Suită de evenimente de Ziua Naţională a României, la Cumpăna. Monumentul „Memorialul Eroilor“, sfinţit de ÎPS Teodosie (galerie foto)

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, Primăria si Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de primarul ec. Mariana Gâju, au organizat o serie de manifestări menite a reliefa însemnătatea acestui moment istoric.
 
Astfel, de Ziua Naţională a României, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au sfinţii şi inaugurat monumentul „Memorialul Eroilor”. Evenimentul face parte din calendarul activităţilor de marcare a Centenarului, anul 2018 fiind anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.
 
Ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României, organizată de Primăria Cumpăna, a început cu interpretarea imnului de stat a României de către Fanfara RAJA Constanţa, alături de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
În cinstea Zilei Naţionale au defilat militari ai subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar. A urmat dezvelirea Monumentului Eroilor Neamului, de către primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, alături de veteranul de război Ion Ceapă, în vârstă de 102 ani. Un moment emoţionant a fost atunci când cei prezenţi au lansat baloane colorate, în amintirea celor care şi-au dat viaţa pentru România. A urmat slujba de sfinţire a Monumentului Eroilor, care a fost oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi.
 
„Acest monument este o mărturie vie a recunoştinţei şi dragostei locuitorilor comunei Cumpăna faţă de eroii săi. Acest eveniment vă face vrednici pe voi, locuitorii comunei, pentru recunoştinţa pe care o aveţi faţa de eroi. Acest eveniment este o pagină scrisă de voi. Dumnezeu să vă ajute! La mulţi ani, Cumpăna şi România!“, a transmis ÎPS  Teodosie.
 
„Dragi români, astăzi este ziua noastră naţională, zi în care cu toţii, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. Acum 100 de ani, românii au trăit emoţia reîntregirii. De atunci, 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi într-o Românie demnă şi prosperă. Românilor din ţară şi de pretutindeni le doresc multă sănătate, succes în ceea ce şi-au propus să realizeze şi, măcar la ceas de sărbătoare, să-şi aducă aminte de valorile naţionale consacrate de-a lungul tumultuoasei noastre istorii şi de cei care s-au jertfit pentru ţară. Să fim mai buni unii cu ceilalţi, să ne iubim cu adevărat ţara şi, cel mai important, să o apărăm pentru că este patria noastră! La mulţi ani, patria noastră, România! La mulţi ani, dragi români! Cu respect şi devotament, dragii mei concetăţeni“, a declarat primarul Mariana Gâju.
 
Locuitorii comunei prezenţi la eveniment au asistat la un moment artistic, prezentat de artiştii Teatrului de Stat Constanţa. Ulterior, Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului a oferit un recital de cântece patriotice. Un grup copii au interpretat, la rândul lor, melodii patriotice, fiind acompaniaţi de chitare. Ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu depunerea coloanelor de flori la monumentul inaugurat în cinstea eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru ţară.
 
În incinta Casei de Cultură a comunei a avut loc un spectacol tematic susţinut de preşcolarii celor două grădiniţe din localitate, de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” şi de ansamblul folcloric „Boboceii Cumpenei”.
 

Amintim că acest monument comemorează toţi eroii căzuţi în Războiul de Independenţă, în cele două Războaie Mondiale şi în războiul pentru reîntregirea ţarii. Construirea monumentului „Memorialul Eroilor” în comuna Cumpăna reprezintă un gest de onoare şi de fidelitate pentru memoria celor care s-au sacrificat faţă de trecutul, prezentul şi viitorul nostru.  Monumentul a fost ridicat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, care a suportat 85 la sută din costuri. Restul banilor au venit de la Consiliul Local Cumpăna.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 218

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 510

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 823

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 840

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 547

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 590

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 674

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 735

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 605

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 714

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 868

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 846

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 935

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 629

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 699