Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale

Experţi ai Europa Nostra, cea mai importantă reţea europeană de patrimoniu european, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii au sosit la sfârşitul săptămânii trecute în România pentru o misiune de patru zile centrată pe situaţia Cazinoului din Constanţa, listat ca fiind unul dintre cele mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa în 2018, la nominalizarea Asociaţiei ARCHÉ.

În prima zi a vizitei la Constanţa, experţii din cadrul Europa Nostra şi al Institutului Băncii Europene de Investiţii, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei ARCHÉ, s-au întâlnit cu primarul Decebal Făgădău şi au vizitat centrul vechi al oraşului.

În cadrul şedinţei de lucru cu autorităţile locale s-a discutat despre lucrările urgente ce trebuie făcute pentru stoparea degradării clădirii. Gazda întâlnirii, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, le-a vorbit experţilor despre istoria Cazinoului, despre problemele întâmpinate în cadrul procedurilor de achiziţie a lucrărilor de reabilitare, precum şi despre funcţiunile clădirii după ce va fi reconsolidată, aşa cum a reieşit din studiul de fezabilitate, precum şi din sondajul efectuat de autorităţile locale.
 
Ieri, experţii, conduşi de un arhitect local, au efectuat o vizită tehnică în cadrul Cazinoului. Ultima zi a misiunii este dedicată întâlnirilor din Bucureşti cu autorităţile naţionale, precum Compania Naţională de Investiţii şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

După misiunea la faţa locului, echipa multidisciplinară va oferi consultanţă tehnică, va identifica posibile surse de finanţare şi va mobiliza un sprijin larg pentru a salva acest punct de reper al patrimoniului.
 
După includerea Cazinoului din Constanţa pe lista celor mai periclitate şapte situri de patrimoniu din Europa, misiunea este cea de-a doua etapă dintr-un program complex, ce are drept scop reactivarea monumentului de la Marea Neagră. Specialiştii vor formula planuri de acţiune fezabile pentru siturile listate în programul Europa Nostra până la sfârşitul anului. Misiunea are loc în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, care sărbătoreşte patrimoniul cultural comun al Europei - la nivel european, naţional, regional şi local - şi urmăreşte încurajarea cetăţenilor europeni să descopere şi să se angreneze în patrimoniul cultural.
 

Despre Cazinoul din Constanţa

 
Cazinoul este un monument istoric emblematic pentru oraşul Constanţa şi pentru România. Edificiul a fost ridicat în timpul „febrei cazinourilor“, ce a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, şi şi-a deschis porţile în 1910. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru un Art Nouveau opulent, cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia regelui Carol I.
 
Clădirea a devenit, în timp, un reper al ţărmului Mării Negre. Văzut de pe mare, Cazinoul se înalţă pe un promontoriu stâncos, părând a aparţine mării mai degrabă decât oraşului, impresie întărită şi de decoraţia de inspiraţie marină a clădirii. Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde.
 

Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise. Principala ameninţare pentru Cazinoul constănţean o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special cele descoperite, expuse intemperiilor. Elementele de lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative. Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului.
 
De-a lungul timpului, clădirea a adăpostit, alternativ, funcţiuni comerciale şi funcţiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găseşte şi astăzi ca urmare a incapacităţii administrative de a se găsi finanţare pentru a demara o operaţiune de salvare, restaurare şi revitalizare. Situaţia a fost prelungită de eşuarea încercărilor repetate de finalizare a procesului de licitaţie publică.

 
Clădirea a trecut de mai multe ori din administrarea municipiului Constanţa în administrarea altor instituţii, ultima dintre acestea fiind Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Această stare de incertitudine administrativă a întârziat şi mai mult demararea unui proces adecvat de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin trei procese de restaurare, de o calitate discutabilă, care pun probleme suplimentare unei viitoare campanii de reactivare.
 
Asociaţia ARCHÉ împreună cu partenerii săi susţin că restaurarea şi deschiderea Cazinoului din Constanţa către public îi vor asigura în continuare edificiului rolul de important reper cultural şi pilon al identităţii locale, precum şi supravieţuirea în viitor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 245

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2144

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 503

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1327

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 669

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 343

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 610

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 279

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 552

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2151

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 779

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 644

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1566

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 613