Taxa de stațiune transferată în buzunarele turiștilor. Din luna iunie vor mai achita și 1% din valoarea cazării în Mamaia sau Constanța (DOCUMENT)

  • Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa a lansat în transparență decizională proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023
  • Potrivit draftului, taxa de stațiune va fi plătită de turistul/persoana care se cazează în structura de cazare turistică din municipiul Constanța, inclusiv stațiunea Mamaia
  • Turistul va achita o taxă de 1% aplicată Ia valoarea totală a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA
  • Cel mai probabil acest proiect va intra la vot în Consiliul Local Constanța în ședința din luna mai a.c., astfel încât, dacă aleșii locali o vor vota să intre în vigoare începând cu luna iunie a.c.
  • George Măndilă, prșeedintele OMD Mamaia-Constanța a precizat că  s-a optat pentru o taxă procentuală, după modelul Capitalei și nu una fixă așa cum se practică în Mangalia sau Eforie
 

Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa a lansat în transparență decizională proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2023.

Proiectul poate fi consultat:pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa www.primaria-constanta.ro la secțiunea „Transparență decizională”,pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local www.spit-ct.ro la secțiunea „Transparență decizională” sau la sediile acestuia, dar și în secțiunea „documente" a materialului.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării publice se pot trimite până la data de 10.04.2023 inclusiv Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa prin următoarele modalități:prin e-mail, la adresa sj@spit-ct.ro; prin poştă, la adresa din municipiul Constanța, bd. Tomis nr. 112 sau prin fax, la numărul 0241/488.559.

Potrivit proiectului, se modifică și se  completează Cap. V - Taxa de dezvoltare și promovare a turismului - din anexa nr. 6 la HCL nr. 614/2022 privind stabilirea impozitelor si taxelor Ia nivelul municiplului Constanța în anul 2023, astfel: turistul/persoana care se cazează în structura de cazare turistică din municipiul Constanța, inclusiv stațiunea Mamaia va achita o taxă de 1% aplicată Ia valoarea totală a cazării/tarifului de cazare, exclusiv TVA.

Taxa de stațiunea care acum se datorează de către operatorul economic, indiferent de forma de organizare, care administrează complexuri hoteliere sau structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare, dupe caz, clasificate de autoritatea centrală cu competențe în domeniul turismului.

Operatorul economic are obligatia de a calcula, retine și vira taxa în bugetul local, până la data de 10 inclusiv a lunii în curs, pentru luna precedentă în care a obținut venituri din prestarea serviciului de cazare turistică, dată până Ia care are și obligatia depunerii declarației de impunere.

Taxa de stațiune este reglementată potrivit normelor de drept fiscal ca regulă de asigurare a resurselor financiare pentru promovarea turistică a localității, care se realizează prin implementarea strategiei de dezvoltare și marketing turistic al destinației elaborate de organizatia de management al destinației.

Președintele OMD Mamaia – Constanța, George Măndilă a declarat pentru ZIUA de Constanța că cel mai probabil acest proiect dva intra la vot în Consiliul Local Constanța în ședința din luna mai a.c., astfel încât, dacă aleșii locali o vor vota să intre în vigoare începând cu luna iunie a.c.

Măndilă a precizat că la Constanța s-a optat pentru o taxă de stațiune procentuală, după modelul Capitalei și nu una fixă așa cum se practică în Mangalia sau Eforie.


„Suntem un oraș turistic un coexistă extremele. Avem și unități de cazare de două stele dar și de cinci. Astfel, taxa va fi plătită după posibilitățile de cazare ale fiecăruia. Cu siguranță vor exista și situații, mai ales acolo unde tarifele de cazare sunt mari, unde hotelierii vor suporta de la ei această taxă iar alții vor prefera s-o includă în costul pachetului. În alte situații, taxa va fi achitată direct de către turist la recepție", a mai spus președintele OMD Mamaia – Constanța.
 
Citește și:

Cine trebuie să plătească taxa de dezvoltare și promovare a turismului în municipiul Constanța?

Ministerul Turismului cere modificarea statutului Organizației de Management al Destinației Constanța - Mamaia. Câți bani sunt în conturile Asociației din taxa de promovare?(DOCUMENTE)

Sondaj de opinie Taxă specială - Considerați oportună introducerea unei noi taxe pentru stațiunea Mamaia?

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câștigătorii finanțărilor nerambursabile de la Consiliul Județean Constanța pentru activităţi nonprofit culturale pentru anul 2023

03 Jun 2023 650

Indicele Transparenței Locale Ce scor a primit Primăria Constanța?

03 Jun 2023 1194

Noul termen pentru finalizarea șantierului de pe Ștefan cel Mare din Constanța este 1 septembrie. Iată ce prevede proiectul tehnic (DOCUMENT)

01 Jun 2023 4919

Investitorii de la Margona MTC, Genesis Concept, Tomis Real Estate și Confort Urban fața în față cu reprezentanții Comisiei de Urbanism a Primăriei Constanța

31 May 2023 707

Contractul încheiat cu Numart MS Kraft SRL pentru restaurarea statuilor și monumentelor istorice din municipiul Constanța, adiționat cu repetiție (DOCUMENTE)

27 May 2023 958

Primăria Constanța cheltuie 540 mii de euro. Comisiile de selecție ale proiectelor non-profit, la secret

25 May 2023 1187

Instalați în același sediu cu ADD Cine sunt membrii fondatori ai Asociației Organizația de Management al Destinației Județul Constanța? (DOCUMENTE)

25 May 2023 1041

După ce a blocat reabilitarea piețelor agroalimentare Griviței și Pescăruș, Chițac le transferă din nou la Administrația Fondului Imobiliar SRL (DOCUMENT)

24 May 2023 4164

Consiliul Local Municipal votează șefii de secţii de la Spitalul de Boli Infecţioase. Iată nominalizările (DOCUMENTE)

23 May 2023 962

Parohia din Veterani rămâne fără o parte din teren E-Distribuție Dobrogea va amplasa postul de tranformare pe pământul dat în folosință bisericii (DOCUMENT)

22 May 2023 868

După ce a avut grijă de propriul buzunar, primarul Chițac a majorat și indemnizațiile consilierilor locali municipali(DOCUMENT)

12 May 2023 1607

Reorganizări în administrația Chițac Viitorii angajați ai Direcției Locuințe Sociale din cadrul DGAS Constanța, obligați să susțină concursuri! În organigramă apar 28 de posturi (DOCUMENTE)

10 May 2023 2633

Constănțeanul supărat Florin Cocargeanu, viceprimar Constanţa - „Vergil Chiţac a decis soarta Creşei nr. 6 de pe Aleea Topolog. În locul ei va fi construită o parcare supraetajată”!

08 May 2023 3394

Ghenele de gunoi vor fi reparate iar locurile de joacă vor fi amplasate începând cu luna iunie Zona reabilitată din cartierul Inel II va beneficia de iluminat LED și camere de supraveghere!

06 May 2023 993

Cine sunt câștigătorii finanțărilor Consiliului Județean Constanța pentru proiecte și activități non-profit de promovare a sportului de masă?(DOCUMENTE)

06 May 2023 1733