilor de achiziţie a lucrărilor de reabilitare, precum şi despre funcţiunile clădirii după ce va fi reconsolidată, aşa cum a reieşit din studiul de fezabilitate, precum şi din sondajul efectuat de autorităţile locale.
 
Ieri, experţii, conduşi de un arhitect local, au efectuat o vizită tehnică în cadrul Cazinoului. Ultima zi a misiunii este dedicată întâlnirilor din Bucureşti cu autorităţile naţionale, precum Compania Naţională de Investiţii şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

După misiunea la faţa locului, echipa multidisciplinară va oferi consultanţă tehnică, va identifica posibile surse de finanţare şi va mobiliza un sprijin larg pentru a salva acest punct de reper al patrimoniului.
 
După includerea Cazinoului din Constanţa pe lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, misiunea este cea de-a doua etapă dintr-un program complex, ce are drept scop reactivarea monumentului de la Marea Neagră. Specialiştii vor formula planuri de acţiune fezabile pentru siturile listate în programul Europa Nostra până la sfârşitul anului. Misiunea are loc în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, care sărbătoreşte patrimoniul cultural comun al Europei - la nivel european, naţional, regional şi local - şi urmăreşte încurajarea cetăţenilor europeni să descopere şi să se angreneze în patrimoniul cultural.
 

Despre Cazinoul din Constanţa

 
Cazinoul este un monument istoric emblematic pentru oraşul Constanţa şi pentru România. Edificiul a fost ridicat în timpul „febrei cazinourilor“, ce a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, şi şi-a deschis porţile în 1910. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru un Art Nouveau opulent, cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia regelui Carol I.
 
Clădirea a devenit, în timp, un reper al ţărmului Mării Negre. Văzut de pe mare, Cazinoul se înalţă pe un promontoriu stâncos, părând a aparţine mării mai degrabă decât oraşului, impresie întărită şi de decoraţia de inspiraţie marină a clădirii. Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde.
 
Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise. Principala ameninţare pentru Cazinoul constănţean o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special cele descoperite, expuse intemperiilor. Elementele de lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative. Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului.
 
De-a lungul timpului, clădirea a adăpostit, alternativ, funcţiuni comerciale şi funcţiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găseşte şi astăzi ca urmare a incapacităţii administrative de a se găsi finanţare pentru a demara o operaţiune de salvare, restaurare şi revitalizare. Situaţia a fost prelungită de eşuarea încercărilor repetate de finalizare a procesului de licitaţie publică.
 
Clădirea a trecut de mai multe ori din administrarea municipiului Constanţa în administrarea altor instituţii, ultima dintre acestea fiind Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Această stare de incertitudine administrativă a întârziat şi mai mult demararea unui proces adecvat de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin trei procese de restaurare, de o calitate discutabilă, care pun probleme suplimentare unei viitoare campanii de reactivare.
 
Asociaţia ARCHÉ împreună cu partenerii săi susţin că restaurarea şi deschiderea Cazinoului din Constanţa către public îi vor asigura în continuare edificiului rolul de important reper cultural şi pilon al identităţii locale, precum şi supravieţuirea în viitor.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Saga Cazinoului din Constanța, capitolul „Raportul Europa Nostra“. Ce spun experții europeni despre reabilitarea reperului de la Marea Neagră (galerie foto)

15 Sep 2018 552

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 753

Incidente neplăcute la ceremonia dedicată Zilei Pompierilor. Iată ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

13 Sep 2018 2686

Live Ziua Pompierilor, sărbătorită la Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2018 1099

Ziua Pompierilor marcată la Constanța. Evenimentul va avea loc pe Faleza Cazino din Constanța (video)

12 Sep 2018 1055

Povestea Cazinoului, spusă chiar de el „Blestemul meu este nemurirea” (galerie foto)

09 Sep 2018 1287

Mamaia. Gala „Oss Fighters & Golden Fighter”. One Star Security, organizator România a câștigat întâlnirea cu China (galerie foto)

24 Aug 2018 3096

Diseară, la Mamaia, gala „Oss Fighters & Golden Fighter“. One Star Security, organizator Andrei Stoica - „Voi lupta până la capăt!“

24 Aug 2018 1778

Eveniment organizat de One Star Security Luptătorii care participă la gala „Oss Fighters & Golden Fighter”, de la Mamaia, au trecut proba cântarului (galerie foto)

23 Aug 2018 734

One Star Security, organizator. Întâlnire România - China la gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia „Show incendiar!” (galerie foto)

23 Aug 2018 1628

One Star Security, organizator La gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, se anunţă un spectacol deosebit (galerie foto)

22 Aug 2018 1376

Eveniment de top! One Star Security, organizator Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, deschisă de constănţeanul Ozel Mustafa

21 Aug 2018 2352

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2459

Zece zile de volei pe plajă la Mamaia, la Campionatul Naţional. Ce spune preşedintele Federaţiei, Gheorghe Vişan

14 Aug 2018 594

Caravana “Fii pregătit!” ajunge la Constanța!

