Teatrul de Stat, Biblioteca Judeţeană, Centrul Cultural „Teodor T. Burada“ şi Muzeul de Artă majorează unele tarife pentru 2018. Vezi cât vei plăti pentru un spectacol!

Consilierii judeţeni se reunesc astăzi în prima şedinţă din acest an. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei vizează stabilirea unor tarife, taxe şi taxe speciale pentru anul 2018.
 
Consiliul Judeţean Constanţa are în subordine şapte instituţii de cultură: Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul pentru Copii Tineret Constanţa „Căluţul de mare“, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Constanţa, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Direcţia Judeţeană a Distribuţiei Exploatării Filmelor Constanţa. Instituţiile de cultură au stabilite tarife şi taxe conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.
 
Conform normelor legale în vigoare, Consiliul Judeţean Constanţa poate stabili taxe speciale pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, a caselor memoriale, a monumentelor istorice obiectivelor turistice, astfel:
 
- Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, prin Secţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, solicită aprobarea unor tarife privind: proiecţiile de film în locaţii din municipiul şi din judeţul Constanţa (în aer liber, cămine culturale etc.), preţul unui bilet întreg - 12 lei şi preţul unui bilet redus - 3 lei; premierele de film, preţul unui bilet întreg - 16 lei, preţul unui bilet redus - 4 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de reduceri, conform reglementărilor în vigoare. Copiii cu vârsta de până Ia şapte ani şi persoanele cu dizabilităţi pot intra gratuit.
 
- Muzeul de Artă Constanţa solicită modificarea taxelor şi tarifelor prin mărirea tarifelor de folosinţă a sălii sediului central, a sălii secţiei „Ion Jalea“ şi a sălii secţiei Topalu, de la 150 de lei pe oră, cât era aprobat prin ultima hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa, nr. 17/2017, Ia 170 de lei pe oră. Celelalte tarife privind vizitarea muzeelor şi taxa foto rămân aşa cum au fost aprobate anterior: 10 lei intrare tarif întreg şi 2,5 tarif redus (elevi/studenţi/pensionari), respectiv 30 de lei pentru fotografiat.
 
- Teatrul de Stat Constanţa solicită modificarea taxelor şi tarifelor prin majorarea acestora. Instituţia de teatru menţionează faptul că, Ia propunerea Consiliului de Administraţie şi prin prisma faptului că din anul 2013 preţul biletelor instituţiei nu a mai crescut, pentru a stimula astfel încasările, înaintează spre analizare şi aprobare următoarele modificări ale taxelor şi tarifelor aprobate prin HCJC nr. 17/2017: bilete de intrare Ia spectacol: pentru adulţi, tariful va creşte de la 25 de lei la 30 de lei; pentru pensionari/elevi/studenţi, tariful va creşte de Ia 6 lei Ia 7,5 lei; la premiere şi patru spectacole după premieră: pentru adulţi, tariful va creşte de la 30 de lei la 40 de lei; pentru pensionari/elevi/studenţi, tariful va creşte de la 7 lei Ia 10 lei.
 
Pentru folosinţa temporară a spaţiului:
- pentru sala mică de repetiţii, tariful va creşte de la 10 lei/oră la 25 de lei/oră;
- pentru sala mare de repetiţii, tariful va creşte de la 20 de lei/oră la 50 de lei/oră;
- pentru sala de spectacol Ferdinand (inclusiv foaier, cabine, dependinţe), tariful va creşte de Ia 250 de lei/oră Ia 500 de lei/oră;

- Grădina de Vară Soveja rămâne cu tariful aprobat, adică 1.000 de lei/ oră.
 
Tariful privind biletele de intrare la spectacol pentru grupuri organizate de cel puţin zece persoane şi tariful privind folosirea temporară a costumelor de spectacol se desfiinţează. De asemenea, Teatrul de Stat Constanţa solicită retragerea menţiunii privind gratuitatea intrării la spectacole a copiilor cu vârsta de până la şapte ani, deoarece instituţia de cultură pune în scenă spectacole ce sunt recomandate copiilor cu vârsta de peste 14 ani.

 
Biletele cu reducere pentru pensionari/elevi/studenţi se vor acorda în balconul sălii de spectacole în primul rând, în limita a 70 de locuri. După acoperirea acestor locuri, aceste categorii de spectatori pot să achiziţioneze bilete la preţ întreg. Teatrul de Stat Constanţa menţionează faptul că tariful de 40 de lei pentru premieră şi patru spectacole după premieră se aplică inclusiv în loja sălii.
 
- Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa solicită modificarea taxelor şi tarifelor aprobate. În urma valabilităţii de cinci ani a drepturilor utilizatorului de a beneficia de serviciile bibliotecii, se impun verificarea datelor şi vizarea anuală a permisului de acces în instituţie.
 
