Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar Situație imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu

Situație aproape fără ieșire legată de Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, de la Topalu. Obligată de Curtea de Conturi să treacă în situația contabilă valoarea exactă a celor 242 de opere de artă ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, Primăria Topalu caută încă un evaluator care măcar să comunice cât ar putea costa o astfel de expertiză a tablourilor și a celorlalte obiecte. Până la acest moment însă, niciun evaluator nu s-a arătat interesat de anunțul public făcut de Primărie.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, Curtea de Conturi a obligat Primăria Topalu să menționeze în evidența contabilă valoarea exactă a obiectelor de patrimoniu constând în cele 242 de opere de artă din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Înainte de controlul Curții de Conturi, întregul patrimoniu al Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, constând în opere de artă apreciate la circa 2,5 milioane de euro, era menționat în evidența contabilă a comunei ca având valoarea de inventar de 88,10 lei.
 
În urma auditului, reprezentanții Curții de Conturi au obligat Primăria Topalu să procedeze la inventarierea fiecărei opere de artă și la menționarea valorii reale a acesteia. Decizia a fost atacată în instanță de către reprezentanții Primăriei, care au susținut că operele aflate în patrimoniul comunei au o valoare inestimabilă. „Deținerea în proprietate a colecției impresionante de lucrări de pictură, sculptură și grafică ce aparțin, deopotrivă, patrimoniului cultural național reprezintă, alături de o mare mândrie națională, și o responsabilitate deosebită“, se arată în solicitarea făcută de Primăria Topalu la instanța de judecată. Totuși, magistrații constănțeni au respins acțiunea Primăriei și s-a decis inventarierea și evaluarea operelor de artă.
 

„Cum să compari un Grigorescu unicat cu alt Grigorescu?“

 
Contactat telefonic, primarul Valentin Stanciu ne-a declarat că, deși a fost dat un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru găsirea unui evaluator care măcar să aprecieze care ar fi valoarea unei expertize asupra tablourilor, până la acest moment nu s-a găsit nimeni.
 
„Noi o să mai cerem Curții de Conturi o amânare. Apoi, dacă nu găsim și nu găsim, cerem încă o amânare, nu avem ce să facem“, a declarat primarul. De asemenea, acesta a mai explicat că evaluatorul colecției trebuie să fie acreditat în domeniu și că evaluarea se va face în funcție de prețurile practicate pe piața de artă de la casele de licitații.
 
„De exemplu, cum poți pune în balanță, cum poți evalua un Grigorescu unicat ce există exclusiv în Muzeul din Topalu cu un alt Grigorescu?“, s-a întrebat retoric primarul Valentin Stanciu.
 
De asemenea, acesta a adăugat că, în paralel cu legea contabilității ce îl obligă să evalueze tot patrimoniul comunei, ar trebui luată în calcul și legea patrimoniului național cultural, dar și legea muzeelor.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă se va găsi un evaluator pentru tablourile de la Topalu, mai ales ținând seama și de faptul că, în paralel, la Galați se desfășoară procesul privind revocarea donației colecției de artă, solicitată de Mario Vintilă.
 

Citește și:

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, trecută în evidența contabilă cu valoarea de 88,10 lei


Primarul Valentin Stanciu – „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“
Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă


Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanței
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ultima oră Curtea de Apel Galați - Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ rămâne a Muzeului din Topalu!

07 Jun 2021 2089

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu. Instanța a amânat pronunțarea!

01 Jun 2021 1730

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 2322

Final de judecată în procesul pentru colecția de artă de la Topalu!

14 May 2021 2241

Peste 200 de opere de artă sunt în joc Proces decisiv pentru județul Constanța, analizat astăzi la Galați

12 May 2021 2213

Decizie importantă în dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu!

20 Mar 2021 3358

Obiecțiuni. Se așteaptă pronunțarea în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

12 Mar 2021 1856

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, pe masa judecătorilor gălățeni. Ce se așteaptă la termenul de azi

10 Mar 2021 1644

În joc sunt opere de milioane de euro! O nouă decizie în procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, din judeţul Constanţa

12 Feb 2021 2069

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

13 Nov 2020 1532

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, „pe masa“ judecătorilor gălățeni. Se așteaptă raportul expertizei

15 Sep 2020 2005

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 1419

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 1923

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

27 Jan 2020 2701

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 2043