13 Aug 2018 244

A „reînviat“ Cazinoul! Zeci de vizitatori îi trec pragul pentru expoziţia „România întregită în Europa unită“ (galerie foto)

13 Aug 2018 662

Eveniment de excepţie la Cazinoul din Constanţa. Expoziție şi proiecție de film „România întregită în Europa unită”

09 Aug 2018 676

Primăria Constanţa pregăteşte achiziţia expertizei şi a proiectului tehnic pentru lucrări de urgenţă la clădirea Cazinoului!

07 Aug 2018 783

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 784

Beznă în stațiunea Mamaia. Sistemul de iluminat public nu funcționează între Hotelul Iaki și Piațeta Cazino (galerie foto+video)

03 Aug 2018 771

Traficul rutier, restricționat parțial „Unirea - Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor“, eveniment în premieră naţională la Constanţa

02 Aug 2018 329

Super eveniment la Mamaia. Întâlnire România - China! Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, cu fraţii Andrei şi Bogdan Stoica în ring (galerie foto)

02 Aug 2018 5805

Filme în aer liber se întoarce cu 16 proiecții de neratat la Constanța!

27 Jul 2018 1033

Trei persoane care au consumat băuturi alcoolice pe plaja terapeutică din Mamaia, sancționați de poliția locală

27 Jul 2018 388

​Simona Halep, pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu racheta de tenis în mână! Cu ce ocazie

24 Jul 2018 2479

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța despre scena prăbușită în timpul Festivalului Mamaia Copiilor 2018

17 Jul 2018 777

Festivalul Mamaia Copiilor 2018 Palmaresul integral al unei ediții fără precedent. Premii de 40.000 de lei, cea mai mare sumă acordată în istoria evenimentului (galerie foto)

17 Jul 2018 889

Începe Festivalul Mamaia Copiilor, ediţie de majorat, în Piaţetele Perla şi Cazino!

10 Jul 2018 684

Paradă de autoturisme de lux în Portul Constanța. Bolizii, admirați de curioși (video)

07 Jul 2018 2925

Dezinformare! Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu aruncă pisica în curtea colegului său de partid, primarul Făgădău, în chestiunea Cazinoului (document)

06 Jul 2018 1720

Municipalitatea pregăteşte achiziţia serviciului de întreţinere panouri cu ecran led din staţiunea Mamaia

28 Jun 2018 433

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

28 Jun 2018 2034

Pe care CAZINOU să-l restaurăm?! (galerie foto)

22 Jun 2018 4643

Organizatorii NEVERSEA lansează proiectul de restaurare al Cazinoului "SOS Cazino" (galerie foto)

18 Jun 2018 917

Sevda Impex SRL vrea să extindă un spaţiu comercial situat lângă Cazinoul din Mamaia

18 Jun 2018 916

Slalom cu rolele, pe faleza Cazinoului din Constanța! (foto+video)

16 Jun 2018 772

Este oficial! CNI a reluat a patra oară procedura pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

15 Jun 2018 2234

Europarlamentarul Mircea Diaconu lansează la Constanţa, pe faleza cazinoului, proiectul „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc"

09 Jun 2018 918

Starea cazinoului din Constanţa, evaluată de experţi internaţionali ai organizaţiei Europa Nostra

09 Jun 2018 587

Imagine de senzaţie. Cazinoul din Constanţa, într-o mare de „flăcări“!

27 May 2018 24054

Imagini de la eveniment. Tur cu autobuzul supraetajat Promovarea SSC Farul, sărbătorită cu foc de artificii, pe faleza Cazinoului (galerie foto + video)

26 May 2018 2982

Constănțeanul supărat Piața Ovidiu din Constanța, gazda festivalurilor culinare și a mizeriei lăsate în urmă

25 May 2018 1676

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 1341

Salvaţi o ruină „stăpânită“ de mucegai! Triplă expoziţie la Cazino. Un „strigăt“ amplificat de revoltă îndreptat către administraţiile locale şi statale (galerie foto)

24 May 2018 2406

Primăria Constanţa face o nouă achiziţie pentru parcarea Albatros din Mamaia

20 May 2018 591

În plin sezon, Primăria face achiziţie de servicii pentru întreţinerea fântânilor arteziene. Lista celor rămase în administrarea sa

14 May 2018 1162

Mii de constănțeni au semnat pentru a li se interzice politicienilor cu dosare penale să mai ocupe funcții în Parlament și în administrația locală. Strângerea de semnături continuă pe faleza Cazinoului

12 May 2018 2750

PUD-ul iniţiat de SC Teo Doi SRL pentru construire imobil D+P+1-2E în zona Cazinoului din Mamaia, avizat favorabil de Primăria Constanţa

11 May 2018 735

Concert la Cazinoul din Constanța. Invitația, lansată de Placido Domingo. Concertul face parte din inițiativa SOS Conac

04 May 2018 2449

Adevărate oaze de relaxare Se deschid cele mai mari terase din Mamaia! (galerie foto)

23 Apr 2018 4778