În urma analizei şi comparării preţurilor de pe piaţă, pentru operaţiuni şi servicii similare, biblioteca propune majorarea unora dintre taxe şi tarife pentru servicii. Faţă de taxele şi tarifele aprobate pentru instituţia de cultură sunt aduse următoarele modificări / completări:
- taxa de înscriere utilizatori se va modifica astfel: preşcolari, elevi ciclul primar/gimnaziu, şomeri şi pensionari (pe baza carnetului de elev, a talonului de pensie, a carnetului de şomer, după caz) - tariful va creşte de la 2 lei/persoană pe an la 5 lei/persoană pe an; elevi liceu şi studenţi (pe baza carnetului de elev sau de student, după caz) - tariful va creşte de la 5 lei/persoană pe an la 10 lei/persoană pe an; salariaţi alte categorii - de la 10 lei/persoană pe an la 20 de lei/persoană pe an;
- taxa de penalizare pentru întârzierea returnării documentelor va creşte de Ia 0,20 de lei/zi de întârziere Ia 0,50 de lei/zi de întârziere;
- se modifică taxa privind inscripţionarea din legislaţie pe CD/DVD/stick, astfel: 1-5 legi: 4 lei (suport electronic personal) - 5 lei (suport tehnic biblioteca); 6-10 legi: 9 lei (suport electronic personal) - 10 lei (suport tehnic bibliotecă); 11-15 Iegi: 14 lei (suport electronic personal) - 15 lei (suport tehnic bibliotecă); 16 - 20 de legi: 19 lei (suport electronic personal) - 20 de lei (suport tehnic bibliotecă); 21-25 de legi: 24 de lei (suport electronic personal) - 25 de lei (suport tehnic bibliotecă); 26-30 de legi: 29 de lei (suport electronic personal) - 30 de lei (suport tehnic bibliotecă); 31 - 35 de legi: 34 de lei (suport electronic personal) - 35 de lei (suport tehnic bibliotecă); 36 - 40 de legi: 39 de lei (suport electronic personal) - 40 de lei (suport tehnic bibliotecă); 41-45 de legi: 44 de lei (suport electronic personal) - 45 de lei (suport tehnic bibliotecă); 46 - 50 de legi: 49 de lei (suport electronic personal) - 50 de lei (suport tehnic bibliotecă).
Celelalte taxe şi tarife aprobate pentru Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa rămân nemodificate faţă de nivelul celor aplicate în anul 2017.
 
- În cazul Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii Tomis, se propun spre aprobare tarifele de utilizare temporară a spaţiului Expo (parter) şi a sălii de pregătire/conferinţe (etaj) din cadrul Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii Tomis, precum şi gratuităţile acordate conform prevederilor legale, conform Anexei nr. 8, închirieri ocazionale care se vor face doar pentru găzduirea unor activităţi cu specific turistic sau desfăşurate de firmele ce prestează servicii asimilabile sectorului terţiar (conferinţe, expoziţii tematice, cursuri de formare profesională a adulţilor, seminare de informare, comunicări).
 
- Pavilionul Expoziţional Constanţa este un imobil aflat în proprietatea publică a judeţului Constanţa, fiind inventariat prin HCJC nr. 241/2011 privind însuşirea şi aprobarea bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al judeţului Constanţa. Modificările faţă de HCJC nr. 160/2017 constau în excluderea din anexa hotărârii menţionate a tarifelor de utilizare temporară privind:
- organizare conferinţe în corp administrativ - sala conferinţe parter, capacitate 70 de locuri;
- organizare conferinţe în corp administrativ, sala conferinţe parter, capacitate 35 de locuri;
- organizare conferinţe în corp administrativ, sala conferinţe parter, capacitate 25 de locuri;
- organizare conferinţe în corp administrativ, sală conferinţe parter, sala „Nicodim“.
 
Aceste modificări sunt justificate de transmiterea spaţiilor respective în folosinţă gratuită Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa pentru Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa, prin contractul de comodat nr. 30605/ 01.11.2017. Celelalte taxe şi tarife aprobate prin HCJC nr. 17/2017 rămân neschimbate.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SPIT Constanța Modalități de plată a impozitelor și taxelor locale/speciale și amenzilor

21 Nov 2023 1411

Taxele pe linie de evidență a persoanelor de stare civilă pentru anul 2024, lansate în consultare publică (DOCUMENT)

20 Nov 2023 711

Petiție online lansată de USR prin care le cere românilor că spună „NU Creșterii Taxelor!"

14 Aug 2023 1341

Concurs la IPJ Constanța! Se caută șef pentru mascații din oraș! Cu ce se ocupă Serviciul pentru Acțiuni Speciale

24 Jun 2023 2477

Dezbatere publică la Medgidia pentru stabilirea și indexarea taxelor și impozitelor. Ce decizie a fost luată

19 Apr 2023 1028

Dezbatere publică la Medgidia pentru stabilirea și indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024

11 Apr 2023 987

Sondaj de opinie Taxă specială - Considerați oportună introducerea unei noi taxe pentru stațiunea Mamaia?

20 Mar 2023 2106

Localitatea Poarta Albă are un regulament al taxelor speciale. Iată ce conține

14 Nov 2022 1589

Tarifele și taxele pentru anul 2022, instituite de Consiliul Județean Constanța și de instituțiile subordonate, lansate în consultare publică

11 Nov 2021 2160

Constănțeanul supărat. Cinism. Pensionarii și amărâții care nu și-au plătit impozitele până la final de martie, nu primesc tichetele “RESPECT” înainte de Paște

26 Apr 2021 4216

Deputatul USR de Constanța Stelian Ion acuză PNL și PSD de ipocrizie şi de populism, în chestiunea impozitării pensiilor speciale

03 Apr 2020 4161

O nouă serie de abonamente, disponibilă pentru ediția din 2020 a festivalului Neversea

23 Oct 2019 1771

Constanţa. Consilierii judeţeni aprobă taxele de vizitare pentru MINAC, Edificiul Roman cu Mozaic, muzeele şi cetăţile Adamclisi şi Hârşova

21 Mar 2018 5163

Au fost adoptate de CJC Taxe speciale aferente activităţilor desfăşurate de Direcţia Publică Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Constanţa! (document)

01 May 2017 5741

Calendarul fiscal 2017. Până la ce dată poţi beneficia de reduceri privind plata impozitelor pe clădiri

06 Feb 2017 2835